Katolikker protesterer på Dagbladets dekning av pavens teologiske foredrag

www.katolsk.no er det lagt ut en informativ side om kontroversen rundt pavens uttalelser om Islam. Der nevner de en del om bakgrunnen for foredraget og gjengir også et brev de har skrevet til Dagbladet for å klage på denne avisens dekning. I dette brevet skriver de bla.:

«Et oppslag i Dagbladets nettutgave 15. september (som en stund var hovedoppslag), bærer overskriften «Muhammed brakte ondskap til verden». Dette fremstilles i ingressen som pave Benedikt XVIs tolkning av religionshistorien.

Videre i nyhetsmeldingen heter det at «Pave Benedict XVI, også fremstilt som en katolsk mørkemann før han ble pave, skulle snakke om de historiske og filosofiske forskjellene mellom islam og kristendom. Dette er hva han kom fram til.» …

… Når avisen videre skal forklare hva det egentlig var paven snakket om i sin forelesning, går det ikke bedre. De hevder at han «skulle snakke om de historiske og filosofiske forskjellene mellom islam og kristendom». Dette er for så vidt en forkortet versjon av BBCs formuleringer. Men heller ikke BBC later til å ha fått med seg hva sammenhengen egentlig var.

Forelesningen handlet imidlertid om tro, fornuft og universitet. Pavens hovedpoeng var at samspillet mellom tro og fornuft ikke er en motsetning men en nødvendighet, og det som muliggjør genuin dialog mellom kulturer og religioner. …

… Har de i det hele tatt lest noe av dette foredraget?

Dagbladet har i sin sensasjonsiver ukritisk formidlet villedende informasjon med fete typer. Med dette bidrar de ikke til dialog, forståelse og respekt mellom mennesker – snarere det motsatte. Andre medier har også formidlet misvisende informasjon i denne saken, men ikke på like graverende vis som Dagbladet.

Den katolske kirke har i mange år arbeidet entydig nettopp for forståelse og respekt mellom kristne, muslimer og andre trosretninger og vil fortsette med dette. Det vi vil beklage her er at sensasjonshungrig og sleivete presse motarbeider våre anstrengelser.

LES HELE DENNE ARTIKKELEN.

3 hendelser på “Katolikker protesterer på Dagbladets dekning av pavens teologiske foredrag”

 1. Pastor,
  Jeg skulle just spørre om det samme. Vi kan ikke vurdere her før vi har Bendik i orginal.

  Jeg fører en moderat og nøytral linje basert i The UN Declaration of Human Rights når jeg har med mulig hissighet av dette slag å gjøre. Vi har pionerer innen vestlig forståelse av trekanten Islam Jødedom og Kristendom i form av Nicolaus Cusanus, Erasmus Rotterdamus og G.E Lessing.

  Det er norske brushoder også. Dem går jeg først og fremst inn for å ta.

  La oss heller ikke glemme Thor Heyerdahl.

  Hilsen
  Sverre.

 2. Kkkkkkk,
  Jeg tror det stort sett er nordmenn som har tiltro til FN !!
  I de land jeg har bodd i, har den vanlige mann eller kvinne liten
  eller ingen tiltro til FN. Det gjelder både leg og lærd….
  FN har aldri noen resultater å vise til, og fungerer som et
  mantra for handlingslammede politikere og byråkrater.

 3. Til Knut

  Jeg har det inntrykk at når vi har med mennesker av andre religioner å gjøre og man ikke kan satse på respekt for felles dogmer- tabuer- hva som er hellig og ikke skal krenkes, så er The UN Declaration of Human Rights og i orginal en trygg «Katekisme» man kan ha på hånden og vise til. jeg kaller den derfor «Lies lille katekisme» etter trygve Lie.

  Man puster lettet ut når jeg viser til og minner om den.

  Jeg har selvfølgelig også mine tvil hva gjelder FN.

  Men vær også videre klar over at etterat Jimmy Carter fikk satt opp den erklæringen på programmet og vant valget på den og tvang en viss mann til å underskrive i Helsingfors, og den ble vedtatt på tinget med knusende flertall og signert til av kongen mens opposisjonen sov, så kan ingen lov passere over disken i Lagtinget som er i strid mot noen artikkel i den erklæringen.

  Så den er en effektiv guide til å orientere seg også i norsk lovverk.
  Og jeg har ved flere anledninger kunnet forlange for eksempel i det offentlige at jeg vil ha meg frabedt undervisning i min retning i strid mot noen artikkel i den erklæringen og jeg slår den opp til lesning på bordet, og det biter. det er dette å lese en lovteksten, og så skjuler man hva som står på neste side. Er det i strid mot menneskerettserklæringen, så står gjerne rett lov og rett paragraf på neste side.

  Og når mennesker er i vanskeligheter, du stiller ofte rett diagnose ved å se etter ved hvilken artikkel dette menneskes rettigheter er krenket. Og retting av det er nøkkelen til lettelse.

  Så den er brukbar i praksis.

  Hilsen
  Sverre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen