Hvorfor er det ikke økumeniske dialoger i Norge for tiden?

Det er nok økumeniske samtaler i Norge, men det har ikke vært noen økumeniske/teologiske samtaler mellom Den katolsk kirke og Den norske (lutherske) kirke på veldig mange år. Jeg har undersøkt litt mer om hvorfor Norge ikke ble med på de nordiske katolsk-lutherske samtalene som nokså nylig er startet, og fått dette svaret fra en kilde:

«Jeg kan bekrefte at Den norske kirke ikke ønsket å delta i den nordiske/svensk-finske dialogprosessen. Det finnes knapt et konkret vedtak som avspeiler dette, men realiteten er at Den norske kirke avsto fra deltakelse. En viktig årsak var nok en (ubegrunnet) frykt for at dette ville skje på bekostning av den internasjonale dialogen, samt en følelse av at det ble vel mange dialoger til «høyre» i kirkelandskapet.»

Jeg har studert økumenikk i en helt semester nå, så det kan passe at jeg er ekstraordinært opptatt av spørsmålet, og jeg er også klar over at forholdet mellom katolikker og lutheranere og andre protestanter har blir mye vennligere de siste 10-15 årene, men jeg syns likevel at også den økumeniske, teologiske samtalen bør gjenopptas så snart som mulig.

3 hendelser på “Hvorfor er det ikke økumeniske dialoger i Norge for tiden?”

  1. Jeg lurer paa hva man mener med «til höyre i kirkelandskapet». Gaar det paa graden av konservatisme i moralske spörsmaal? I saafall er det vel ikke saa rart at de fleste dialogene maa gaa «til höyre» i Den norske kirkes tilfelle.

  2. Til høyre i kirkelandskapet betyr nok her de liturgiske, sakramentsbevisste kirkene (katolikker og ortodokse), mens til venstre vil bety de mer frie kirkene/menighetene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen