Den opprinnelige artikkelen om medlemstall hadde også mye korrekt og interessant informasjon

Jeg skrev tidligere i dag om «nyheten» om at Den katolske Kirke prøvde å snyte staten ved å kreve for høyt tilskudd. I den opprinnelige artikkelen i Dagsavisen står det nemlig også bl.a. at vi kanskje snart vi få bekjed om hvor en person er registrert i tillegg til i Den katolske Kirke, slik at vi endelig får muligheten til å rette opp våre medlemslister:

«… Politisk rådgiver Roger Solheim i Kultur- og kirkedepartementet understreker at departementet er opptatt av at ingen skal få utbetalt støtte for dobbeltmedlemskap.

For å kontrollere medlemmene må vi bruke fødselsnummer, noe som vanskeliggjør innsyn fra andre av personvernhensyn. Vi har nå nedsatt et religionspolitisk utvalg som skal se på støtteordningene for medlemskap i tros- og livssynssamfunn. Utvalget vil også se på kontrollmulighetene, og vurdere å åpne for partsinnsyn, sier Solheim.

Dersom de ulike trossamfunnene får innsyn i hvilke medlemmer som er dobbeltregistrert, håper myndighetene at de korrigerer sine medlemslister og rapporterer inn et mer riktig antall medlemmer hvert år. Utvalget går imidlertid sakte fram, og vil ikke legge fram sin utredning før ved utgangen av 2012.»

Katolsk registeransvarlig, Vidar Eide, uttaler seg også om problemet: » … Eide, sier personvernhensyn gjør at de ikke får tilgang til opplysninger om hvem som har meldt seg inn i andre tros- eller livssynssamfunn. I 2006 begynte fylkesmennene å kontrollere de oppgitte medlemmenes fødselsnumre opp mot Folkeregisteret.

Hadde vi fått vite hvem som ikke skal stå oppført hos oss, ville vi slettet dem fra vårt register. I mellomtida er vi nødt til å oppgi dem som medlemmer og kreve støtte for dem …» (siden vi jo ikke vet at de ikke er katolikker, og ikke hvor de også er registrert).

Endelig presenteres det også korrekt hvordan dette tilskuddet/skatterefusjonen regnes ut (i tillegg til at tall om dobbeltregistrering fra andre trossamfunn også presenteres): «Livssynssamfunn med mer enn 500 medlemmer og trossamfunn utenfor Den norske kirke får et årlig medlemstilskudd fra staten. I 2010 er støtten 378 kroner per medlem. Tilskuddet fastsettes hvert år ut fra hvor mye staten har i utgifter til Den norske kirke, fordelt på statskirkens medlemmer.»

Men hvordan kan man da forklare overskrifta som har gått Norge rundt i dag – om at Den katolske kirke prøver å snyte staten?

7 hendelser på “Den opprinnelige artikkelen om medlemstall hadde også mye korrekt og interessant informasjon”

 1. Pastor Moi, det gjøres rett og slett for dårlig jobb på desken i minst tre norske aviser for tiden. Dette minner mer om en sverte-mobbekampanje mot den katolske kirken.

  Dagbladet, VG og Vårt Land oppfører seg altfor ofte som undermålsmedier, desverre.

 2. H. Klingenberg

  Nå er det ferietid, og det kan være spennende avveksling å lese utenlandske aviser og tidsskrifter, slik at man kan få en pause i fra de mange forvridde NTB-medlingene som stadig dukker opp. Etter å ha lest mange gode tyske, amerikanske, franske og italienske storavisene, har jeg blitt mere og mere imponert over den tyske kvalitetsavisen Die Zeit. Avisen er et oppkomme og kannonade av faktaopplysninger, og kan anbefales på det varmeste….

 3. Det er en litt lei tendens til å vinkle enhver sak om Kirken på verst mulig måte. Sannhet og etterrettelighet får visst heller komme i annen rekke.

  A.

 4. Om et medlem er dobbeltregistrert, hvem får så statstøtten for det medlemmet? En måte å gjøre det på er at INGEN får støtten, men at trossamfunnet får en tilbakemelding, slik at det kan rydde opp og kontakte medlemmet sitt selv. Hvor kan man skjekke om man er dobbeltregistrert?

 5. Ingentrossamfunn får støtten hvis en person er dobbeltregistrert. Vi får beskjed når en person er dobbeltregistrert, men så langt har myndigheten nektet oss opplysninger om hvilket annet trossamfunn som har denne personen registrert – det er derfor nokså vanskelig for oss å rydde opp.

 6. Jeg er litt forvirret (som vanlig, kan man gjerne kommentere). Jeg hadde inntrykk av at den Katolske Kirken ihvertfall inntil ganske nylig tapte en del på feilaktige dobbeltregistreringer, og da som regel med at katolikker av ulike årsaker stod oppført som medlemmer av det lutherske kirkesamfunn.

 7. Det er rett at vi taper på det – og det gjør også andre trossamfunn utenom statskirken. Derfor er det ekstra underlig og kritikkverdig at vi nesten blir hengt ut fordi «vi prøver å lure til oss ekstra penger». Det kan ikke utelukkes at vi har noen feil i våre lister, men jeg tviler på at særlig mer enn 10% av dobbeltregistreringene skyldes feil i vår database.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen