jan 252007
 

De gamle primstavene markerer i dag Pålsmesse, men det er kanskje få (utenom katolikkene) som vet hva vi feirer i dag. Det er markeirngen av Paulus’ omvendelse fra å være en kristenforfølger til å selv tro på Kristus, og etter hvert blir den viktigste av alle kristne misjonærer. Hans omvendelse kan vi lese om i Apostlenes gjerninger, enten i kapittel 9, vers 1-22 eller i 22,3-16. På katolsk.no finner vi også mer om denne datoen:

Feiringen av Paulus’ omvendelse den 25. januar har sin opprinnelse i Frankrike på slutten av 500-tallet. Da skal noen av hans relikvier ha blitt overført dit. Men festen omtales som translatio allerede i Hieronymus’ martyrologium, så festen kan være for å minnes overføringen av hans relikvier fra katakombene til basilikaen San Paolo fuori le Mura. Festen er altså opprinnelig en translasjonsfest, translatio, som imidlertid har blitt til en konversjonsfest, conversio, allerede på 600- og 700-tallet. Den ble ikke feiret i Roma før på 1000-tallet. 25. januar er avmerket på gamle norske primstaver som Pålsmesse.

LES MER OM DAGEN HER
.

  2 Responses to “Pålsmesse i dag”

 1. Fader Moi!
  Bør ikke de katolske dagene fra middelalderen gjeninnføres i Norge? Primstaven er full av godbiter: Sånn som Mari Vassause, Mortensgås, Kyndelsmesse, Knutsok, Jakob Våthatt, Hundedagene osv.
  Det eneste et gjennomsnittlig norsk kirkeår inneholder i våre dager er jul, påske og pinse (og de færrste nordmenn vet noe om hva halvparten av dette handler om). Det er vel for slapt hvis en skal bli god katolikk?? Hvorfor feirer vi 17. mai? Jo, for da var Jesus russ!
  For flere høydepunkter > se denne linken:
  http://home.monet.no/~anilsen/sub/primstav_vaer/primstav.html

 2. Vel. Vi katolikker feirer (nesten) alle disse dagene, selv om vi ikke alltid (eller bare) bruker disse festlige navna. Pålsmesse kaller vi i dag nesten bare Festen for Paulus’ omvendelse.

  Hva andre mennesker eller andre kirker vil eller bør gjøre, kan jeg ikke svare for. Men det blir jo vanskelig å feire alle disse helgendagene, når man egentlig ikke har helgener.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(obligatorisk)

(obligatorisk)