Min dåpsdag i dag

I dag er det 52 år siden jeg ble døpt – i Time (lutherske) kirke på Jæren, seks uker gammel. Det var en gjestende misjonsprest som døpte meg, har jeg hørt, ikke menighetens faste prest.

Jeg oppfordrer ofte folk til å finne ut hvilken dag de ble døpt, og huske den og markere den hvert år. Selv markerte jeg den ekstra grundig for to år siden – i St. Paul kirke i Bergen – da jeg hadde 50-årsjubileum.

11 hendelser på “Min dåpsdag i dag”

 1. Siden jeg ikke er med i kirken der jeg ble døp som liten føler jeg ikke at denne dagen er noe stort for meg. Og siden jeg ble døpt som voksen føler jeg nok at den er erstattet av noe som ikke er bra i et hele tatt. Skulle ønske jeg hadde litt tro på akkurat dette, siden det er en dag som egentlig er stor. Men hva gjør man for å snu en dag man ser på som et feiltrinn til et positivt «minne» Er forresten alle dåpshandlinger (og voksendåp) gyldig? Når man skal skrifte for første gang sies det at man skal ta fra den dagen du er døpt. Gjelder dette og for voksendåp? Kan du si noe om dette p Moi?

 2. Mishka
  Jeg regner med at du ble døpt som barn i Den norske kirke, noe Den katolske kirke regner som gyldig dåp. Derfor kan din senere voksendåp ikke regnes som virkelig dåp – man kan ikke døpes mer enn én gang.

  Jeg vil anbefale at du fokuserer på din barnedap – finner ut om tid og sted, og prøver å glede deg over den – selv om dine foreldres tro og oppfølginga du fikk etter kanskje ikke var så god som den burde være.

  Ved ditt første skriftemål skal du skrifte synder du har gjort fra din (gyldige) dåp.

 3. «Den katolske kirke regner som gyldig dåp. Derfor kan din senere voksendåp regnes som virkelig dåp».
  Så min gyldige dåp var barnedåpen og den virkelige dåpen var da jeg var voksen? Nå forsto jeg ikke helt. Er alle voksendåper regnet som gyldige?

 4. Det manglet et «ikke» i mitt svar – retta opp nå.

  Din barnedåp er din virkelige dåp, og siden/hvis den var gyldig, vil du ikke kunne døpes flere ganger. Altså var din andre dåp ikke et sakrament. (Voksendåp er selvsagt gyldig hvis det er den første dåpen.)

 5. Takk for svaret.
  Er en voksendåp i et hvilket som helst trossamfunn gyldig?
  Om dette er første gang man blir døpt mener jeg.
  Har hørt at ikke alle er godkjente..

 6. En dåp må alltid utføres i «Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn», for å være gyldig. Mormoneres og Jehovas vitners dåp er derfor ikke gyldig. og muligens i noen andre fellesskap.

  I de fleste tilfeller vil en dåp i en annen kirkelig gruppering være gyldig, men man må vite navn osv. helt konkret, før man kan si noe sikkert.

 7. Om man allerede er døpt og man ikke er sikker på dåpens gyldighet, kan man døpes såkalt «sub conditione», altså «dåp i tilfelle den gamle var ugyldig.»
  Det finns ofte gode grunner til å anta at dåpen man har hatt, ikke er gyldig. Godkjent dåpspraksis på papiret er en ting, men virkeligheten kan ofte være helt annerledes.

  For eksempel, så ble det for litt siden avgjort at all dåp foretatt i to katolske sogn i Australia, mellom 1985 og 2000 (tror jeg det var) av Fr. X og Fr. Y, var ugyldige og alle måtte gjendøpes eller døpes sub conditione.

 8. Hva med meg som døpte meg som 14 åring i den Norske Kirke, skal jeg da bare skrifte synder etter denne datoen når jeg konverterer?

 9. Ja, man skal ikke skrifte synder man gjorde før sin dåp, siden alle synder man så langt har gjort, blir tatt bort i dåpen.

 10. Hei.
  Jeg ble ikke døpt som barn, selvom begge mine foreldre er katolikker. Jeg vil nå døpe meg (jeg er 20), og lurer da på hvordan det foregår. Skiller denne typen dåp seg mye fra den tradisjonelle barnedåpen?

  På forhånd takk:-)

  [Her har jeg sendt et personlig svar til Ingrid .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen