Har bloggene makt og innflytelse?

Damian Thompsons blog ‘Holy Smoke‘ er en svært kritisk stemme i debatten i Den katolske kirke i England. Så skarp at han mener at biskopene gjerne ville ‘kneble’ ham om de kunne. Da det ble arrangert et bloggermøte i London for en ukes tid siden, sammenlignet han de som møttes med dissidenter som møttes i Sovjetunionen før jernteppet falt, for å dele undergrunnslitteratur. Han er som sagt svært så skarp (men jeg leser ham fra tid til annen), og han reiser en interessant debatt om hvor vigtig bloggerne er. (Selv leser jeg i alle fall Father Z og NLM svært så ofte.)

A few nights ago I joined a group of Catholic bloggers in a pub in Victoria. They included the world-famous Fr Z from America, Fr Tim Finigan and Mac McLernon («Mulier Fortis»). We felt like a group of East European dissidents swapping samizdat literature in the 1970s.
There are liberal Catholic bloggers out there, but it is persecuted traditionalists who have seized control of cyberspace in the English-speaking world, with disastrous results for the secretive Futurechurch project.
Every vindictive move against the traditional liturgy is reported. Every slip is exploited. And, worst of all, conservative Vatican rulings can no longer be concealed from the faithful. No wonder the Bishops’ Conference of England and Wales discussed controlling blogs at its last meeting. …

But let’s move on to the wider issue of Pope Benedict’s programme of renewal for the Catholic Church. It is partly thanks to priest-bloggers such as Fathers Zuhlsdorf and Finigan that orthodox Catholics know the chapter and verse of Summorum Pontificum. …

Some blogs are more serious than others. The New Liturgical Movement, for example, is positively magisterial in its coverage of conservative reform. This is where you find small items of news that liberal bishops’ conferences would rather not see get out, such as yesterday’s announcement that Pope Benedict has appointed enthusiasts for the Old Rite as his personal liturgical advisers, clearing away the last remnants of the Piero Marini regime.

1 hendelser på “Har bloggene makt og innflytelse?”

  1. Vel, ja. I forlengelse av min kommentar over: Bloggen gjorde det mulig å gripe Dagbla´-saken i farten og presentere den her. Det førte til rekordoppslag på bloggen, og Dagbla´ ble ikke alene om å sette dagsorden. Det er ikke så mange årene siden at vi ikke hadde en slik mulighet. Da var vi henvist til å skrive leserinnlegg og kronikker til avisene, og var prisgitt debattredaksjonene.

    Jeg er forøvrig enig i at Dagbladet ikke er en viktig fiende. Men Dagbladet er så vidunderlig forutsigbart at det fungerer som en katalog over den nåtidige maktelitens verdier som homosex, selvbestemt abort og skilsmisse, og dens programatiske motstand mot Kirken, og like programatiske støtte til kvinnelige prester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen