Flott nyttårsfeiring i Vatikanet


For første gang på mange år var pavens trone løftet opp fem trappetrinn.


Sammen med to diakoner går paven fram til alteret for å begynne tilbedelsen av alterets hellige sakrament.


Etter liturgien i kirken, der også Te Deum ble sunget, stopper paven for tilbedelse ute ved stallen på Petersplassen.

F. Z har mange bilder og interessante kommentarer til pave Benedikts storslåtte nyttårsfeiring i går ettermiddag. Gå hit for å se alle bildene og for å lese F. Z’s tekst og alle kommentarene.

5 hendelser på “Flott nyttårsfeiring i Vatikanet”

 1. Hans Bj. Bærheim

  Synes å være en storslagen messefeiring dette (novus ordo ?)
  Jeg er glad i rik liturgi må innrømme at denne messen synes himmelsk vakker.
  Jeg kunne nok blitt grepet i de innerste fibre om jeg hadde vært til stede.
  Likevel, jeg synes det blir for voldsomt og triumfalistisk. Rik liturgi, ja, det fremmer feiringen av Mysteriet. Men med Paven på en elevert trone og paramenter i glitrende gullbrokade kan Kirken kunne fremstå i et uheldig lys og med en svekket troverdighet.

 2. Det var ikke en messe, Hans, men en høytidelig vesper, tilbedelse, sakramental velsignelse, avsynging av Te Deum. (De bar også en «ombrellino» over det hellige sakramentet i år.)

  Jeg er ikke enig med din vurdering. Jeg vil heller sammenligne dette med at man igjen mange steder (bl.a. i St. Svithun) har begynt med høytidelig prosesjon på festen for Corpus Christi, etter at man mange år lot det være.

 3. Hehe, det er vel ikke banebrytende at jeg her er dundrende uenig med Hans…..

  Hva er denne «triumfalismen» for noe, egentlig?
  Jeg tenker alltid på når Kristus skal kommer igjen, når han viser seg i skyene med sine kjeruber og serafer, når den himmelske trone kommer til syne, når millioner av basuner drønner i det mest storslagne spill verden noensinne har sett, når St. Mikael, den himmelske hærfører, defilerer forbi tronen og med sine engler synger Herrens pris med sang så vakker at intet jordiske kan måle seg…
  Dette ville være «triumfalistisk», når man dømmer etter hva ordet brukes om.
  Paven er Kristi Stedfortreder. All den prakt vi mennesker kan oppvise, er støv i forhold til den himmelske prakt. Det skulle bare mangle at mannen med den viktigste jobben i verden, vår pave, som i tillegg også er suveren monark i Vatikanstaten, kan utvise den prakt som tilkommer ham.

 4. Vakkre bilder. Paven har virkelig dratt mye flott frem fra skapet. Håper vi får se en Pavelig Tiara snart, og troenen som Paven bæres på.

 5. Pave Paul fjernet tiaraen da de liturgiske fornyelser ble gjennomført. Det kan vel klare seg med mitraen? Paven er pave fordi han er biskop av Roma, og mitraen er jo biskopens hodeplagg.
  Jeg savner ikke tiaraen ett sekund.
  Men i heraldikken burde den vært beholdt.

  Den pavelige bærestolen Sedia Gestatoria ville allerede pave Johannes XXIII gjøre seg av med, men han var liten av vekst, og da han ble gjort oppmerkom på at så fikk ikke folk se ham, ble bærestolem beholdt. Hvis/når paven igjen trenger den, blir den nok tatt fram.
  Siden har vi fått Papamobile; verden går framover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen