Økumenikk, konvertitter, felleskommunion o.a.

Til et innlegg som ble skrevet for en ukes tid siden er det blitt en del kommentarer; om at noen konvertitter kanskje skulle være for ivrige, om i hvilken grad man bør være nøye med kommunionen eller gi den til dele ut til protestanter eller nesten til «hvem som helst».

Til slutt er det blitt nevnt at Den Nordisk Katolske Kirke er både en «ekte» katolske kirke, samtidig som den er protestantisk – og her kan også protestanter motta kommunion etter avtale med presten. Hvis det som her sies om NKK er korrekt, så beklager jeg en slik forståesel og en slik praksis.

Les så hva leserne har skrevet:

Ytringene til NN er nok typisk for over-ivrige konvertitter. Og hans ytringer er lite typiske holdninger for vanlige katolikker – både på vår hjemlige arena og i utlandet. Heldigvis – får man si.

Jeg har også vært til stede i messer der presten går rundt og deler ut kommunionen til samtlige tilstedeværende! Så skikkene er så forskjellige i den store katolske familien. I Norge blir man lett “mer katolsk enn paven”!

… Til prestens unnskyldning så må det sies at kirkerommet var overfylt. Menigheten satt/stod over alt – også bak alteret ! – Så det var nesten umulig å bevege seg for flere enn en person. … Men jeg føler meg ofte mer hjemme blandt “ekte” katolikker – enn blandt konvertitter. Konvertitter har ofte en hang til hele tiden å skulle bevise sin lojalitet. Da kan en bli “mer katolsk enn paven”(for å benytte et folkelig uttrykk).

… Når jeg tillot meg å nevne dette – så er det først og fremst at denne form for messe – er en grell kontrast til mye av det som diskuteres på denne loggen. Samtidig så har jeg aldri – i sterkere grad følt Kristi nærvær (tilstedeværelse) under kommunionen enn ved bla. nevnte messe – i all dens enkelthet. Det behøver ikke alltid være så pompøst, og er det heldigvis heller ikke.

… Med “ekte” katolikk – mener du da en person med katolske foreldre og døpt i Kirken i spebarnsalder, altså en “født” katolikk? Jeg skriver “født” katolikk siden det å være katolikk, eller tilhøre en religion overhode, ikke er en genetisk eller medfødt ting, men en tros og opplæringssak. Takk Gud for ivrige konvertitter (som korrekt benevnt nå er katolikker)! I min menighet har jeg gjenom mange år lagt merke til at de ferske katolikkene som også er ivrige, er de som forblir i Kirken, som regel like ivrige etter flere år. Og så har vi noen ulykkelige som ble opplært av sin åndelige veileder til “å ta det med ro” og ikke utvikle “konvertittsyke”, dvs. være ivrige, og de ser vi som regel bare den dagen de konverterer.

Vi har kommet i den lykkelige situasjonen i dag at vi har katolikker, ferske som gamle, SOM PRØVER Å VÆRE LIKE KATOLSKE SOM PAVEN – for å vri på uttrykket ditt.

… Jeg syns det er veldig fint i Den Nordisk Katolske Kirke. For der får man en “ekte” nattverd samtidig som man kan være protestant. Om man tror på og forstår hva den “katolsk ortodokse” nattverden er, og ikke har gjort noen alvorlige synder så kan man også få nattverd om man har blitt enige med presten om det.

11 hendelser på “Økumenikk, konvertitter, felleskommunion o.a.”

 1. Om du henviser til mitt innlegg om at NKK er ekte katolsk, så har du nok lest litt for fort. Jeg skriver at nattverden er «ekte» det betydde vel egentlig bare at de tror Jesus er nærværende i brødet og vinen. Helt nøyaktig får du i tilfelle spøre NKK. Det finns jo mange katolske kirker i verden som ikke er RKK. Luther så vel også i sin tid på den Lutherske som katolsk?

  Neida, jeg prøver ikke å få NKK til å bli Romersk katolsk. De nok mer på linje med DOK. Men de er verken RKK eller DOK.
  Derfor trenger du ikke å være bekymret for at protestanter får nattverd fra NKK .

 2. Maria, alle
  Leste artikkelen fra katolsk.no, som du la ut. Hva ble det endelige resultatet?
  Siden DNKK heter det samme i dag, antar jeg at argumentene var gode nok, eller har ikke saken kommet opp ennå?

 3. Rudie, hva i all verden betyr alt dette? Bare lapskaus jo! Er det «ekte» katolsk som i å være «litt» gravid? Jeg går ut fra at du med DOK mener Den ortodokse kirke. Vel, den finnes ikke. Men det finnes en russisk ortodoks, en gresk ortodoks, serbisk ortodoks, rumensk, etc, etc.
  Makan!
  Noen fra den nordisk katolske kirke kan kanskje rykke ut og forklare Rudie hva hun/han tror på?

 4. Når noen plutselig begynner å kalle sitt kirkesamfunn for «Den Nordisk Katolske Kirke», så viser dette en usedvanlig dårlig vurderingsevne, og en (noe) navlebeskuende tenkemåte.

  Det nytter ikke her med en forklaring, og semantisk forståelse av begrepet katolsk. Den katolske Kirke er entydig definert over hele verden, også for de kirker som er i kommunion med den romersk katolske Kirke. Biskop Goebbel var selvfølgelig en rettskaffen og modig mann da han protesterte på bruken av navnet – Den Nordisk Katolske Kirke,,,

 5. Knut Erik, dette var veldig godt og presist skrevet! Det var noe sånnt jeg selv ønsket å si. Veldig bra. Du har så rett så rett, Den katolske kirken er altfor godt definert til at det skal være mulig å misforstå det, eller begynne med noen særdefinisjoner. Mye kvasifilologi ute og går.

 6. Anna
  Det er da ingen fra NKK som kan fortelle meg hva jeg tror på!
  Men du mener kansje hva NKK tror på?
  Da kan du gå inn på sidene deres og lese det selv.

  Jeg er ikke så mye her inne på Mois sider. Syns det blir litt for mye personangrep katolikker imellom. Får også negative tanker om katolikker, og det blir urettferdig for alle de fine katolikker som finns, også mange som jeg har truffet.

  Jeg tror det største vitnesbyrdet en kristne kan ha er hvordan den oppfører seg i mot andre. Da kan man forstå om man har forstått kunnnskapen man har lest eller ikke.

  Men Guds velsignelse over dere alle. Husk andre leser hva dere skriver, og det er ikke alltid det er kunnskapen folk sitter inne med som imponerer mest.

 7. Har lest litt i «Introduction to the Devout life» av Skt. Francis av Sales og han skriver blant annet om at man ikke skal dømme andre, siden Gud er den eneste dommeren, men han skriver også ganske interessant om at untatt fra denne regelen er fiender av Kirken, inkludert alle skismatiske og kjetterske sekter. Vi som Katolikker har altså i oppgave å rope varsko når vi ser heresi og skismatiske holdninger. Skt. Francis av Sales skriver at å rope ulv når ulven er blant sauene er en handling av nestekjærlighet.

 8. Rudie, dette viser at vi har helt ulik tros og kirkeoppfatning. For den absolutte majoritet av alle kristne i hele verden er poenget å tro sammen med Kirken – det gjelder katolikker som ortodokse, mens du ser ut til å skryte av at du tror noe for deg selv.

  «Jeg tror det største vitnesbyrdet en kristne kan ha er hvordan den oppfører seg i mot andre. Da kan man forstå om man har forstått kunnnskapen man har lest eller ikke.»
  Hvor har du det fra at kristne ikke kan være skarpe, sette grenser, si ifra?! Denne mildhetens og snillhetens tyranni er en type maktspråk som florerer ute i den reformerte kristenheten: nå er du ikke snill, og da er du ingen god kristen. Huff!

 9. ChristianS skriver: «Vi som Katolikker har altså i oppgave å rope varsko når vi ser heresi og skismatiske holdninger.»

  Jo, men jeg er enig med Rudi i at det kan gjøres på en human og verdig måte (for ikke å si kristelig!). Desverre så ser man alt for ofte eksempel må det motsatte – også i denne bloggen.

 10. Interessant…. Hvor på denne bloggen mener du å se at det ropes varsko på en inhuman og uverdig måte?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen