Kristne ungdommer uttaler seg om samboerskap

I Vårt Lands papiravis i dag står det et intervju med fire studenter ved Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo. Skolen eies av Normisjon og Frikirken. I det lutherske Norge er dette en av de nokså konservative skolene, og jeg syns det er skuffende hva de unge mener og hvor dårlig de argumenter. (Men jeg skal ikke våre å garantere at katolske ungdommer alltid er så mye bedre enn dette.) Les selv:

Det står ikke noe i Bibebelen om at samboerskap er feil. Da kan ikke noen komme og si noe annet, sier H … (20). Hun er halvveis i en bachelorgrad i musikk, menighet og ledelse ved Høgskolen i Staffeldtsgate i Oslo.

H… har full støtte fra førsteklassingene K…. (21) og KJ … (19), samt fra klassevenninnen på andreåret, T… (21.

I tirsdagens Vårt Land uttalte biskop Tor B. Jørgensen at han ikke betrakter samboerskap som synd. Jeg er enig med biskopen. Det avgjørende er hvordan man oppfører seg mot hverandre i samboerskapet, presiserer Kj….

H… understreker at det ikke kan være rett å få barn utenfor ekteskapet. Kj… ser på sin side ikke på dette som et spørsmål om rett og galt. Jeg føler det er naturlig at to mennesker gifter seg når de får barn, men det trenger ikke være sånn, sier han.

K… slår kategorisk fast at barn skal vokse opp med to foreldre – i et ekteskap. Det er veldig uvanlig med et permanent samboerskap. Samboerskapet er et mellomsteg inn i ekteskapet, sier han.

Helt enig, det blir litt brutalt ikke å ha levd under samme tak med et menneske, og så plutselig skal man gifte seg og bo sammen med den personen resten av livet. Samboerskap er en naturlig måte å teste ut det å bo sammen på, sier han.

H… tror på sin side at samboerskap kan føre til at en unngår synd. Hvis man går fra hverandre som gift er det synd, men ikke hvis det skjer når mm er samboere, sier hun.

H… presiserer at hun selv setter pris på å ha gifte foreldre, men tror at det ikke nødvendigvis er det beste med livslangt ekteskap heller. Det kan være bedre å ha skilte foreldre og et godtoppvekstmiljø enn å vokse opp med foreldre i et kjipt ekteskap. … Jeg skjønner ikke hvorfor kirken skal blande seg inn i privatlivet til et samboerpar. Hvis de har blitt enige om at de ikke skal gifte seg er det deres valg. Ingen kan bestemme noe sånt for dem.

Har ikke kirken et mandat til å gi råd om rett og galt?
Det er kanskje ikke noe galt å snakke om det. Men å si at folk bør gjøre noe annet enn de gjør, blir kanskje litt for mye av det gode, svarer H….

Det er T… veldig enig i. Ingen kan tvinge noen ved å si hva som er rett eller galt. For noen kan det ene være rett, for andre kan det andre være rett.

Spiller Bibelen noen rolle i dette spørsmålet?
Det er veldig personlig hva man føler er rett og galt, svarer T…. Hun understreker at ting kan være galt selv om det ikke er synd.

Det kan være kjempebra å bo sammen, selv om det kanskje ikke er helt rett etter Bibelen. Jeg kan glemme å gjøre leksene, men jeg ville ikke kalt det å synde. Kanskje bare «en dum ting å gjøre», legger hun til.

Kj… er enig. Han har fått hjelp fra sidelinjen til å finne et bibelord som kan passe. Jeg vil gjerne lese fra «første korint»: Man har lov til alt, men ikke alt er like smart. Man har lov til å feile litt innimellom, siterer han.

Her på skolen underviser vi i klassisk ekteskapsetikk. Samboerskap er synd, for det bryter med Jesu ord om at man er ett kjød med sin ektefelle. Jesus tilhører faktisk den strenge skolen i ekteskapsetikken, sier førstelektor Tove Rustan Skaar, som underviser i teologiske fag ved Høgskolen i Staffeldtsgate.

Hun sier at det er «sørgelig, men ikke overraskende» at studentene Vårt Land har snakket med «er på kollisjonskurs med det skolen står for».

De er veldig forskjellige. Mange er preget av tiden vi lever i også i dette spørsmålet, men ikke alle. Hun sier at Vårt Lands samtale om temaet viser at skolen ikke har snakket nok om temaet. Dette viser at vi trengs mer enn noensinne.

5 hendelser på “Kristne ungdommer uttaler seg om samboerskap”

  1. Ærlig som man alltid skal være så må jeg si at endel av disse utsagnene i denne artikkelen er til å bli betenkt av. Og nå tok jeg veldig forsiktig i.

  2. Tja, kanskje det. Men hvordan står det til med katolsk ungdom i dagens Norge? Er det fremdeles slik at ingen bor sammen før de gifter seg? Og hvor mye fysisk kontakt er OK for et kjærestepar før de gifter seg? Hva er praksis?

  3. Det er meget godt mulig at det er mange katolske ungdommer som ikke vet stort om grunnleggende katolsk seksualetikk eller også prøver å fornekte og bortforklare det de har lært. Og det er nok enda flere som ikke kjenner særlig til det mer vidtrekkende og helhetlige kyskhetsbegrepet. Dette gjør ikke tilstanden mindre alarmerende.

    Det gjør selvsagt forresten heller ikke utenomekteskapelige seksuelle forhold eller fysisk kontakt og omgang som faller under begrepet nær anledning til synd og/eller skandale (i ordets riktige katolske betydning av noe som leder andre til synd på en måte man med rimelighet kan holdes medansvarlig for) mindre syndig i sitt objekt.

  4. Dette er sørgelige greier. Det er nok heller ikke noen grunn til å anta at det står så annerledes til med mange katolske ungdommer. Man husker jo intevjuet med de «aktive katolske ungdommene» i anledning pavebesøket i England, som Fr. Finnegan (?) kommenterte om på sin blogg og som pastor Moi også refererte til.
    Det fine med å være katolikk var at man kunne bestemme selv hva man skulle tro på…

    Etter 40 år med den hollandske katekismen eller liknende og «katolsk» seksualundervisning er det ikke bedre å vente.

  5. Beklager, jeg ser nå at ordet «anstøt» blir brukt heller en «skandale» i den norske oversettelsen av katekismen, så det er helt sikkert et riktigere ord på norsk. Det er da godt mulig ordet skandale slett ikke blir brukt på norsk i denne betydningen i noen sammenheng. :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen