HVORFOR FASTETID?

Jeg må innrømme at jeg aldri før har hørt om denne Father Robert Barron, som i videoen over forklarer fastetida ganske godt. Jeg fant lenken til denne videoen på katolsk.no, og senere har jeg funnet følgende opplysninger om ham:

Father Robert Barron is a sought-after speaker on the spiritual life-from prestigious universities to YouTube to national conferences and private retreats. The prominent theologian and podcasting priest is one of the world’s great and most innovative teachers of Catholicism. His global media ministry called Word on Fire has a simple but revolutionary mission – to evangelize the culture.

Fr. Barron wokrs at University of St. Mary of the Lake/Mundelein Seminary in Mundelein, Illinois. Ordained an Archdiocesan priest in Chicago in 1986, he also has published numerous books, essays and DVDs.

Fr. Barron lectures extensively in the United States and abroad, including the Pontifical North American College at the Vatican and the Pontifical University of St. Thomas Aquinas in Rome. He also is a passionate student of art, architecture, music and history. Fr. Barron has been called «one of the Archdiocese’s greatest gifts».

wordonfire.org – Fr. Barron’s website launched in 1999. There Fr. Barron posts weekly video clips, commentaries and radio sermons and offers an audio archive of over 300 homilies. Podcasts of his sermons are widely used by tens of thousands of visitors each month.Les mer om ham her.

6 hendelser på “HVORFOR FASTETID?”

 1. Hei!

  Det står at på askeonsdag og langfredag er faste (spise mindre) og abstinens (avstå fra kjøtt / noen typer mat)
  Hva er de andre dagene i fasten? Er de bare fastedager eller er de bare abstinens-dager? Eller er de begge deler, men ikke fullt så strengt?

 2. Fastetida er generelt ei botstid, der man i vår tid skal gjøre bot på måter man velger selv – ved ekstra bønn, selvfornektelse eller nestekjærlighetsgjerninger, som biskopen beskriver her: http://aomoi.net/blog/arkiv/1724

  Askeonsdag og langfredag skal katolikker (mellom 18 og 60 år) faste, og være avholdende fra kjøtt (over 14 år). Er man i den alderen som er spesifisert og ikke syk, må man gjøre bot på de måtene Kirken har bestemt.

  Tidligere bestemte Kirken mye tydeligere hvordan man skulle gjøre bot; ved abstinens fra kjøtt hver fredag hele året og hele fastetida. I vår tid er det mer opp til den enkelte å velge måten man gjør bot på, men fortsatt er hver fredag hele året og hele fastetida botstider.

 3. Maria_k,

  Ennå i dag kan man finne katolikker som faster hver dag fra Akseonsdag til Påskedag, unntatt om søndager (det har jeg gjort de siste fem år (fra 2003 til 2008), og jeg kjenner flere andre som gjør det samme).

 4. Maria_k,

  Litt info om hvordan man alternativt kan gjøre det hvis man vil:
  Før VII var regelen at man avstår fra kjøtt hver fredag gjennom hele året + de såkalte imbredagene. ( Imbredager: http://aomoi.net/odv/tlm/tlm_lit_kalender.htm )
  I fastetiden er det selvsagt askeonsdag og langfredag + imbredagene som er full faste og abstinens, men alle de andre dagene i fastetiden er det «bare» faste. Faste vil da etter den gamle regelen si max ett skikkelig måltid per dag + 2 stk småmåltider. Disse to må ikke i sum utgjøre like mye som hovedmåltidet.
  I tillegg bør man avstå fra ett eller annet man selv velger ut, men dette er ikke påkrevd.

  Hilsen Trond

 5. Det er vel ikke noen motsetning her, Maria.
  Og vår biskop nevner jo de tre klassiske måten å gjøre bot på: «ved ekstra bønn, selvfornektelse eller nestekjærlighetsgjerninger».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen