Pressens dekning av det som skjer i Israel

Jeg følger alltid ganske godt med på det som skjer i Israel, bl.a. siden jeg som pur ung var på et studiesemester i Jerusalem. I uken som gikk var det stort fokus på, og sterk kritikk av Israel pga. et par israelske granater som bommet på sitt mål, og derfor drepte 18 palestinere. Dette ble selvsagt fordømt over hele verden, men det forundret meg denne gangen svært at man ‘glemte’ å ta med i nyhetsdekningen at Israel umiddelbart beklaget det som hadde skjedd. De hadde prøvd å treffe utskytningsstedet for raketter som akkurat da ble avfyrt mot israelske byer, og så bommet de dessverre med ca 500 m og traff en boligblokk.

Avisen Dagen – som har en helt annerledes og interessant dekning av av det som skjer i Israel og på Vestbredden – skrev i går om dette på lederplass:

Underveis i (militær)operasjonen skjedde det en episode der personer i kvinneklær infiltrerte kampsonen for å hjelpe beleirede terrorister å flykte. Etter avslutningen av Operasjon Høstskyer skjedde det nok en episode under israelsk granatskyting mot rakett-terroristene. Den kostet nærmere 18 sivile arabere livet. Begge episodene brukes nå, med urette, som propagandavåpen mot Israels rett til å forsvare seg mot terroristene.

Det første som bør sies om både operasjonen som helhet og de to enkeltepisodene, er at de var utløst av arabisk rakettskyting mot israelske sivile i Sderot og Asjkalon. Terroristene ville ha jublet av glede hvis de hadde greid å ramme 18 uskyldige sivile israelere med rakettene sine. Dette er selve utgangsfaktum i saken og hører derfor hjemme i den ene av rettferdighetens to vektskåler.

LES MER AV DAGENS DEKNING HER.

7 hendelser på “Pressens dekning av det som skjer i Israel”

 1. Jeg er forferdet over den måte mediene dekker Israels kamp mot terrorismen. Det katolske medlemmet i Norges kristne råd var også med på å fordømme Israel.

  Med hvilken rett kan et katolsk medlem av et kristent fellesråd sies å representere alle
  katolikker i Norge, og samtidig gå imot anbefalinger fra Vatikanet ?

  Jeg synes den ensidige fordømmelse av Isreal strider imot særlig de idealer som den tidligere
  pave Johannes Paul II viste. Han besøkte Israel, og forkynte aldri mere anti-semittisme. Har vi glemt dette allerede ?
  Jeg tenker spesielt på det at Johannes Paul II forteller at hans mor var født jødisk.

  Mvh

  En som har bodd flere år i arabiske land.

 2. Så lenge Israel har beklaget, så er det helt ok for deg? Da er saken opp og avgjort og fort glemt. Om jeg skulle komme til å kjøre på og drepe et menneske med bil, så vil jeg helt sikkert beklage, men vi i tillegg bli satt under etterforskning og kanskje bli dømt.

  I løpet av 3 måneder har IDF drept 300 mennesker på Gazastripen. Over halvparten sivilie. Mange barn. Er alle disse terrorister i dine øyne og dermed legitime mål?

  Hva forventer man seg når IDF skyter artillerigranater inn i boligområder? Uansett om man bommer eller ikke? Tror man at disse granatene bare finner frem til terroristene? Hvor naiv kan man bli.

  Siden du er opptatt av den skjeve pressedekningen her i landet, så har du kanskje fått med deg den israelske pressen? Nå er riktignok Haaretz en venstrevridd avis som ingen israel-elskere i Norge tar i med ildtang, men den er tross alt israelsk og tilkjennegir noen israelske synspunkt. Du kan jo starte med denne artikkelen: http://www.haaretz.com/hasen/spages/786549.html .
  Eller denne kommentaren i Yedioth Ahronoth: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3326782,00.html.
  I forhold til dette blir de fleste norske aviser svært israelvennlige.

  Jeg tror ikke det er mulig å finne et overgrep fra Israels side som avisen Dagen vil fordømme, de har alltid en forklaring eller unnskyldning på ethvert overgrep.

  At såkalte kristne mennesker har så lite respekt for de palestinske siviles liv er ubegribelig. Hver gang IDF dreper sivile, så er det en god unnskyldning for det. Enten har palestinerne blitt brukt som menneskelige skjold av terroristene og da er de tydeligvis legitime mål, eller så har de bare vært på feil sted til feil tid. Det er ikke mye nestekjærlighet i det.

  Og jeg har ikke glemt at palestinske terrorister sender raketter mot israelske sivile. Jeg fordømmer det like mye. Dere såkalte kristne fordømmer bare den ene parten.

 3. Til Vox populi
  At det var tragisk at disse menneskene døde er vi enige om, og mitt poeng var å si at Israel også syntes det var tragisk, at det ikke var intendert fra Israels side, at de med en gang beklaget at noen granater hadde gått feil, at de med en gang nedsatte en kommisjon som skulle finne ut hvordan det kunne skje og at de har stoppet denne bruken av artilleri inntil de har fått svar på hvordan noe så tragisk kunne skje. Jeg syns det er viktig informasjon for å få et balansert bilde av det som skjedde.

  Det er også slik – noe mange ser ut til å glemme – at Israel sendte granater mot dette området bare fordi noen palestinere akkurat der og da holdt på å skyte raketter mot israelske byer.

  En artikkel i HaAretz gir mer informasjon om dette, bl.a. hvordan hæren har prøvd å komme til bunns i ulykken: http://www.haaretz.com/hasen/spages/786203.html

 4. Jeg håper inlegget til Ovar Moi er en entydig kritikk av pressens vinklinger. Og det er det jo ikke så vanskelig å være uenig i. Presen i dag er rett og slett ikke til å stole på og folk har etter hvert blitt vant med å bruke kildekritikk når de leser aviser og ser nyheter. Vi har alle et forbehold når nyheter blir servert. Dette er greit.

  Det som IKKE er greit for meg. Det er at han i samme åndedrag forsøker rettferdiggjøre ulykken ved å antyde gjennom gjengivelse av artikkelen i avisen Dagen, som påpeker at «de andre er verre». De brutale handlingene på begge sider er en ond sirkel og vi kan ikke rettferdiggjøre hverken staten Israel,s handlinger eller terroristenes handlinger i denne blodige konflikten.

  Jeg forventer at Israel tar selvkritikk i hele denne affæren og at de dermed gir alle andre mennesker en mulighet til å føle sympati for situasjonen. Jeg har ingen eller få forventninger i forhold til den andre part fordi det er en part som nesten ikke henger sammen som land/organisasjon.

  Israels selvopphøyede feilfrihet minner om noe jeg helst ikke vil assosiere med en nasjon.
  Eller menneske for den del. Israel har krav på sikkerhet og de har krav på hjelp og sympati. Men den hjelpen og den sympatien får de ikke når de fremstår som selvopphøyede feilfrie overmenneker i forhold til resten av verden.

  Isaels ambassadør var i Tromsø for litt siden. Det skulle gies en utmerkesle til Noen Nordmenn som hjalp noen forfulgte menneker over til Sverige under krigen. I Tromsø var det også en demonstrasjon mot måten Israel håndterte krigen.

  Jeg så på prisutelingen som noe svært positivt. det er jo viktig at menneker hjelper hverandre i nøden. Vi er alle mennesker og vi må ta vare på hverandre og ofte ser vi menneker som hjeløper andre men fare for sitt eget liv. Det er en beundringsverdig og flott handling som selvsagt bør premieres og hylles.

  Da sier den Israelse ambassadøren…
  «De som er her i dag og demonstrerer er garantert ikke menneker som ville gjort slike edle handlinger som å hjelpe Jødene til Sverieg under krigen».

  Plutselig fikk jeg hele greia i vrangstrupen.
  De som fikk utmerkelsen gjorde handlingen fordi det var Jøder?
  Jeg trodde det var av kjærlighet til menneker.
  Og de som demonstrerer de er altså likegyldige med slikt?
  Er det derfor de demonstrerer? Fordi de ikke lar seg rive med når de ser bilder av sønderrevne barnelik på gatene i TV?
  Israel….

  Vis oss mennekekjærlighet. – Ikke bare Jødekjærlighet.

 5. Til Pastor Moi

  Du mangler litt oppdragelse og erfaring i artilleriet og på skytefeltet.
  Jeg er over deg i gradene der, fra Drøbak og Oscarsborgskolen. Og har senere observert på Hjerkinn.

  Man våser ikke under sånne forhold.

  Det vi har å gjøre, Pastor, er å minnes St.a Barbara 4 dec, som kunne ordne opp efter de skadene på saklig nivå.

  Hilsen
  Sverre.

 6. Leif-Kåre Tjomsland

  Norsk presse, det er kun denne jeg kjenner noe videre til, er et kapittel for seg. Det meste av norske massemedia er svært venstrevridde. Det bare kryr av SVere og Rvere både i aviser, radio og TV. Når de som lager reportasjer og artikler så til de grader er samlet omkring enkelte ytterliggående venstrepartier må resultatet bli deretter.

  SV er kjent for sin ukritiske støtte til palestinere og islamister generelt. De sluker alt som kommer fra muslimene rått, de stiller ikke et spørsmål. Mens palestinerne brente norske og danske flagg, mens EU-kontorene i Gaza ble stormet, og mens den norske ambassaden i Damaskus brant nå i vinter, hva gjorde SV? De gikk ut og oppfordret til en boikott av Israel. Mens de facistiske islamistene (for å skille disse ytterligående politisk-religiøse grupperingene fra moderate og skikkelige muslimer) angrep Norge (ved å sette fyr på vårt flagg og vår ambassade), fikk de samtidig bred støtte fra SV (og andre på venstresiden). Det er altså de samme menneskene som dominerer mediene i Norge.

  Fordi dette i utgangspunktet var en debatt om norsk presses innfallsvinkler og synspunkter vil jeg ikke her behandle Midtøsten-konflikten, men bare belyse hvorfor skjevheten i dekningen er slik den er. Fordi SVerne dominerer nyhetsredaksjonene, og med deres ekstremt palestinervennlige innstilling, så må nødvendigvis norsk presse bli farget av dette, og bli ekstremt palestinavennlige. Få inn flere KrFere og andre med borgerlige synspunkter i norske nyhetsredaksjoner, og dekningen vil bli mer nyansert.

 7. Det er fullstendig galskap at SVerne har fått så stor makt i norsk presse. Hva skjer i disse dager med ambassaden i Damaskus som blev ødelagt og skrotet av mobben, også støttet av landets regjering ? Overfor Syria tier Norge stille. Utenriksministeren, Jonas Gahr Støre, sa dengang at Syria måtte bekoste reparasjonene av ambassadebygningen. Hva har skjedd med dette ? Hvorfor følger ikke journalistene denne problemstillingen meget tett ?
  Er det kun p.g.a. at journalistene stemmer SV, at de ikke følger opp denne saken, eller er det andre praktiske årsaker ?

  Den katolske Kirkes talsmenn og kvinner har skuffet meg m.h.t. Israelkonflikten !
  Langslet, Brøgger(RIP) Else-Britt Nielsen O.P. m.f., benytter enhver anledning til å sverte Israels politikk overfor palestinerne. Husker de IKKE pave J.P IIs tale ved klagemuren i Jerusalem ? Dette er intellektuelle mennesker, og vi kan IKKE undskylde dem for å være ignorate. De plikter å følge med, særlig når de uttaler seg så bastant.

  Muren gjennom Israel har beskyttet og reddet mange titalls isaeleres liv hver eneste måned. Terrorismen har blitt meget sterkt begrenset av denne muren gjennom Israel. Ingen av mine mange jødiske venner betriver dette. Tvertimot, samtlige av mine jødiske venner jeg har bragt dette tema på banen for, innrømmer Israels regjering for god kløkt og god politisk sans overfor palestinerne i denne sak.

  Med vennlig hilsen

  En katolikk som er født i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen