Elevasjon ved pavemessene – Johannes Paul II i 1985

Ved pavemessene (til et stykke ut på 90-tallet) ble elevasjonen av den konsekrerte hostien og av kalken gjort på en spesiell måte; den ble vist til folket på alle kanter; til alle jordens hjørner. Gå 1:20 ut i videoen under for å se dette:

Jeg har funnet denne interessante informasjonen på bloggen NLM – som også viser en video der Pave Johannes XXIII feirer messen. De ønsker gjerne at pave Bendikt skal gjenopplive denne tradisjonen, og skriver:
Since we mentioned yesterday the application of the hermeneutic of continuity to the Ordinary Form by the example of the form of the elevation of the Host after the Consecration, I was reminded of one element of the tradition of the papal Mass which we have not yet seen restored: the special form of the elevation of the Sacred Species in the Solemn Papal Mass. This used to be performed in the following manner: after the «normal» elevation as done at every Mass, the Pope would turn by 90 degrees to the right (epistle side) and again elevate the Host/Chalice, then 90 degrees more to right (thus having his back towards the altar) for another elevation, and finally turn to the left by 270 degrees (thus facing towards the Gospel side) for a fourth elevation, before turning back towards the altar and setting down the Host/Chalice. In this manner he symbolically showed our Lord and God in the Sacred Species to the four cardinal points, i.e. the entire earth.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen