Søstrene på Tiller er ikke blitt intervjuet av Byavisa – om biskop Müller

Denne teksten har jeg fra en av bloggens lesere, tatt fra Adresseavisa i dag – men så langt har jeg ikke funnet den på nettet:

«Da Trondheims innbyggere tirsdag fikk utlevert Byavisa, må de ha blitt både sjokkert og rasende. På første side står det å lese at Birgittasøstrene på Tiller holdt en forsvarstale for tidligere biskop Georg Müller, der de ga offeret noe av skylden for overgrepene som hendte for tjue år siden.

Jeg kan forsikre leserne om at vi i Birgittaklosteret ble like sjokkerte og sine som dere, da vi åpnet avisen. Reportasjen er på vesentlige punkter tvers gjennom usann. Byavisa har aldri hatt en intervju med oss. Vi har heller ikke ønsket å gå ut i offentligheten med tanker og følelser rundt overgrepssaken, men Byavisa har ringt og mast utallige ganger for å få et intervju. Ord og bruddstykker sagt i telefonen er så blitt smurt sammen til et sammensurium uten røtter i virkeligheten.

Vi har aldri holdt en forsvarstale for Georg Müllers ugjerning. Det vi vel har sagt – og her har vi alle kristne på vår side – er at vi ikke skal dømme våre medmennesker. Dommen hører Herren til, og at Gud tilgir den angrende synder, uansett hvor stor synder han har begått. Men at vi skal ha hevdet ovenfor Byavisa at overgrepsofferet selv hadde en del av skylden for ugjerningen er blank løgn.

Å hevde at et barn skulle befinne seg i en valgsituasjon ansikt til ansikt med en mektig overgriper er en vanvittig tanke, som intet oppegående menneske med fornuften i behold ville våge å hevde.

At vi skulle ha krenket offeret for – i tiden rundt overgrepet – ikke å ha bedt mange nok “Fader Vår”, er en uhyrlig påstand. Det vi vel har sagt, er at vi søstre daglig ber Herrens bønn.

At denne reportasjen – til tross for mine dementier – kan bli skadelig for Birgittasøstrenes virksomhet i fremtiden er ikke det verste onde. Det som er langt mer alvorlig, er at Byavisas reportasje må ha skadet og såret offerets selvfølelse enormt. Vi kan ikke be offeret om tilgivelse for noe vi aldri har sagt, men vi kan forsikre han om at vi i Birgittaklosteret daglig ber for ham, midt i en mediestorm han aldri har ønsket seg.

Moder Patrizia Telese O.Ss.S.
Priorinne ved Birgittaklosteret i Trondheim»

3 hendelser på “Søstrene på Tiller er ikke blitt intervjuet av Byavisa – om biskop Müller”

 1. Jeg må si at Byavisa avslører sin agenda idet ansvarlig redaktør avslutter med dette:

  «… Holdningene hun legger for dagen, hører hjemme i den mørke middelalderen og det mener jeg almennheten har krav på å vite, sier Aune. «

  Jeg har drevet mye forskning i mitt liv, men jeg har aldri vært borti noe tema som har vært så innhyllet i fordommer, usannheter og tåkeprat som den Katolske Kirke.

  Kirken er som «skatten som var begravet i åkeren» – gjemt under mange lag med møkk.

 2. Det er ikke usannsynlig at saken før eller senere havner hos PFU. I 2001 mente Junior Chamber Trondheim at samtaler som ledelsen hadde hatt med Karina Lein (journalisten som altså hevder å ha intervjuet birgittasøstrene på Tiller) ikke hadde hatt «form av et intervju», og at de således var «uvitende om at de ville bli sitert i avisen», se

  http://www.pfu.no/case.php?id=1069

  Saken dreide seg om underslag av innsamlede midler til nødlidende barn i Romania. Karina Lein ble den gangen *ikke* dømt av PFU. Hun mottok senere ros for dekningen av saken, se

  http://m.journalisten.no/story/40183

  Det er allikevel påfallende at arbeidsmetodene hennes igjen havner i søkelyset. Det kan virke som om intervjuene hennes gjerne tar form av uformelle samtaler. Det er i så fall uetisk.

 3. Tilbakeping: Müeller-saken og Byavisa i Trondheim. | Freddy's Samfunnskritiske blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen