Den tvilende Tomas

Dette bildet passer svært godt til dagens evangelietekst, fra Johannes 20:
Åtte dager senere var disiplene igjen samlet, og Tomas var sammen med dem. Da kom Jesus mens dørene var lukket; han stod midt iblant dem og sa: «Fred være med dere.» Så sier han til Tomas: «Kom med fingeren din, og se mine hender, og kom med hånden og stikk den i min side. Vær ikke vantro, men troende!» «Min Herre og min Gud!» sa Tomas. Jesus sier til ham: «Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser og likevel tror.»

Jeg kunne ikke huske å ha sett dette bildet av Caravaggio før, men der tok jeg feil. Kona kunne huske at vi så det i Potsdam (nær Berlin), da vi var i Tyskland sommeren 2004, og vi fant faktisk også et bilde som kan bevise at vi var der.

1 hendelser på “Den tvilende Tomas”

  1. Theodor Bjørnsen

    Det står da visselig ingenting i Skriften om at Tomas stakk hånden i såret. Det står at han brøt ut i trosjubel da Herren inviterte ham til å gjøre det. Bildet er altså basert på en tradisjon som ikke bunner i Bibelen, og billedliggjør dermed en vranglære. Det gjelder også det faktum at Jesus ble stukket i venstre side, under hjertet. (Siden han ble stukket slik at «blod og vann» rant ut – noe som skjer fordi blodet skiller seg når det renner ned i hjerteposen). Hjerteposen ligger på venstre side.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen