Liturgisk kalender for 2011

Den liturgiske kalenderen for Norge for 2011 (inkl. de små, norske forandringene – norske helgener og noen få biskopelige bestemmelser) er nå lagt ut på nettet (kalenderen for 2010 fins her).

Jeg har lest korrektur på denne kalenderen i mange år, og er takknemlig for beskjed om noen finner feil. For noen år siden laget Mats Tande et program som genererer kalenderen for hvert år (som vi når året nærmer seg, leser korrektur på, og sjekker med Ordo som kommer fra Roma). Slik kan man altså allerede nå sjekke kirkeåret for mange år framover – se her.

5 hendelser på “Liturgisk kalender for 2011”

  1. Jeg skulle ønske at vi fikk den dominikanske helgen Sankt Zdislava av Lemberk (levde ca. 1220-1252, saligkåret 1907, helligkåret 1995) inn i den norske kalenderen, på den dag hun feires i sine hjemtrakter – i Den tsjekkiske republikk – nemlig 30. mai. Dårlig gjort at hun har fått festdag 1. januar i den romerske kalender og dermed ALDRI feires. Nå er det vel ikke så rart at biskopen ikke har tatt henne inn, all den tid han neppe har fått noen henvendelse om det.

    St. Zdislava betegnes som «materfamilias» – hustru og firebarnsmor, ikke enke, ikke jomfru, ikke martyr. Pave Johannes Paul II erklærte henne som skytshelgen for tsjekkiske familier, og hun er også skytshelgen for den tsjekkiske dominikanerprovins og en tsjekkisk søsterkongregasjon (dominikanerinner). Ingen ubetydelig helgen!

    Vel, dette gikk vel litt lenger enn bare korrektur…

  2. En åpenbar feil er at søndag 2. januar 2011 (2. søndag etter jul) er oppført med grønt som liturgisk farve. Korrekt liturgisk farve er hvit.

  3. Du har helt rett – det alminnelige (grønne) kirkeår begynner etter Herrens dåp. Jeg har sendt melding om at det må rettes.

  4. Kjære venner,

    Jeg er en katolsk fransk og jeg søker den liturgiske kalenderen unik for Sverige. Kan dere hjelpe meg å finne «rene svenske» å være litt forskjellig fra den finske kalenderen? Er det på nettet?

    Sorry for feilene (som google oversettelse … :-))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen