Marias himmelfart og vår

Ragnhild Helena Ådland Høen er en av noen få katolikker som regelmessig skriver Vårt Lands andakt på side 3. I dag skriver hun ganske treffende, slik at jeg drister meg til å sitere hele andakten.

Din egen himmelfart

Det begynner å bli en stund siden vi feiret Kristi Himmelfart. Har du tenkt over at du skal oppleve din egen himmelfart en gang? Som kristne tror vi ikke bare på sjelens udødelighet, men på det ufattelige mysteriet kalt «legemets oppstandelse». Så sjokkerende konkret tror vi.

I dag, 15. august, feirer Den katolske kirke festen for jomfru Marias opptagelse i himmelen. Har du en primstav? Da vil du se at det er en krone eller et Maria-bilde avmerket i dag, på «Marias Himmelfart». En krone fordi Maria er himmeldronningen. l det gamle Testamente var det nemlig kongens mor som var dronning, og i Johannes Åpenbaring er Maria kronet som dronning i himmelen (Åp. 12,1).

Hvorfor er de katolske og ortodokse kristne «så opptatt av Maria»? Det henger nøye sammen med den sterke vektleggingen av inkarnasjonen – av at Jesus faktisk er Gud som har kommet til oss i ekte kjøtt og blod. Som det står i dagens bibettekst: «På dette kjenner dere Guds Ånd: Hver ånd som bekjenner at Jesus Kristus er kommet i kjøtt og blod, er av Gud.» (1. Joh. 4,2)

Og hvordan ble Jesus Kristus kjøtt og blod? Jo, i Maria, hun som profeterte at «fra nå av skal alle slekter prise meg salig» (Luk 1,48). Ikke vær redd for henne. Du tilber ikke H. M. Dronning Sonja selv om du viser henne ære som Norges dronning. På samme måte tilber du ikke Maria selv om du viser henne ære som Himmelrikets dronning.

Hvorfor er det et poeng at Maria ble opptatt i den himmelske herlighet med både kropp og sjel? Fordi det viser oss at legemets oppstandelse er reell. Det er en oppfyllelse av det løftet Jesus har gitt alle som følger ham om at vi også vil bli tatt imot i Paradis. Helt fysisk, helt virkelig. Er det ikke herlig?

2 hendelser på “Marias himmelfart og vår”

  1. Anna Maria Carmela

    Ragnhild Helene har her en meget fin andakt, og helt korrekt i katolsk ånd. Takk for den.

    Men i det lange løp, blir man fryktelig trøtt på å prøve å overbevise protestantene om at vi bør ære og elske Herrens Mor, og at det er lovlig og tilbørlig. Hun er uundværlig i vår streben etter å være gode kristne. Hun er den som var med Jesus hele Hans liv. Helt til Hans død på korset. Altså; fra vuggen til graven! Tenk på hvor mye Han har lært henne. Det er hun som Faderen har valgt til å være mor for Hans sønn. Det i seg selv er nok bevis for at vi skal vise henne ærbødighet. Hun er også vår mor. Jesus har gitt oss henne som mor da han hang på korset. «Se, din mor»! Her representerer Johannes hele menneskeheten. Og dette viser oss også at Jesus var Marias eneste barn. I jødedommen ville det ha vært uhørt at man anbefaler sin mor til noen uten for familien. Dette har jøder bekreftet, selv i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen