Gamle kirkelige tradisjoner – og den gamle messen

Fra Trond har jeg fått denne nyheten, og Trond skriver. «Paven oppfordrer her de religiøse kommuniteter til å returnere til de røttene de har og nærmere den spiritualitet grunnleggerne hadde. (Vende tilbake til den tradisjonelle praksis!).

“when communities have chosen to return to the origins and live in a way more in keeping with the spirit of the founder,” they see positive signs of renewal.”

Jeg må bare rope et trefoldig hurra for pave Benedictus XVI! Deo gratias!»

En annen av leserne svarer så: «Man skal vel lete lenge i pavens tekst for å finne noe om at han oppfordrer til å vende tilbake til noen mer opprinnelig form for messefeiring enn den ordenssamfunnene feirer til daglig. Det ville være å legge egne ord i hans munn.
Men det var kanskje noe annet du siktet til denne gang, Trond?»

Vi får spørre Trond om han tenkte på den tradisjonelle messen her, eller om det var andre av ordenssamfunnas tradisjoner han tenkte på.

1 hendelser på “Gamle kirkelige tradisjoner – og den gamle messen”

 1. Er i Sverige, så derfor sent svar.

  Hehe, nei, jeg tenkte ikke primärt på TLM-variantene de religiöse ordnene måtte ha i sin tradisjon. Jeg tenker primärt på tilbakevenden til de tradisjonelle ordensregler, med mer.
  Paven viser til ordener etc som har gjort nettopp det og gjennomföring av dette har vist at det er et trekk som förer til ökt vekst for disse ordener (eller enkeltkommuniteter).

  Gjeldende TLM, så er det helt klart altfor «vovet» å legge ord i pavens munn, som en leser påpeker. Samtidig så ser man en sterk og klar tendens i hele Benedicts handlemönster. Blant annet sies det at instruksjonen om Motu Proprio Summorum Pontificum, som er ventet innen kort tid, skal inneholde en del om seminarers plikt til å läre seminaristene TLM.
  Jeg mener derfor at jeg skulle ha belegg for en påstand om at ökt bruk av de tradisjonelle riter også inngår i Benedictus’ önsker, selv om det ikke ekslipsitt referes til dette. Paven har da uttrykt dette MANGE ganger, også för han ble pave.

  Man refererer ikke til tradisjon, når man har en forhistorie som den Benedictus XVI har, og samtidig overhodet ikke har tradisjonell liturgi i tankene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen