Like lenge katolsk prest som luthersk prest

I dag var jeg på et interessant økumenisk samtalemøte her i Stavanger, der generalsekretær Ørnulf Steen i Norges Kristne Råd innleda til samtale om hvordan vi her i Stavanger best kan fortsette det økumenisk samarbeidet.

Ved presentasjonen sa jeg at jeg hadde vært katolsk prest i åtte år – og så huska jeg etterpå at det var like lenge som jeg var luthersk prest. Jeg var luthersk prest fra min ordinasjon tidlig juni 1986, til midten av juni 1994, og katolsk prest fra 8. januar 2000 til i dag. Fra nå av vil jeg altså få meir erfaring som katolsk prest enn som luthersk – imteressant å tenke på.

(Men jeg har stadig vært lutheraner mye lenger enn jeg har vært katolikk. Jeg var 39 år da jeg ble tatt opp i den katolske kirke, for litt over 13 år siden. Det spørs om jeg lever til jeg blir 78 år, slik at dette også utjevnes – om det skulle være viktig, da.)

8 hendelser på “Like lenge katolsk prest som luthersk prest”

 1. Et spørsmål til deg som katolsk prest…
  Kan man mene så her som katolikk? Kan man være imot hierarkiet og paven, og samtidig katolikk? Jeg bare lurer…

  «Från början hade han inte makt på det sätt han har idag. Påveämbetet (och andra ämbeten) fanns inte ens i urkyrkan – det har utvecklats med tiden – och jag är högst tveksam till att det är exakt så som det är nu som Gud avsåg det.

  Det du beskriver om Petrus är en sentida katolsk tolkning av de bibelverserna.

  Apostlarna var ett jämbördigt kollegium. Kan det möjligen ha varit tänkt att förbli så?

  Om makten stiger ämbetsbäraren åt huvudet och han tar för sig och skuffar undan de andra spårar allt ur. Om han allierar sig med stater och världslig makt spårar allt ur.
  Om han ensam instiftar dogmer som hela kyrkan inte håller med om spårar allt ur.

  Mycket ont har skett i påvehistorien. Vi får inte vara alltför naiva och tro att allt är av Gud bara för att en påve har sagt det (en senare påve kan dessutom ha motsagt det). Påven är bara en vanlig människa. Många påvar har betett sig förfärligt… » http://enklabloggen.blogspot.com/2008/01/vad-r-ekumenik.html#c2519733917996127904

  Hva mener du om det som står her?

 2. Jeg vil gratulere hjertligst med ny nuntius, sveitseren Msg. Emil Paul Tscherrig, til de nordiske land. Endelig er han kommet «på plass».

 3. Rudie,

  Jeg er ikke prest, men kan svare på spørsmålet. Det kan du selv også.
  Læren om pavens overhøyhet og plass som Kristi Stedfortreder, er definert ex cathedra. Altså er det en nøyaktig definisjon. Om en nominell katolikk offentlig og gjentatte ganger hevder noe annet enn denne lære, siden den ikke «bare» er en lære av det ekstraordinære magisterium, men også definert ex cathedra, så er det meget gode grunner til å anta at denne personen har plassert seg utenfor det kirkelige fellesskap «latae sentinae», dvs ekskommunisert seg selv.

 4. Goddag
  Jag vill tacka Rudie för länken till min blogg här ovan. :)
  Men också påpeka att detta citat kommer från en kommentator och är inte min åsikt

  Mina läsare får ha de åsikter de vill och jag censurerar endast om någon skriver svordomar/könsord/hets mot folkgrupp.

  Hälsningar

  Cecilia, Enkla bloggen

  Ps. Intressant blogg, det här; ska läsa mer i den :)

 5. Rudie
  Det katolske synet er lett å forstå: Jesus valgte ut de tolv apostlene til å lede Kirken, og Peter var lederen blant apostlene – dette kan man tydelig lese i Bibelen. På samme måte som i starten må de kristne følge de lederne Jesus har innsatt, i dag er dette biskopene med paven i spissen (som i dag har apostelenes/ Peters embete).

  For katolikker er denne strukturen helt nødvendig – og selvsagt.

 6. Z
  Beklager at jeg ikke var tydeligere med å utrykke at du ikke har noe med sitatet å gjøre, men jeg tenkte ikke i de tanker. Jeg vil anbefale bloggen din da det er mye interessant å lese! ;)

  Det er heller ikke meningen å skrive noe negativt om personen bak sitatet, men jeg syns det er godt å se på personen som ikke-katolsk, og se på hva personen sier fra et annet lys!
  Og ettersom jeg forstår fra svarene her så kan jeg gjøre det med god samvittighet! :) Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen