Alt ved det gamle i Den norske kirke

Avisa Dagen melder i dag at «11 kristne organisasjoner hadde mandag møte med Kirkerådet på bakgrunn av kirkemøtets homofilivedtak. Normisjon, Laget, Søndagskoleforbundet, Norsk Luthersk Misjonssamband og Det Norske Misjonsselskap var tilstede og samtalte med kirkens ledere. .. det ble satt ord på uenigheten, som er tydelig. 7 av organisasjonene har beklaget kirkemøtets vedtak.»

De beklager vedtaket, men de finner seg tydeligvis i det. Dagen skriver videre:
«Nils-Tore Andersen opplvede møtet som åpent, tillitsfult og ærlig. – Det var et sterkt ønske om å bevare kirken. Ingen truet med utmeldelse. Samtidig var det kritikk mot vedtaket på Kirkemøtet. Det jobbes nå med løsninger for alternativt tilsyn, for de konservative prestene, sier han.

Møtet gav også en oppklaring fra NLM. – De gav tydelig beskjed om at de har blitt misforstått i media. De har sagt i lang tid at de er en fri organisasjon innen Den norske kirke. Det vil de fortsatt være. De vil heller ikke anbefale utmeldinger.

Mitt inntrykk er at organisasjonene ønsket å stå sammen. Ingen skal få ta kirken fra oss, sier Andersen.»

Men kirken har jo gradvis blitt tatt fra de som står for den tradisjonelle kristne tro over mange år nå – folk ser ut til å finne seg i absolutt alt.

20 hendelser på “Alt ved det gamle i Den norske kirke”

  1. Så du synes heller de burde meldt seg ut av DnK, pastor Moi, og ikke «finne seg i alt»? Og at de blir «fratatt kirken»? De er jo en del av DnK og ønsker fortsatt å være det. Synes jo vitner jo om et ganske sterkt kirkesyn som vi som katolikker bør ha sympati for.

  2. Det er etter min ikke noe sterkt kirkesyn at man ønsker å bli værende i en «kirke» som dekker all mulig lære fra a til å som man ønsker å rettferdiggjøre. DnK mener jo absolutt ingenting lenger. Det er verdens enkleste ting å bare ha en navnelapp når den ikke betyr noe.

    Er ellers selvfølgelig enig med Christian S i at de bør konvertere.

  3. Christian
    Det er nå ca 35 år siden også de temmelig konservative i Den norske kirke forandra syn på presteordinasjonen, og begynte å tillate ordinasjon av kvinner – og neste år er det 100 år siden Menighetsfakultetet ble oppretta, som en protest mot den liberale teologien på Universitetet i Oslo. DNKrk mangler ordninger for å holde fast på sin lære, og utviklinga over svært mange år har vist at den tradisjonelle kristne lære får stadig mindre plass der. Da blir min konklusjon at man bør melde seg ut.

  4. Ja, kafeteriaen er åpen. For egen del er jeg fortvilet over det som skjer. Men det er ikke så lett å ta den store beslutningen det er å konvertere. Ikke er det katolske menigheter på hver ‘mjølkerampe’ på landsbygda heller. Det er sikkert andre som har erfaring med å bo et stykke unna. Jeg har lest en del «katolsk» de siste par åra og får stadig økende ‘fantomsmerter’. Kanskje dette er dråpen osv….

  5. Pastor Moi! Når det er snakk om «den tradisjonelle kristen lære» virker det som om det alltid er underforstått kvinnelig prester og syn på homofili i katolsk sammenheng. Aldri noe konkret om kristologi, kirkesyn, sakramenter. Hvorfor så snevert? Jeg er dypt uenig i at de bør melde seg ut og gå inn i et bedehus-vakuum! DNK står tross alt for en større sammenheng nasjonalt, økumenisk (tynt) og internasjonalt. DNK har viktige institusjoner f. eks. Kirkens bymisjon, Kirkens nødhjelp og mye mer. De gir gyldig dåp. Du kan ikke mene at disse som nå er uenige skal isolere seg på bedehus og synge «Hvor salig er den lille flokk»? Det er jo ikke så mange alternativer for de fleste i vårt grisgrendte land.

  6. Christian
    Når jeg sier at folk nå bør melde seg ut, er det fordi Den norske kirke nå har forlatt *sitt eget* grunnlag. Som katolikker vil vi selvsagt også/mest fokusere på alvorlige problemer i DNkrks embeds- og sakramentssyn – som var grunnene til at jeg selv meldte meg ut av den lutherske kirkefamilien.

    Jeg syns også det vil være dumt om de som melder seg ut blir mer eller mindre kirkeløse, men det trenger de jo ikke bli. Jeg håper jo de vil arbeide grundig med å finne et godt alternativ til DNKrk.

  7. Pastor Moi! Jeg ser at uttrykk som «sitt eget grunnlag» og «kirken selv mener» brukes, men oppfatter det som floskler som i hverfall ikke jeg skjønner hva egentlig innebærer. Jeg trodde kjernen var troen på den korsfestede og oppstandne Kristus. Kan ikke se at den er rokket med vedtakene om kvinneprester og mer åpent syn på homofili som DNK har strevd seg fram til. En kirke, også DNK, er da ikke noe man melder seg inn og ut av etter som vindene blåser?

  8. Den lutherske kirke hadde i alle år svært klare syn på hvem som kunne bli prester og (enda mer sentralt) på etiske spørsmål, bl.a. samlivsetikk, som de de siste åra er blitt fullstendig forandra. Derfor kjenner mange lutheranere (også tidligere, som meg selv) seg ikke i gjen i dagens «norske kirke», og ser seg om (som mange gjør) etter alternativer..

  9. Lutheranguest,

    Jeg forstår meget vel din fortvilelse. Det må være en forferdelig vond situasjon for deg og de troende i DnK.

    Når det gjelder katolikker i utkanten, så finnes det en god del av dem rundt om. Biskopen av Oslo hadde nettopp et seminar om utkantkatolikker.
    Kan jeg spørre om hvor i landet du bor? Da jeg har en relativt bred kontaktflate, kan jeg kanskje gi noen tips.
    Jeg har også et omfangsrikt katolsk bibliotek, så dersom det er et katolsk emne du gjerne vil vite mer om, så er du velkommen til å låne.

    Om du ønsker å maile meg for å spørre, så ta kontakt på johnteigen1@hotmail.com
    Det er søppeladdressen min, men jeg tar kontakt via min ordinære epostaddresse.

  10. Christian, jeg vil aller helst at DNK skal være sterkt i troen på Jesus som vår frelser, og være en moralsk vokter. Slik blir det også letter for oss å sammarbeide med dem i f.eks moralske spørsmål. Dette er dessverre ikke tilfelle. Det virker som det viktigeste for DNK er å være politisk korrekte.

    Er du enig med meg Christian at DKK er den sanne Kirke, stiftet av Jesus? Extra ecclesiam nullus salus er viktig i denne sammenhengen.

  11. Lutheranguest,

    Værsågod. Velkommen ombord her på bloggen, forresten.

    Jaha, det er der du holder hus? Øst el vest? Innland el nærmere kysten?
    Uansett kan jeg komme med en del tips som kan være til hjelp i fylket ditt. Send en epost om du vil, så skal jeg prøve å hjelpe deg med kontakter, etc.

  12. Christian S: Det ble også diskutert om det ikke var NÅDE (gratiae) utenfor Kirken, og det ble takk og lov forkastet som dogme! Nåden får være Guds sak!

  13. Oops! For kjapp lesning der, Christian S!
    Jeg gjorde samme feilen første gangen..;) Etter alle disse årene med eksamener, burde jeg ha lært å lese oppgaven skikkelig først…;)

  14. Hallo Lutheranguest! Bor i samme fylke som du, og er ganske aktiv i Kirken her.Dersom jeg kan hjelpe med noe gjør jeg det gjerne. Trond har min mail adresse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen