Positive samtaler med de ortodokse

Hos Zenit kan vi lese om møtet mellom pave Benedikt og den russisk-ortodokse erkebiskopen Hilarion Alfeyev. Katolsk.no skrev også om dette møtet i forkant, og det virker nesten som forhåpningene på forhånd og rapporetene nå i etterkant er litt for optimistiske – «Katolsk – ortodoks enhet nær?» er det blitt skrevet.

On Sept. 18, inside Castel Gandolfo, the Pope’s summer palace about 30 miles outside Rome, a Russian Orthodox Archbishop named Hilarion Alfeyev, 43 (a scholar, theologian, expert on the liturgy, composer and lover of music), met with Benedict XVI, 82 (also a scholar, theologian, expert on the liturgy and lover of music), for almost two hours, according to informed sources. (There are as yet no «official» sources about this meeting — the Holy See has still not released an official communiqué about the meeting.)

The silence suggests that what transpired was important — perhaps so important that the Holy See thinks it isn’t yet prudent to reveal publicly what was discussed. But there are numerous «signs» that the meeting was remarkably harmonious. If so, this Sept. 18 meeting may have marked a turning point in relations between the «Third Rome» (Moscow) and the «First Rome» (Rome) — divided since 1054.

Archbishop Hilarion was in Rome for five days last week as the representative of the new Russian Orthodox Patriarch Kirill of Moscow.

One key person Archbishop Hilarion met with was Cardinal Walter Kasper. On Sept. 17, the cardinal told Vatican Radio that he and Archbishop Hilarion had a «very calm conversation.»

Cardinal Kasper also revealed something astonishing: that he had suggested to the archbishop that the Orthodox Churches form some kind of «bishops’ conference at the European level» that would constitute a «direct partner of cooperation» in future meetings.

2 hendelser på “Positive samtaler med de ortodokse”

 1. Erkebiskop Hilarion sitt besøk i Vatikanet er viktig. Allerede nu kommer det tydelige signaler på den gode kjemi og relasjon det er blitt, mellom Den Katolske Kirke og Den Ortodokse Kirke, og mellom dets åndelige ledere. Som Visepatriark for den Russisk-ortodokse Kirke, er det meget viktig – når vår egen Pave Benedikt XVI og Erkebiskop Hilarion kan – så til de grader, være enige i fundamentale religiøse-, liturgiske- og tradisjonstro opplevelser. Denne samforstand og solidaritet er grunnlaget for den optimisme som nu råder i begge disse to store og ekte kirkesamfunn.

  Man husker så godt den vestlig-orienterte verdslige presse sin redsel for vår nye pave; og håpet om at dette nok ville bli en ”mellompave”. Men ingen Pave har vel på så kort tid, greid å klargjøre Kirkens tradisjonelle syn og kulturelle betydning, i forhold til ateismens- og materialismens nedbrytende gift. – På denne grunn er Den Ortodokse Kirke og Den Katolske Kirke enige. Sammen er de begge en formidabel kraft, ikke minst her i Europa!

  En stor grad av enighet er i sikte, og slik sett er nok sitatet fra Erkebiskopen av Moskva riktig;
  ”Aldri før har ortodokse og katolikker vært nærmere enighet enn nå”!

  Personlig gleder dette meg stort.

  Tor.

 2. Det er intet mindre enn en stor glede for et ortodoks’ hjerte at Europas to store åndelige tradisjoner som hviler på samme grunnleggende fundament og springer ut fra samme kilde, nå nærmer seg hverandre. I den gudløse samfunns(u)orden vi nå lever under, hvor kaos og nedbryting av alle verdier som gjør mennesket til Menneske i Guds bilde, er det viktig at de to tradisjoner finner sammen. Det vesentlige er ikke en formell og administrativ enhet, men at vi finner sammen i det essensielle, vår søken og erkjennelse av det Gudommelige i vår tilværelse og i våre samfunn, og den menneskelige fullbyrdelse av denne streven så langt det er oss mulig, og enda lengre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen