Se gjerne “Viggo på lørdag” med biskop Bernt Eidsvig

HER kan man se gårsdagens «Viggo på lørdag», der biskop Bernt svarer på spørsmål om overgrepssakene mot barn, om taushetsplikt, om Polletsad-Voith-saken, om sølibatet o.a. Han parerer alle spørsmål på en rolig og fornuftig måte, og beroliger nok alle seere. (Kanskje vil denne panikken i media snart gir seg.)

19 hendelser på “Se gjerne “Viggo på lørdag” med biskop Bernt Eidsvig”

  1. Biskop Bernt Eidsvig svarte meget profesjonelt for seg! Balansert,rolig og utfyllende, med tanke på temaets alvorsgrad. En bedre Biskop kan vi ikke ha!

    Det var interessant å merke seg, at han kunne DISKUTERE de fleste spørsmål, også kontroversielle saker – som for eksempel sølibatet og kvinnelige prester. Det siste var vel mest beregnet på det politisk korrekte establishment , vil jeg håpe og tro, men dog meget bra i åpenhetens navn…

    Tor

  2. Terje Bernt Norstrand

    Ja dette var vi stolt over. Vår eminente biskop svarte så totalt galant, og klokt. Og så opplevde vi sterkt kontrasten mellom det provinsiale og det globale, hvorledes våre hjemlige journalister kan stille spørsmål som virker platte.

  3. Biskop Bernt Eidsvig glitret. Hadde kontrollen hele tiden. Men jeg ble skuffet over svaret hans mht kvinnelige prester. Har ikke paven forbudt å diskutere nettopp kvinnelige prester ?

    Mvh
    Sverre D.

  4. Meget bra opptreden av biskop Bernt, på alle punkter.

    Når det gjelder uttalelser om sølibat og kvinnelige prester så vil det (jfr. kommentaren overfor) være feil å avskrive det med at det er beregnet på det «politisk korrekte establishment». Dette er ting som både biskop Eidsvig og mange andre katolske biskoper har uttalt gjentatte ganger i en årrekke.

  5. Jeg syntes biskopen svarte riktig så klokt og lurt på disse spørsmålene. Biskopen kjenner sin ortodoksi like godt som noen annen, det tror jeg ikke det er noen grunn til å tvile på. Men, som Terje skriver over her, dette var møtet mellom det kontinentale og det meget provinsielle. Jeg vil tilføye mellom det evige og den for tiden politisk korrekte politikk i Norge og noen steder til. Legg merke til at Viggo Johansen har et helt annet premiss for å snakke om kvinnelige prester, som alt annet, enn det biskopen har. Gjennom hele intervjuet er biskopen aldri med på Johansens premisser. Jeg tror det må ha vært veldig anstrengende å sitte der. Ærlig talt, hvordan forklare de store ting på en halv time til en fyr som nærmest briljerte i tåpelige og frekke spørsmål? Hadde jeg blitt spurt om onani på riksdekkende fjernsyn hadde jeg klappet til fyren før jeg sank i jorden, eller omvendt. Det er også grunn til å diskutere disse tingene fordi det finnes også mennesker innad i Kirken som ikke forstår dette, så diskusjon, om hva det skal være, vil vel alltid være der.

  6. Når jeg så det litt stramme ansiktsuttrykket til programleder Viggo Johansen ved begynnelse av programmet, fikk jeg følelsen av en ”sosialdemokratiske inkvisitor”; Her skulle Biskopen stå til rette… men debatten ble ”den anklagede” sin seier!

    Jonas, du skriver;

    ”Når det gjelder uttalelser om sølibat og kvinnelige prester så vil det (jfr. kommentaren overfor) være feil å avskrive det med at det er beregnet på det “politisk korrekte establishment”. Dette er ting som både biskop Eidsvig og mange andre katolske biskoper har uttalt gjentatte ganger i en årrekke.”

    Hva har Biskop Eidsvig og andre katolske biskoper uttalt gjentatte ganger i en årrekke?!
    Ikke at man på ramme alvor skal ta opp til debatt sølibatet og kvinnelige prester i alle fall! DET er ikke Kirkens linje overhode, og er naturligvis derfor ikke på noen agenda. Biskopen sa da heller intet som kunne bekrefte dette.

    Fint levert forøvrig av signaturene Terje og Anna, som videreutvikler og berører litt av atmosfæren rundt seansen, vedrørende den provinsielle politisk-korrekte retorikken fra programleder!

    Tor

  7. Anna er inne på det viktigste i hele denne debatten – nemlig å ikke går med på motpartens premisser. At biskopen ikke gjorde det, er glimrende.

    Derimot hørte jeg for en uke siden en annen representant for bispedømmet intervjuet i radio, der journalist Gunnestad også var med. Gunnestad raljerte som vanlig med sølibatet, samt også (sant nok) den delvise benektelsen man ofte får høre av at noen prester er homofile. Selvfølgelig kom dette med kvinnelige prester også, men annet kunne man ikke vente fra den kanten.

    Programlederen været også blod i dette tilfelle og kjørte på mot den stakkars talsmannen. På spørsmål om hva klerkene gjør når de får så lyst at de ikke klarer å «holde seg», så ble talsmannen fullstendig på sengen og svarte noe sånt som «vi leser en bok» og «vi tar en kald dusj» osv, osv. Uten å egentlig innse det, tapte han dermed hele debatten idét han uten å ville det, kjøpte premissene. Etter dette ble det selvfølgelig enveiskjøring og jeg orket ikke lytte mer og skrudde radioen av.

  8. trond

    Det er bra at du er tilbake. Din røst har vært savnet.

    Det har vært noen av oss som ikke har godtatt 68ernes premisser i vårt bispedømme, og det sekulære presset utenfra, bl.a. når det gjelder kvinnelige prester og opphevelse av cølibatet. På 70-tallet blev man utskjelt, og de fleste som gikk imot strømmen dengang, valgte å tie. Jeg gjorde det aldri. Vi ser idag fruktene av denne prosess. 68ernes ruin rammer alle oss katolikker. Sviktene ansvarforhold, og manglende dømmekraft, fra dem man stole på, både som geistelige og legfolk, har vår ærede og dyktige biskop fått ramlende ned i fanget, og bokstavelig talt følt konsekvensene av.

    Biskopen gjør en glimrende jobb. Vi har jo også hatt flere imponerende krefter innefor vår lille utpost i den katolske Kirke. Sigrid Undset og p. Johannes van der Burg er bare to av forbildene. Den katolske Kirkes gjøren og laden går i store svinger. Jeg tenker spesielt på Kirkens dårlige renomé i tiden etter Napoleonskrigene.
    Nå har vi igjen fått lov til å lese den tridentiske messe, etter Missalet av 1962. Dette vil utvilsomt bidra til å styrke Kirken i fremtiden, slik det også blev hevdet på BBC World. Kirken vil konsolidere seg, og bli mere katolsk, kontemplativ, men fremdeles leve i verden, og ikke av verden.

  9. Terje Bernt Norstrand

    Igjen ser og opplever vi nivået som mange av våre hjemlige journalister holder- det er ikke akkurat det store sus fra den store verden over dem.
    Ved intervjuet av vår eminente biskop, som ble spurt om selv onani ikke var akseptabel praksis vedr. sølibatet, husker jeg da Dalai Lama ble intervjuet i forbindelse med Fredsprisen. Dette flotte menneske understreket all respekt og ærefrykt for alt liv som ligger nedfelt i den buddhistiske lære. Og så spør journalisten», Ja, men dersom en mygg slår seg ned på armen din, hva da?» «Da børster jeg den vekk» repliserte Dalai Lama. «Ja, men om den slår seg ned på nytt da» spurte journalisten . «Da ligger den tynnt an» svarte Dalai Lama, med et humoristisk, og overbærende glimt i sine øyne.
    En dåre kan spørre mere enn ti vise kan svare!
    Og akkurat dette ordtaket rinner meg ihu, – når norske TV-journalister opptrer. Av og til blir en rent flau på nordmenns vegne- så trøster jeg meg med at jeg er katolikk (ironi?)

    Nei, beklager, men standarden på norske journalister er ikke i Formel 1, noe også andre europeiske kollegaer ofte påviser–etter å ha lest norske aviser.

    Vh Terje

  10. Glemte dessverre programmet, så jeg fikk bare med meg en del av det – men dog følgende perle:

    «Intet fornuftig menneske ønsker å bli biskop» … !!!!

    Out of the mouth of bishops…

    Noen ganger har vi rett mann på rett plass!

    -akr

  11. -akr, du vil finne hele intervjuet på nrk.no på «Viggo på lørdag» 17.04. Alle programmene ligger etter dato, ikke hvilken person som blir intervjuet. Jeg tror det har å gjøre med at stjernen i showet til enhver tid skal være Viggo Johansen og ikke personen som blir intervjuet. Reklamesnuttene for programmet er da som regel også Viggo i lekre positurer og nydelig dust lyst.

    Bortsett fra det tror jeg det kan være bra å huske på at selv om journalistene ofte er uvitende og ubeleste, så er publikumet som ser på våre brødre og søstre som vi gjerne så kom tilbake til Kirken. Bare det å få høre en reelt alternativ røst i Norge anno 2010 er stort og viktig. Jeg tror det kan være fornuftig å se biskopens svar i det lyset også. Han er jo skarp som et barberblad selv, og han gjør folk den store tjenesten at han snakker til dem som tenkende vesener.

  12. An nrk.no: Joda, med et faktisk bredbånd (herværende mobile sådanne er smalt som en synål) – og forutsatt at jeg greier å fikse evt. kompatibilitetsproblemer (jeg bruker Linux, NRK er glad i MS). Og for ordens skyld, jeg takker for infoen.

    Og hva biskopen angår: Det er nettopp på grunn av at han taler sannhet til de vankunnige, at jeg setter ham så høyt! Som jeg skrev: Rett mann på rett plass!

    -akr

  13. Etter å ha sett programmet «Viggo på lørdag» og intervjuet i denne anledning – hvor dagen gjest var Pater Kjell Arild Pollestad, er jeg fortsatt like imponert over åpenheten og sjarmen som denne pater utstråler. Er faktisk veldig glad for, at han har bestemt seg for å fortsette som prest innen Kirken. Neste skritt nu, burde være en forlikelse og forbrødring mellom Pastor Voith og Pater Pollestad. Begge hadde tjent på det, og helt sikkert en del andre også.

    Hans fornuftige stillingstagen til sølibatet og homo-ekteskapsloven var befriende å høre.

    Tor

  14. Jeg har også sett programmet, Tor, og vurderer det ikke like positivt som du gjør.

    Det at Pollestad gjør hele saken om til et angrep fra sjalu mennesker i Akersveien, får jeg ikke til å rime. Det er vel heller slik at mange har syntes Pollestads uklare uttalelser om homofili har vært vanskelig (jeg var selv blant de 21 undertegnere av et brev om nettopp det, Pollestad da ut sine dikt oversatt fra gresk), men man dikter jo ikke opp løgner om konkrete overgrep av den grunn.

    Om man vil, kan man se programmet her: http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/631329

  15. Oddvar;

    Jeg er helt enig med deg, at hans «promotering» av homofili i sine dikteriske utforminger ikke kan forsvares. Og jeg er klar over konflikten som har vært (også deler som ikke er kommet offentligheten for øre), MEN det er også noe som heter «å starte på nytt» med litt blanke ark – man kan ikke ha denne konflikten gående i det uendelige. Undertegnede er en MEGET konservativ mann – som du jo vet, ikke minst via mine kommentarer her på bloggen.

    Pater Pollestad har viet et helt liv til Kirken. Pastor Voith VIL det. Man MÅ kunne legg ting bak seg, og særlig HVIS en del ting rent personlig er misforstått.

    Mitt ønske er en leget Kirke. Nok er nok, for å si det slik. Pater Pollestad må også «krype til korset» – og ikke komme med anklager om fiender her og der. DET er søkt, så jeg håper at alle ansvarlige nu besinner seg, også Pater Pollestad naturligvis.

    Bør man nu legge vonde og feilgjorte ting bak seg, ja – er mitt svar. Og uansett – forsøke i alle fall!

    Men kanskje er det jeg som er naiv, Pastor?! Men det er en Kirke som har tilgivelse som sin fremste sak. IKKE firkantethet!

    Hilsen Tor

  16. Jeg har i dag, søndag, mottatt flere kommentarer til Pollestads opptreden i dette programmet – noen støtter ham og noen kritiserer ham – men jeg har slettet alle.

    Jeg kommer nå til å stenge denne debatten helt, og ikke tillate noen karakteristikker av personer i denne saken; verken Pollestad, Voith eller andre.

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen