Her ble 1 million mennesker drept

I går ettermiddag reiste vi nordøst for Amiens, til et av de viktigste områdene for Somme-offensiven i 1916 – men det var krigshandlinger her helt fram til høsten 1918. Vi stoppet i Albert (som hadde et stort, underjordisk museum) Ovillers (som hadde en stor krigskirkegård), Pozieres (flere krigskirkegårder), Thiepvald (stort minnesmerke over ca 700 000 døde) og Beaumont Hamel (rester etter skyttergraver og selve krigshandlingene i 1916).

Rett etter Pozieres stoppa vi også ved minnesmerket ved Moquet-gården, et lite høydedrag på knapt 400 m, der Australia mista nesten 7000 mann. Les mer om dette her.

Krigshandlingene under første verdenskrig virker ganske meningsløse, for å si det mildt – en fastlåst front der partene flytta seg bare noe få meter fram og tilbake over flere år. I dag skal vi vestover til strendene vest for Le Havre, der D-dagens landganger fant sted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen