Aftenposten i dag: “Tusen takk, Bernt Eidsvig!”

Aftenposten trykker i dag et leserinnleg fra en 17 år gammel jente, som bl.a. sier:

Er det en samfunnsfigur jeg har hatt en utrolig voksende respekt for i det siste, er det biskop Bernt I. Eidsvig.

… … Bare noen få dager etter påske ble det klart at Eidsvig selv satt på overgrepssaker han hadde hold skjult for pressen. Han avslørte da sitt kjennskap til en 20 år gammel overgrepssak som ble holdt hemmelig etter ønske fra offeret. Eidsvig hadde selv ikke vært involvert i saken på noen måte, men ble informert om den da han overtok bispedømmet i Trondheim.

Dette var noe mediene utnyttet maksimalt, med store overskrifter og anklager mot ham og den katolske kirken. … … Han har håndtert en utrolig alvorlig og vanskelig sak på en klok måte.

Han har vært flink til å vise saken fra kirkens perspektiv, og understreke viktigheten av skrifteløftet, som jeg tror mange ikke er klar over. For det er faktisk slik at å bryte taushetsplikten sin som katolsk prest, er å misbruke tilliten til kirken. Det er ting som blir tatt opp i skriftemål av syndere eller ofre, som de ikke ønsker skal bli sagt videre. Dette er en frihet en som troende er blitt gitt; presten kan veilede og gi råd, men ikke blande seg direkte inn hvis dette ikke er ønsket.

Han greier å være lojal mot kirken, samtidig som han oppfordrer til debatt om både kvinnelige prester og sølibatet. Som han igjen sier selv «Jeg ønsker ingen forstokkelse, det frelser ingen». Dette er kloke ord fra en utrolig klok mann. Jeg syntes han fortjener og få ros og anerkjennelse for den fantastiske jobben han gjør og jeg vil bare si: Tusen takk, Bernt I. Eidsvig!

Marie (17)

8 hendelser på “Aftenposten i dag: “Tusen takk, Bernt Eidsvig!””

 1. Hva biskop Eidsvig har bygget opp i løpet av de siste dagene, er dessverre andre personer innen Kirken i ferd med å rive ned. En nonne ved Birgittaklosteret i Trondheim (et byggeprosjekt påbegynt av Müller) uttaler i dag til pressen i Trondheim:

  «Ser man dypt på det, har også gutten vært med på handlingen. Han er dermed heller ikke uten feil. Jeg har også spurt meg selv om hvor mye fadervår han har bedt. Vi har ikke kunnet åpne ­avisene den siste tiden uten at det har stått noe om dette. Sakene som har stått er bare dumme. Jeg ønsker ikke å lese om slike ting.»

  http://www.byavisa.no/byavisa/artikler.php?artid=4191&temaid=1

 2. «samtidig som han oppfordrer til debatt om både kvinnelige prester og sølibatet. »

  Eh, han gjorde vel ikke akkurat det?
  Det er her fine men vitale nyanser er spilt melk når man har med pressen å gjøre. Biskopen presiserte jo at han snakket psykologisk og ikke teologisk om kvinnelige prester. Det har gått de fleste hus forbi, dessverre. Så også med brevskriveren her.

  Det er akkurat derfor det etter min mening er bedre å bare avvise debatten totalt, sånn at ingen skal misforstå det dithen at biskopen betviler en trossetning. Denne debatten om kvinnelige prester er jo uansett en skinndebatt fra katolsk side, fordi læren ikke kan endres på uansett.

  Videre er det vanskelig å finne hvor biskopen oppfordrer til debatt om sølibatet. Har han gjort det? Det har jeg ikke fått med meg. Han har vel snarere valgt å ikke avvise debatten som jo allerede er der, for å forklare de grunner den romerske del av Kirken har for denne disiplinære ordningen? Det er da også en vesensforskjell mellom ikke-dogmatiske disipliner og dogmatiske læresetninger… Den sistnevnte kan man ikke diskutere, mens den andre er man fri til å diskutere.

 3. Kjell Grindalen

  Her helt enig med Marie
  En bedre hyrde en Biskop Eidsvig tror jeg det er vanskelig å finne, veldig klart at ikke bare gir Gud oss den paven vi trenger, men gjennom han, også de riktige hyrdene for tiden og situasjonen vi er i.
  Det samme kan vel også sies om Schwenzer, for den tiden han virket.

  Hilsen Kjell

 4. Jeg synes biskopen har gjort en veldig bra jobb og har vært klar som tydelig hele veien.
  Marie skriver godt og istemmer det hun skriver.

  Til AB:

  Mitt spørsmål er hvorvidt Byavisa har fått med seg alle detaljer eller ikke. Hele saken rundt Müller er bare så trist.
  Men enhver sak har flere sider (selvom jeg klart sier: min største medfølelse, med ofrene og deres familie for alt det de-dem har gjennomgått, men jeg tenker og litt på Müller og lurer på hvor det gikk galt hen? For i ethvert menneske finnes det alltid mye godt).

  Disse tingene må man ikke glemme oppe i dette som nå skjer. Selvom man må erkjenne sine feil og synder og alltid være villig til å gjøre opp for dem gjennom handling, bot, offer og bønn.

 5. A.B.;

  En søster fra Birgittinerklostret på Tiller, uttaler seg litt ”klumpete” og tankeløst i ren frustrasjon, og vips – så får hun store mediale oppslag. Mener denne søster så noe vondt med sine utsagn? Nei, vil jeg hevde – for når man leser mellom linjene, så ser man en trøtthet og oppgitthet over denne så spesielle sak. Avgåtte Biskop Müller var en pådriver for deres nye kloster, både finansielt og prosessuelt. Her er der altså både følelser og skuffelse, fra en Kirkens ordenskvinne, som vel ikke akkurat er veldig vant med, at hennes egen biskop er avslørt som en seksuell overgriper. Meget vanskelig å fatte i en kontemplativ verden, sannsynligvis.

  Så tankeløst uttalt – ja, men IKKE som du så drastisk her hevder; ”Hva biskop Eidsvig har bygget opp i løpet av de siste dagene, er dessverre andre personer innen Kirken i ferd med å rive ned.” – Det er en gedigen skivebom… Denne nonne er ingen offisiell talsmann på vegne Kirken, hun lufter sine egne subjektive tanker med andre ord.

  En helt annen ting, som vi ytterligere kan beskue – er at pressen ikke gir seg. Angrepene på Den katolske Kirke vil fortsette (ikke overraskende), men vår eminente Biskop Bernt Eidsvig står seg uansett. DET er hovedsaken!

  ————–

  Trond;

  Helt enig med deg! Har selv skrevet en kommentar før om det, og Pastor Moi har selv tidligere kommet inn på det psykologiske aspektet.

  Tor

 6. Gi litt tau nå da Trond. Hun er 17 år gammel og skriver en hyllest til biskop Bernt Eidsvig, som han fortjener, og som hun forstår det. All kudos til henne!

 7. Anna,

  Åja, for all del… Poenget mitt var ikke akkurat brevskriver, men mer generelt.
  Uansett er det jo selvfølgelig flott at hun forstår det og skriver slik hun gjør. Det burde jeg ha presisert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen