Nattverdens hellighet

Jeg leste nylig en interessant blog-post om hvordan nattverden skal feires i våre (katolske) kirker; mer konkret om hvem som kan purifisere kalk, patena og ciborium etter kommmunion. Egentlig handler det vel om hvor hellig nattverden er, eller hva det betyr at det er Kristus vi mottar i det forvandlede brød og vin.

For ikke så lenge siden var den eukaristiske fasten lang og streng (fra midnatt), det var helt utenkelig at vanlige troende kunne røre ved de innviede elementer etc. Dette ble moderert noe fra midten av 50-tallet, og noen steder er det kommet så langt at det nesten blir et vanlig måltid; det kan brukes vanlige mugger, glass og tallerker til nattverden (selv om det egentlig er forbudt), og det er naturlig at hvem som helst kan ta «oppvasken» etter at nattverden er ferdig.

Man må kanskje være katolikk for å forstå de reglene som beskrives i denne bloggen.

2 hendelser på “Nattverdens hellighet”

  1. Hans Bj. Bærheim

    For mange år siden sa en prest til oss ministranter at vi måtte vokte oss for å ikke bli for fortrolige med det hellige. Det er ord jeg husker og minnes stadig etter 40 år og som var gode å få med seg. Alltid å ha for tanken respekt og ærbødighet for hva messen er og hva som skjer. Som kirkelig asisstent og medhjelper under kommunionen purifiserer jeg kalk og patena.
    Dette overlater jeg ikke til ministrantene. Har sagt til dem at purifiseringen ikke hører med til ministrantens oppgaver, men det synes som om de selv mener noe annet. Synes ikke det er riktig at de purifiserer, de er ofte ikke modne til det. Jeg forstår av bloggen at heller ikke kommunions-medhjelperne bør purifisere, men at akolytten kan gjøre det. Akolytten er ikke ordinert, men innsatt til oppgaven ved signing. Det er også kirkelige assistenter, kan de fortsatt purifisere ?
    hilsen Hans Bj.

  2. Hans
    Svaret på det du spør om i slutten av ditt innlegg, er vel at kirkelige assistenter kan/bør være innsatt som akolytter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen