Ny debatt om frimurere

Det er på nytt startet en debatt om frimurere, etter et program på TV2 om emnet – TV2 har til og med offentliggjort medlemslistene.

I DagenMagazinet er det kommet flere artikler om frimurerne; kritikk fra en MF-professor, en luthersk prest som sier det er helt OK, luthersk biskop Bondevik som har advart sine prester mot å være med – og også flere andre oppslag.

Rundt om i verden er frimurere tydeligere i opposisjon til Kirken, og det er generelt slik at katolikker ikke kan være frimurere. I Norge er det ikke så klart, men det håndheves nå i vårt bispedømme et forbud mot at katolske prester kan være medlemmer i en frimurerlosje.

6 hendelser på “Ny debatt om frimurere”

 1. Det anser det som svært bra med et generelt forbud for katolikker mot å være medlem av noen frimurerlosje. Jeg går da ut fra at det ikke lenger er noen katolske prester med i slike ordener — iallfall ikke i Norge.

 2. Det er visstnok ikke lenger mulig for katolske prester å være medlem av en frimurerorden. Jeg vet om mange katolikker som er medlem av slike losjer. Medlemslistene fra 2008 ligger nå fritt tilgjengelig kan vi se. Jeg vet ikke om disse listene er helt oppdatert. Min fetter ser ut til å være medlem av frimurerlosjen, ifølge denne listen. Jeg vet ikke om han er kristen. Jeg synes bare det er litt pussig at han står listet opp her, siden det nå er åtte år siden han døde..

 3. Må vel si at jeg anser dette for å være et avsluttet tema, og et ikke debaterbart emne. Katolikker kan ikke være frimurere eller tilhører andre hemmelige organisasjoner eller foreninger. Det er ikke kun hvilken Gudstro eller om de aktivt jobber i mot Kirken som er problemet, men også løfter om hemlighold osv. Norske Katolikker er selvfølgelig også bundet av de regelene som gjelder for hele Kirken, og det hjelper ikke om en synes den Norske versjonen av frimurerordenen er så mye snillere enn andre.

 4. Leo XIII om frimureriet:
  «Filled with the spirit of Satan, who knows how to transform himself into an angel of light, Freemasonry puts forward as its pretended aim the good of humanity. Paying a lip service to the authority of law, and even to the obligations of religion, it aims at the destruction of civil authority and the Christian priesthood, both of which it regards as the foes of human liberty.»

  «If other proofs are wanting, this fact would be sufficiently disclosed by the testimony of men well informed, of whom some at other times, and others again recently, have declared it to be true of the Freemasons that they especially desire to assail the Church with irreconcilable hostility and that they will never rest until they have destroyed whatever the supreme Pontiffs have established for the sake of religion.

  If those who are admitted as members are not commanded to abjure by any form of words the Catholic doctrines, this omission, so far from adverse to the designs of the Freemasons, is more useful for their purposes. First, in this way they easily deceive the simple-minded and the heedless, and can induce a far greater number to become members. Again, as all who offer themselves are received whatever may be their form of religion, they thereby teach the great error of this age—that a regard for religion should be held as an indifferent matter, and that all religions are alike. This manner of reasoning is calculated to bring about the ruin of all forms of religion, and especially of the Catholic religion, which, as it is the only one that is true, cannot, without great injustice, be regarded as merely equal to other religions.»

  Pius VIII om frimureriet:
  «Their Law is Untruth: Their God is the Devil and their Cult is Turpitude.»

 5. I siste setningen skriver du at det håndheves i Oslo katolske bispedømme, et forbud mot at katolske prester kan være med i frimurerlosjer. Er dette en ny praksis, og i så fall når og hvorfor ble den innført?

 6. Jonas
  Så vidt jeg vet er dette blitt håndhevet fra år 2006, kanskje 2005. Jeg vet ikke sikkert hvorfor dette skjedde, men jeg regner med at det var pga retningslinjer fra noen høyere oppe i Kirken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen