Foredag om den tradisjonelle latinske messen

Mitt foredrag om den tradisjonelle latinske messen holdt 3. februar 2008 er tilgjengelig.

Les hele foredraget her som htm-side,

eller les det som pdf-dokument.

Foredraget kan også høres som mp3-fil (NB: mp3-fila er på 22 MB – det beste er å laste den ned først (høyreklikk og velg «last ned»), og så spille den av etterpå). (I foredraget sier jeg feilaktig erkeengelen Gabriel, isteden for erkeengelen Mikael.)

8 hendelser på “Foredag om den tradisjonelle latinske messen”

 1. Tiltredes. For oss som må ta ferje (og kanskje ha barnevakt) for å komme til byen, er dette en flott måte å tilegne seg kunnskap på.

 2. Ståle Wilhelmsen

  Hvis messens ordinære form hadde blitt feiret med en rimelig mengde latin, i overenstemmelse med Sacrosanctum Concilium pkt. 36,1-2, og vendt mot det liturgiske Øst, som konsilfedrene ikke hadde noen planer om å forandre på, så hadde etterspørselen etter TLM vært minimal. Tenk hvilken enorm forbedring det hadde vært om en gjennomsnittlig menighet hadde hatt høymessen på latin f. eks. en gang i måneden, og feiret messen mot det liturgiske Øst? Men hvorfor er dette så utenkelig å gjøre, all den tid det kan se ut som om konsilfedrene ville ha det slik?

  P. Moi, hvor leste du om oppussingen i St Olav og St Paul på 70-tallet?

 3. Ståle
  Oppussingen av St. Olav i Oslo vet jeg lite om, jeg ser bare at alter, kommunionsbenk, prekestol etc er borte.

  Om St Paul i Bergen leste jeg om i St. Olav tidsskrift en artikkel om hvor fin den «nye» St. Paul kirke var blitt (tror det var 1972), dessuten bodde jeg i Bergen i 11 år og har hørt mye om hva som skjedde der.

 4. Ståle,

  Konsilfedrene ville slett ikke ha noen Novus Ordo, de ville tvert imot ha visse endringer i eksisterende liturgi. Når man leser konsiltekstene, bør dette gåe helt klart frem, etter normal språklig forståelse. Novus Ordo er et påfunn fra Consilium, gruppa sammensatt av (blant annet) mange tidligere periti(rådgivere under konsilet) som skulle «tolke» konsildokumentene, herunder de flertydige ord plassert der av de selvsamme periti. Et klassisk eksempel på bukken og havresekken.

  Ellers er jeg tindrende enig med deg i at en feiring av Novus Ordo, ad orientem og på latin, med en viss «tridentinisering» av rubrikkene (tommel og pekefinger, etc) ville representere en gigantisk forbedring. Men problemet med manglende klarhet i det dogmatiske vil fremdelse gjenstå.

 5. Jeg gjorde nå en ekstra test, og lasta ned heile fila på under 1 minutt, uten noe problem. Kanskje du går bedre om du prøver en gang til, Christian.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen