Helligdomsarmen i Nidaros

Jeg var et par dager i København sist uke, og på Nationalmuseet så jeg den opprinnelige helligdomsarmen, der et av Den hellige Olavs leggbein var oppbevart. Man kan lese mer om armen her, og se bilder av armen og teksten slik det nå ser ut i København under.

En kopi av armen og den opprinnelige relikvien kan man nå se i St Olav domkirke i Oslo.

2 hendelser på “Helligdomsarmen i Nidaros”

 1. Hei!
  Takk for et interessant bilde. Jeg fikk lyst til å dra dit selv. Du skriver: «på Nationalmuseet så jeg den opprinnelige helligdomsarmen». Det er ikke allmennkunnskap i Norge at det er selve beholderen som bærer navnet «helligdomsarmen». Uinnvidde tolker fort dette som at det er St. Olavs arm som oppbevares på Nationalmuseet i København.
  Under bildet står det «En kopi av armen og den opprinnelige relikvien kan man nå se i St Olav domkirke i Oslo». Det er ikke en kopi av den opprinnelige relikvien som man kan se i St. Olav domkirke.
  For de som måtte ha misforstått:
  I St. Olav domkirke oppbevares den ekte relikvien, St. Olavs arm, inne i en kopi av den opprinnelige relikviebeholderen.
  I Nationalmuseet i København oppbevares den opprinnelige relikviebeholderen (og jeg vil tro at denne beholderen er tom, selv om det på bildet ser ut som at den inneholder noe?).

  Vennlig hilsen
  Ragnhild

 2. Her var det mye å bli forvirret av. Etter nøyere lesning av artikkelen på katolsk.no ser jeg nå at den armformede relikviebeholderen inneholder St. Olavs tibia-ben, altså skinnebenet, det kraftigste av de to benene i leggene.
  Det riktige blir altså:
  I St. Olav domkirke oppbevares den ekte relikvien, St. Olavs leggben, inne i en kopi av den opprinnelige relikviebeholderen (som har form av en arm).

  I de dokumentene som fulgte med da dronning Josephine (svenske kong Oscar I’s katolske hustru) fikk overrakt relikvien i 1862, ble det gjort rede for at relikviaret hadde formen av en arm med (avbrutt) opprakt hånd, men at relikvien «forlængst» var erkjent å stamme fra et av Olavs ben (altså hans leggben).

  For de som måtte være interessert i å lese mer om den historiske sikkerheten rundt relikviens ekthet, kan jeg anbefale artikkelen p. Oddvar Moi henviser til: http://www.katolsk.no/artikler/armen.htm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen