Nettdebatter er vanskelige

verdidebatt.no var det en av debattantene som nylig sa takk for seg, fordi han opplevde forumet så useriøst. Han skriver: «I debattene opplever jeg at vi mangler samhørighet. Vi snakker om vår kristne kultur som vi skal ta vare på. Men hvem er vi? (en person) nevner i et av sine innlegg «den fordømmende kristendommen som er menneskefornektende og nedbrytende for mange mennesker»; Det kan virke som om mange av «Vårt Lands» verdidebattanter foretrekker denne varianten.»

Flere uttrykker at de er enige i beskrivelsen av disse problemene – en av de katolikkene som har skrevet en del der skriver: «Jeg kan ikke si annet enn at jeg skjønner ditt valg. Dessverre skjer det stadig vekk her på Verdidebatt at de reflekterte debattantene trekker seg ut, mens de aggressive fortsetter og fortsetter. Det frister ikke akkurat til deltakelse.»

En av Vårt Lands redaktører skriver til dette innlegget: «Arbeidet med videreutviklingen av debattsidene, som har vært varslet en stund, starter på mandag. Vi er glade for at Fritt Ord har gitt oss støtte til dette. Så velkommen tilbake i løpet av høsten, også til en ny versjon av sidene.»

Det blir interessant å se hva de kan gjøre med det man i nettdebatter ofte kaller for «trollene», de som stadig ødelegger debatter. Sist uke sendte jeg en klage på følgende uttalelse på verdidebatt.no: «Karol Wojtyla, som tilbrakte deler av krigen med å selge Zyklon-B til dødsleirene i Polen.»

Men Vårt Land syntes ikke dette var å gå over streken – underlig.

8 hendelser på “Nettdebatter er vanskelige”

 1. Jeg orker selv ikke delta pga dette og har blitt oppfordret nå under kursgangen også til å holde troen for meg selv. Det er litt underlig, ettersom pater Sigurd har sagt under søndagspreken at man ikke skal være redd for å vise sin kristne identitet. Men det går vel på tid, sted og hvordan.

  Har lest en del debatter på verdidebatt.no, men det blir for mye skrik og ull fremfor gode debatter, så velger å holde meg unna. Men all honnør til deg p. Oddvar for ditt engasjement og for bloggen.

 2. Jeg begriper ikke at noe debattsted kan tillate folk å komme med slike sterkt skandaløse påstander som den om vår avdøde pave uten noe som helst slags forsøk på å føre bevis. Det undrer meg, og skuffer meg, at en kristen avis ikke synes dette er å gå over streken.

 3. Det er ikke Vårt Land selv som skriver dette, men de tillater at andre skriver dette på deres nettsted. På verdidebatt.no virker det som de tenker at; «alle personer her må identifisere seg (med navn, mobilnummer etc.), derfor må de få lov å skrive hva de vil». Jeg har hørt om andre som har klagd på det denne personen skriver, men uten at Vårt Land har reagert.

 4. Ja, jeg mente ikke å antyde at jeg trodde det var mennesker ansatt i Vårt Land som skrev slik, men at det burde være naturlig å moderere debatten slik at man i det minste ble bedt om dokumentasjon når man kom med slike påstander og advart mot å spre slike alvorlige anklager uten noen form for forsøk på bevisførsel i fremtiden. Det er jo mulig at jeg stiller urimelig høye krav, men jeg tror en viss form for moderering og krav om en eller annen form for begrunnelse for ville og skandaløse påstander er nødvendig og bare ville hevet debattnivået. Og jeg tror også at man har et visst ansvar for å stille folk til ansvar for sine påstander og oppførsel når man nå holder et debattforum. Da mener jeg en stor grad av frihet er naturlig, men at man må sette grenser.

 5. Det som forundrer meg, er at enn så lenge dette får skje så trekkes inntrykket av Vårt Land ned også. Noe de ikke kan være veldig tjent med.

 6. Det virkar for meg som at ein del norske forum og bloggar har fått det for seg at moderering = unødig sensur. Men det er sjølvsagt berre tull, og dette er grunnen (trur eg) at så mange norske forum går inn etter kort tid. Eit av dei betre foruma på nettet heiter Ship of Fools, og det er godt moderert. Det same ser vi i dette katolske forumet. Det er ikkje utan grunn at desse to har halde på i omlag ti år, og er framleis like aktive.

 7. Jan-Tommy – du kan jo diskutere dette med presten direkte, men jeg vil tro at når han sier du skal holde troen for deg selv så mener han at en person som går på kurs eller er nylig konvertert, har nok med å konsentrere seg om å konsolidere seg i sitt nye åndelige hjem og implementere troen og den katolske kulturen i sitt eget liv. Gjennom å gå på kurs og å konvertere gjør du et mye viktigere statement ovenfor omverdenen, altså er tydelig med din kristentro, enn om du deltar på en av verdidebatts mer eller mindre tullete diskusjoner. Å påpeke at vår tidligere pave ikke solgte gass til utryddelsesleire er ikke å delta i en debatt men en type oppryddingsarbeid Vårt Land selv burde foreta. Jeg tror som Oddvar at de hviler litt for mye på dette at man må delta med navn og helst bilde, og at dette liksom skal være tilstrekkelig (selv)sensurerende når det er åpent hvem som mener hva. Personlig synes jeg at muligheten til å delta anonymt i et forum er like viktig som at stemmeretten er det. Det er en misforstått åpenhet ute og går. Gjnfr. disse hysteriske dialogmøtene til Raja på Litteraturhuset. Står du frem i egen person og sier at du hater jøder og vil drepe dem er det ok liksom fordi du er såkalt åpen.

  Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke helt skjønner hvorfor en del katolikker er så opptatt av Vårt Land og nettdebatten på verdidebatt. Dette er et prototypisk norsk protestantisk organ, dvs ser ut til å ha sitt største nedslagsfelt blant dissentermenighetene og enkeltpersoner som ser ut til å være sin egen kirke. Essensen i klassisk protestantisme er antikatolsk, så det forbauser ikke meg når de er det – jeg blir mer overrasket når de ikke er det. Selvsagt kan katolikker bruke et slikt organ, også, til å fremme katolske synspunkter i en generell «verdidebatt», i økumenisk ærend, og for å gjøre felles sak når det er riktig og nødvendig. Men Vårt Land og verdidebatt.no er ikke et organ jeg forholder meg til. Hvis vi vil være tydelig kristne i Norge, utfra Kristi misjonsbefaling, tror jeg ikke Vårt Land er noe spesielt viktig organ. Av den enkle grunn som ligger i sakens natur. Det antitetiske i protestantismen har laget et stort skille mellom de såkalt troende og de som ikke er det. De som tror om seg selv at de ikke er troende leser ikke Vårt Land. Et katolsk forum, som denne bloggen, vil dermed ha mye mer for seg.

 8. Anna: Gode poenger og prøver å være så varsom som mulig. Innser at jeg har mye å lære og godt er det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen