Hva sa Oftestad virkelig – om Utøya?


Jeg nevnte tidligere i dag professor Bernt T. Oftestads avskjedsforelesning på MF i går, og trakk fram et underlig oppslag i Vårt Land om dette – underlig fordi de trakk fram ett utsagn helt utenfor sin kontekst. Oftestad skal i sitt foredrag ha «Sidestilt Utøya med forfølgelse av kristne,» mener journalisten. Jeg ser at noen nettsteder har tatt opp dette på en nokså sensasjonell måte, men jeg håper inderlig at en slik reaksjon ikke sprer seg.

Hvis man virkelig vil vite hva Oftestad sa, bør man (faktisk) gå til fritanke.no, som har et ganske grundig referat. De skriver innledningsvis:

Norge er en sekulær konfesjonsstat
Den nye sekulære konfesjonsstaten har sin egen teologi og sine egne trosdogmer. Dette er et slags nytt teokrati. Alt avvik sees som kjetteri, mener MF-professor Bernt Oftestad. …

De skriver også, etter å ha referert det Oftestad sa om sekulariseringen:

… Oftestad spurte hva det sekulære trossystemet har å tilby som erstatning for det limet og de felles moralreglene som kristendommen kunne by på i det før-sekulære samfunnet. Han kunne ikke finne noe. Menneskerettighetene er internt selvimotsigende, og har absolutt ikke den kraften og dybden som trengs. Sekularismens frihetsidealet undergraver verdifellesskapet, mente han. Det beste han greide å komme på som ny, sekulær verdi er ”kjærligheten”.

”Nå er gatene i Oslo fylt av kjærlighet”, sa Kronprinsen i forbindelse med markeringene etter 22. juli. Hva mente han med det? Denne «kjærligheten» er jo veldig vag, og fullstendig blottet for det offeret som er knyttet til det kristne kjærlighetsbegrepet. Er dette virkelig det beste de sekulære greier å komme opp med som en erstatning for de kristne verdiene? spurte den nypensjonerte professoren. …

I det grundige referatet er Vårt Lands sitat ikke direkte nevnt, derimot at Oftestad så reaksjonene etter Utøya-massakren som et eksempel på hvordan en ikke-religiøst «religion» ikke klarer seg så godt i prøvelsens tid. Og han så det som skjedde på Utøya i forhold til «deportasjonen av jøder under andre verdenskrig» og at «det dør flere kristne i terroraksjoner rundt om i verden».

Bildene er også fra fritanke.no

6 hendelser på “Hva sa Oftestad virkelig – om Utøya?”

 1. Du skriver, Pastor Moi; «Jeg ser at noen nettsteder har tatt opp dette på en nokså sensasjonell måte, men jeg håper inderlig at en slik reaksjon ikke sprer seg…» –

  Dèt er det nok ingen fare for, pastor. For leser man alt Professor Bernt Oftestad har uttalt seg om her, så ser man klart og tydelig sammenhengen i det budskapet, som han her har villet formidle.

  Jeg har alltid vært imponert over Bernt Oftestad, og er det ikke mindre nu, når han fratrer med et «pangforedrag» vedrørende hans avskjedsord i forbindelse med overgangen til pensjonistenes rekker. En fantastisk klar- og innholdsrik tale, som både var tankevekkende og intellektuelt stimulerende i all sin «politisk-sekulære ukorrekthet» i forhold til dagens konforme konsensus.

  Jeg ønsker ham alt godt i sin nye tilværelse som pensjonist, og – må han for all del ikke slutte at hverken skrive eller holde foredrag! Norge trenger mer enn noen sinne skriveføre frittenkende av hans format, og ikke minst; som tør den ærlige tale der andre bekvemt (eller av redsel) tier stille.

  Så – må han fortsatt få mange gode år, til glede for seg selv – såvel som for oss andre.

  Tor

 2. Bare en liten natthilsen fra meg til deg Tor – med takk for at du satte igang en prosess som førte til at hele Oftestads avskjedforelesning ble lagt ut på document.no. Kanskje dette satte igang interessen hos Dag og Tid også, hvem vet. Og nå ligger hele ute på Verdidebatt i tillegg.

  Siste dag på jobben skal man jo kunne tillate seg noe, og som flere har kommentert annen steds så er det historiske dimensjoner over Oftestads avskjed. Det får meg til å reflektere over at det finnes noen krefter blant de norske katolikkene som kanskje burde kanaliseres bedre.

  Det er kanskje en tilsnikelse å bruke denne bloggen for å sende denne hilsenen, og håper på overbærenhet fra bloggens redaktør, men jeg «tør ikke» logge meg på document fordi jeg holder på med et større og tidkrevende arbeid. Jeg vet at går jeg først inn der, vil jeg ikke nøye meg med èn kommentar. Og jeg kan virkelig ikke forstyrre meg selv med for mye annet akkurat nå.

  Så, derfor, etter en nødvendig hiatus vil jeg komme sterkere tilbake, både her og der. Jeg kommenterer en sjelden gang på Minerva imidlertid. Også et sted som trenger katolske stemmer.

  Alt godt,
  Anna

 3. Om man skulle driste seg til å komme med et enkelt eksempel, en bestemt hendelse som sammenligner Utøya med forfølgelse av kristne, er det kanskje betimelig å minne om Halloween-massakren i Bagdad 31. oktober 2010. Utøya-massakren etterlot 69 døde og 66 sårede, den i Bagdad 58 døde og 78 sårede.

  Utøya-massakren ble utført av én person på en øy omgitt av vann og Bagdad-massakren av et helt lag inne i en kirke. Førstnevnte hatet muslimer og alle som motarbeidet hans samfunnsvisjon; sistnevnte hatet kristne og alle som motarbeidet deres samfunnsvisjon.

  Nå blir kristne drept for sin tro såpass ofte – hvert 5. minutt og 20 sekunder ifølge statistikken; mer enn 100.000 i året – at Bagdadmassakren bare blir en dråpe i havet. Massakre på unge sosialdemokrater forekommer heldigvis ikke så ofte (skjønt noen av de kristne som blir drept er jo også sosialdemokrater).

 4. Korreksjon: John Allen skriver følgende i sin ukentlige artikkel idag – Three myths about the church to give up for Lent :

  As part of that picture, the Catholic relief agency «Aid to the Church in Need» estimates that 150,000 Christians die for their faith every year, in locales ranging from the Middle East to Southeast Asia to sub-Saharan Africa and parts of Latin America. This means that every hour of every day, roughly 17 Christians are killed somewhere in the world, either out of hatred for the faith or hatred for the works of charity and justice their faith compels them to perform.

 5. Hjertelig Takk, Anna, for meget pene og varmende ord! For meg personlig var dette både oppmuntrende og stimulerende.

  Ja, det er viktig – og gledelig, at Professor Bernt T. Oftestad sitt foredrag har fått en så god mottakelse rundt omkring, og at så mange har gjengitt denne analyserende tale angående dagens sekulariserte konformitet. Hans avskjedsforedrag er således skjellsettende, og derfor – som du er inne på; historisk i form og innhold, det er det nok ingen som helst tvil om.

  Det er ordentlig hyggelig Anna, at du selv engasjerer deg i disse så viktige temaer for vår tid. Jeg ser meget frem imot, at du selv ønsker at delta aktivt på Document, og at du ellers skriver både her og der. Du er mer enn velkommen som du vet, og ikke minst så er det essensielt viktig, at også kvinnelige stemmer kommer med. Få behersker ordet som deg selv, så jeg sender deg både «en klem og hvite roser» som takk for at du bryr deg!

  Som et lite apropos her: Jeg synes forøvrig også, at Pastor Moi fortjener litt berøm, for han var faktisk en av de første i bloggosfæren, som brakte nyheten om Professor Oftestads foredrag. –

  Alt godt ønskes deg, Anna – fra undertegnede!

  Hilsen Tor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen