De hellige Perpetua og Felicitas av Kartago

I dag feires Perpetua og Felicitas i den nye kalenderen, mens Thomas Aquinas feires når man følger den gamle kalenderen. På katolsk.no kan man lese om disse to kvinnelige martyrene, og om hvorfor deres dato ble flyttet: «Festen for disse martyrene ble snart svært berømt i hele den kristne verden, og ble nevnt i de eldste romerske og syriske kalendere og i den hellige Hieronymus’ martyrologium. Deres fest ble holdt den 7. mars i mange århundrer, men ble en tid flyttet til 6. mars for å gi plass til festen for den hellige Thomas Aquinas. Men i 1970 ble den flyttet tilbake til sin gamle dag, 7. mars.»

Om flyttingen av Thomas Aquinas skriver katolsk.no: «Thomas Aquinas’ minnedag var tidligere 7. mars, men i kalenderreformen i 1970 ble den ukarakteristisk nok flyttet bort fra dødsdagen til den 28. januar, translasjonsdagen i 1368. De nye kalendermakerne gjorde dette på grunn av ønsket om å unngå store fester i fastetiden. Hans navn står i Martyrologium Romanum.»

Bildene under tok jeg selv i Kartago sommeren 2008 – de viser minnesmerket som fortsatt står over Perpetua og Felicitas.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen