Gaarders syn på jødene

– Jostein Gaarder er ikke en som hater jøder. Men han er en som parodierer, forakter og latterliggjør jødenes religion, jødedommen, mener professor ved Menighetsfakultetet Oskar Skarsaune. Avisen Dagen refererer i dag dette fra en seminar som ble holdt i Oslo lørdag. Og avisen skriver videre.

Skarsaune oppfatter ikke Gaarders synspunkter som moderne antisemittisme, men som en tradisjonell kristen kritikk av jødedommen som religion, basert på den klassiske kristne karikatur og misforståelse av jødedommen.

– At dette er tilfelle, ser en tydeligst når Jostein Gaarder skal forklare grunnen til at jødedommen er forblitt «ruinen av en arkaisk nasjonalreligion og krigsreligion». Grunnen til dette er at jødene i snart to tusen år har avvist Jesu budskap, framholdt Skarsaune.

Skarsaune synes Gaarder opptrer som om han ønsker å være en domsprofet for Israel, på linje med de gammeltestamentlige.

– Men det er en avgjørende forskjell på Gaarder og de gammeltestamentlige domsprofetene. Den dom over folket som de forkynte, var begrunnet i at folket hadde sviktet sin Gud og ikke fulgt hans lover og bud. Gaarders domsprofetier er grunngitt i at folket har holdt fast på sin religion og vært lydig mot den, hvilket er deres store ulykke. Skarpere kritikk av jødedommen kan vanskelig tenkes, men den bygger ikke på virkelig innsikt i jødedommen. Den bygger på en for lengst utdatert liberalteologisk karikatur av jødedommen, avsluttet Oskar Skarsaune.

3 hendelser på “Gaarders syn på jødene”

  1. Jeg er enig at det er mye anti-semittisme blant liberalteologene, også i det katolske miljøet i Norge. Mesteparten grunner seg i uvitenhet. Jødene drepte Jesus, hører vi. Men, dette har aldri vært den katolske Kirkes lære !
    Det er froøvrig merkelig at mange heller støtter opp om den muslimske terrorisme, enn å forsvare Israels eksistensberettigelse.

  2. Det er veldig rart at nokon er interessert i kva Jostein Gaarder meinar om ei sak. Kan ikkje ha mykje viktig å gjera på.

  3. Kan det tenkes at det er det som er grunnen til problemet Gårder? Jeg mener: At ingen gidder bry seg? Det kan jo synes slik når en følger med på nyhetene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen