En prest sier ja til sex utenfor ekteskapet

En gateprest for ungdom, ansatt av den norske kirke, skrev i Aftenposten i går at sex for og utenfor ekteskapet blant mennesker i vår tid må anerkjennes. Han begrunner dette på følgende måte, uten at jeg kan si at jeg forstår hans begrunnelse i det hele tatt:

«I enhver relasjon er anerkjennelse viktig, enten vi snakker om kjæresteforhold, vennskap eller forhold mellom foreldre og barn. … Uten at kirken anerkjenner, lytter og har tillit til unge, har denne relasjonen dårlige kår. Dessverre preges mye kristen samlivsetikk av en manglende anerkjennelse av at dagens unge lever i en annen kontekst enn den Bibelen ble til i. Bibelens samlivsetiske fragmenter er ikke løsrevne regler, men springer ut av dramatiske livserfaringer i et relativt brutalt samfunn.

… Nå befinner vi oss i en annen kontekst. Dagens unge har tilgang til prevensjon, de kan bli gift noenlunde uavhengig av tidligere seksuelle erfaringer, og de har rett til offentlig støtte når de får barn. Faktorene som lå bak samlivsetikken i Bibelen, er derfor endret. Dette betyr ikke at unges samliv i dag ikke lenger innebærer sårbarhet og utfordrende prosesser. Men de fleste unge ønsker likevel å ha sex og bo sammen før ekteskapet, og dette er gjennomtenkt og ansvarlig. Et absolutt nei til sex før ekteskapet og samboerskap springer derfor ikke lenger ut av menneskers erfaringer. Tvert imot uttrykker det en mistillit til unges evne til å ta gode valg i sitt eget liv.»

I dag hadde Aftenposten en nettprat med denne presten, det viste seg å handle mye om bibelsyn (prestens syn er salvsagt svært moderne) og her er noe av det han skriver:

Jeg tror at bibelen ikke er Guds vilje i skriftlig form. Kristendommen lærer at Jesus er åpenbaringen. Vi fikk altså ikke en ferdig bok slik som islam gjorde, men et overlevert vitnesbyrd som etter hvert ble skrevet ned. Hele kirkehistorien inneholder en noenlunde bevissthet rundt denne tolkningsmessige prosessen. Bibelen er preget av menneskers erfaringer for 2000 år siden, men av meget viktige erfaringer! …

Jeg vil ikke si at jeg glemmer Gud og Jesus, men jeg vil ikke bruke dem til å legitimere min tolkning av det som er et komplisert spørsmål. Bibelen inneholder ulike innspill om samlivsetikk, og det gjør også tradisjonen. Jeg vil absolutt ikke avfeie at det er det beste for mennesker å være trofaste gjennom hele livet!

… jeg mener at vi når det gjelder kristendommen ikke har grunnlag for å hevde at bibelens ord absolutt og rett fram skal være en lov for i dag. Lesning av bibelen er alltid en tolkning, det kommer vi ikke bort fra. Det gjelder spørsmål rundt kvinnelige prester, skillsmisse og også spørsmål om samboerskap og sex før ekteskapet. Jeg mener absolutt vi skal lytte til bibelen, men samtidig med en refleksjon rundt hvordan og når den ble til, og hva som er annerledes i dag. …

Enkelte vil nok kalle meg en vranglærer, men jeg går altså ikke imot kirkens eller bibelens lære dersom vi ser både på bibelens mangfold og på kirkehistoriens mangfold. Vår viktigste lære er ikke samlivsetikken, men at Guds kjærlighet og nåde gjelder alle, og at Jesus viser oss hvem Gud er gjennom sitt liv, sin død og oppstandelse. Når vi står sammen om dette, kan vi leve med ulike meninger om etiske spørsmål i kirka. …

En del mener fortsatt at bibelen er Guds klare ord som ikke er betinget av konteksten den er skrevet i og som det er ukomplisert å tolke. Dette budskapet, som likevel ofte varierer, hevder de så at er direkte fra Gud. Når vi da opererer med 2000 år gamle tekster skrevet i et helt annet samfunn, er det forståelig at det blir kræsj. Jeg tror dessverre også både kirken og andre religiøse miljøer har hatt en trang til å kontrollere mennesker og deres moral. … «

5 hendelser på “En prest sier ja til sex utenfor ekteskapet”

 1. Nå må jeg komme med et litt upassende utsagn..
  Jøss, for en dust! «…uttrykker mistillit til unges evne til å ta gode valg i sitt eget liv»
  Naturligvis gjør regler dét! Vi har regler for at de skal hindre ufornuftige valg! I tillegg skal de hjelpe oss til å ta gode valg.
  Modernister har fullstendig mistet hodet og sin evne til commonsensisk tenkning. Slikt sukkersøtt sludder som dette blir man servert hele tiden idag.

  La oss ta trafikkregler som et eksempel. Skal vi fjerne f.eks høyregelen og «ha tillit til at folk tar gode valg i trafikken»?
  Eller andre regulerte områder som alkohol…. Målsettingen for norsk alkoholpolitikk er minsket forbruk. Man kan være enig eller uenig i dette, men faktum er at det er derfor vi har skyhøye avgifter og restriksjoner på det. Vil en eneste alkoholpolitisk talsmann for de restriktive partier uttale seg så dustete som denne «presten» gjør på sitt område? Vil f.eks Høybråten finne på å tro/si at hvis vi bare fjerner alle forbud og restriksjoner på alkohol, så vil det bli så meget bedre russituasjon, i og med at vi nå har tillit til at folk tar gode valg angående eget konsum?

  Man kan gi seg ende over for denne typen argumentasjon. Dessverre går sånt sprøyt ofte rett hjem i saueflokken.
  Hvorfor tror det vestlige moderne mennesket at seksualitet og sosial integrasjon (funksjonalitet og dysfunksjonalitet) er unntatt fra naturlige lover?
  Ethvert primitivt stammesamfunn vet at man må ha regler, formelle eller uformelle, for at samfunnet skal fungere. Det hele minner om den eufori som har preget den liberale, vestlige tenkning siden 60-årene, nemlig denne tidsrasistiske tanken om at «vi er nå kommet så mye lenger og er så skrekkelig avanserte at 2+2 ikke lenger bare er 4, men det kan også være 5, eller 7 eller 1 million! Er det ikke herlig og befriende at vi bare kan velge selv hva 2+2 skal være? Så progressivt! Så avansert og fint og flott!
  Det denne legmannen med prestetittel sier, er ren kulturmarxisme i beste Frankfurterskolestil.

 2. Hva er så vanskelig med å forstå begrunnelsen hans? Det er så enkelt som at hvis du har sex utenfor ekteskap er det helt akseptabelt av så godt som absolutt alle, og bruker du kondom eliminerer det 99% av sansynligheten for kjønnssykdommer.

 3. Nå er det flere år siden jeg skrev om dette på bloggen, men denne prestens poeng er vel mest at siden man nå har prevensjon, kan man vanligvis sørge for at man ikke blir gravid – og derfor stilles spørsmål om sex før ekteskapet i et nytt lys.

  Jeg syns nok fortsatt denne lutherske prestens argumenter er svake; Kirken lærer med god grunn at noe så intimt og utleverende som sex hører hjemme i et trofast og forpliktende samliv, altså i ekteskapet.

  I tillegg kommer Den katolske Kirkes lære om at når man har sex ikke skal legge hindringer i veien for at barn kan unnfanges.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen