Prester som blir katolikker

I et stykke, av John Allen, som mest handler om andre forhold i Den katolske kirke i USA, står det til slutt noe om protestantiske prester som blir katolikker, som jeg undrer meg over:

As a footnote, Curry (Auxiliary Bishop Thomas Curry of Los Angeles) will ordain a former Episcopalian as a Catholic deacon on Feb. 10, the final step before his ordination to the priesthood next year. When that happens, this former Episcopalian will join the small but growing ranks of married Catholic priests in the United States. He and his wife recently celebrated their 44th wedding anniversary. …

Curry said that in Los Angeles, Catholics and Episcopalians have agreed that they will not ordain one another’s clergy, to avoid any impression of «poaching.» In this case, however, the former Episcopalian served many years ago in another part of the country.

Det første jeg leser her, er at det stadig er noen tidligere protestantiske prester som blir katolikker, og som ønsker, og får lov til, å fortsette sin pastorale tjeneste.

Det andre syns jeg er svært merkelig; at erkebiskopen i Los Angeles i USA har gjort en avtale om å ikke ordinere slike personer til katolske prester. Dette har jo ikke noe med (og oppleves heller ikke som) et venn-fiende forhold mellom to kirker å gjøre, det har vel med personers indre overbevisning, og om deres ønske om å tjene i Kirken. Og da syns jeg det er underlig at en erkebiskop gjør en avtale som stenger for en legitim praksis i Den katolske kirke.

2 hendelser på “Prester som blir katolikker”

  1. Dette må vera ei misforståing. Eg meiner tvert om at kyrkja bør signalisera spesielt til desse mennene at dei er velkomne til å gjera teneste. Her synest eg at du fader Moi er banbrytar når det gjeld Noreg, og bør absolutt ha eit ord med i laget. Ja, frater Arnfinn òg.

  2. Ingvild
    Det er nok ikke en misforståelse. Det er opp til den enkelte biskopen å ønske å bruke gidte, tidligere protestantiske prester på denne måten. I England har Westminster erkebispedømme (og Southark) mange gifte prester, mens Liverpool har (så vidt jeg vet) ingen.

    Det jeg reagerte mest på fra Los Angeles var begrunnelsen for at man ikke ønsket slike gifte prester; en (underlig) avtale med anglikanerne.

    Ofte er det vel praktiske grunner som tilsier at man ikke vil ta i bruk gifte prester; a) det kan bli økonomisk uoversiktlig eller for dyrt for bispedømmet, b) det kan være vanskelig å bruke en slik prest, siden han ikke har lov til å gjøre vanlig menighetstjeneste som sogneprest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen