Viktig økumenisk nyhet

Hele sist uke hadde metodistene hatt sin World Methodist Conference i Seoul, Sør-Korea. De 76 kirkene som har sine røtter i metodistbevegelsen er samlet der og de vedtok 18. juli at de ville slutte seg til Rettferdiggjørelseserklæringen som katolikker og lutheranere undertegnet i 1999.

Jeg leste nyheten på denne siden, og forstår at en høytidelig undertegning av avtalen skal foregå i dag.

Den kanskje mest sentrale setningen i dette dokumentet er: Vi bekjenner i fellesskap at syndere blir rettferdiggjort ved tro på Guds frelsesgjerning i Kristus. Denne frelsen blir gitt som gave ved Den Hellige Ånd i dåpen og danner fundamentet for hele det kristne liv. I den rettferdiggjørende tro, som innbefatter håp og kjærlighet til Gud, setter mennesket sin tillit til Guds nådige løfte. Denne troen er virksom i kjærlighet, og derfor kan og må ikke den kristne være uten gjerninger. Men hva som enn går forut for eller følger etter troen som fri gave, er hverken grunnlag for rettferdiggjørelsen eller gjør noen fortjent til den.

Dette er punkt 25 i erklæringen om rettferdiggjørelsen som katolikker og lutheranere gjorde ferdig i 1997 og undertegnet to år senere. Erklæringen kan leses på norsk bl.a. her – og jeg skrev også en artikkel om den i 2002.

5 hendelser på “Viktig økumenisk nyhet”

  1. Når du først er inne på viktige internasjonale dokumenter lurte jeg på om du kan si litt om hva den katolske kirke mener om AGAPE-dokumentet fra Kirkens Verdensråd i en egen bloggpost..?
    IGNIS har oversatt dokumentet til norsk og du kan laste det ned i sin helhet (pdf).

  2. Det vet jeg ikke noe om, dessverre. Jeg skal undersøke litt hvordan Den katolske kirke har reagert på dokumentet, og komme tilbake til spørsmålet senere.

  3. Flott! Om du gidder sende meg en mail når du har skrevet om det setter jeg pris på det! :)
    Hva synes du selv om dokumentet? Noe sier meg at du ikke er så positiv. (Jeg er nysgjerrig på hva du mener, men jeg har ikke satt meg inn i det selv, så ikke forvent noen stor debatt.. :))

  4. Jeg har noen feriedager igjen, og skal reise bort akkurat nå, så du må regne med at min respons ikke kommer de første dagene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen