Tragisk dødsfall – p. Arnfinn Haram


Søndag kveld kl 20.30 hørte jeg den fryktelige nyheten at p Arnfinn Haram var død. Senere på kvelden fikk vi prester en e-post fra biskopen med nyheten, og nyheten ble også lagt ut på katolsk.no sammen kveld. Biskopen ba oss alle lese den hellige messe for p Arnfinn, og det gjorde jeg nå mandag kveld.

Mandag morgen hadde mange aviser fått med seg nyheten, og det ble også sagt på NRKs morgennyheter. Vårt Land var kanskje først ute med en grundig artikkel, litt mer senere på dagen, og HER og HER på verdidebatt.no. Dagen skriver om ham flere stder, HER , minneord ved Johannes Kleppa, en samling hilsener, og Bergens Tidende skrev også om ham.

I Ringerikes Blad leste jeg også om hvordan det skjedde:

Søndag ettermiddag ved 16-tiden rykket ambulanse og politi ut til et område sørøst for Damtjern på Krokskogen. Et Sea king redningshelikopter ble også satt inn.

Syklisten befant seg sørøst for Damtjern da han fikk et illebefinnende. Mannen ringte selv nødnummeret men samtalen ble brutt. Politiet fryktet da at noe alvorlig var tilstøtt mannen. Forbipasserende forsøkte seg på livredning, men livet sto altså ikke til å redde.

Mannen som er i 60-årene og er fra Oslo, ble erklært død cirka klokken 18.00. Det er ingen mistanke om noe kriminelt.

Selv traff jeg Arnfinn første gang vinteren 1978/79, på en samling for FBB-stud (For Bibel og Bekjennelse), selv om jeg nok hadde sett ham på MF fra jeg begynte der høsten 1975. De årene jeg bodde i Bergen møtte jeg ham ganske ofte, bl.a. på de årlige samlingene fir Kirkelig Fornyelse – før han ble katolikk. Jeg husker spesielt en lang samtale jeg hadde med ham høsten 1997; jeg var på Allen Hall presteseminar det året og det ble kjent at Arnfinn ville bli katolikk, og vi snakket grundig om hvordan livet som katolikk og katolsk prest ville kunne bli. Så var det underlig å se ham noen måneder i sivile klær, før han fikk på seg dominikanernes habitt; som luthersk prest gikk han nemlig absolutt alltid i sutan.

Jeg har også mange andre minner fra møter med Arnfinn de siste 10 årene; trist at han skulle gå bort så tidlig. Også jeg lyser fred over hans minne.

11 hendelser på “Tragisk dødsfall – p. Arnfinn Haram”

 1. Kondolerer.

  Arnfinn Harams blogg har eg fylgt over tid.Han har betydd uendelig mykje for meg gjennom orda han der skreiv. Ord til trøyst, glede, undring og visdom.
  Eg kjenner innst inn i hjertet at dette er vondt.

  Eg vil minnast han med takksemd.
  Med venleg helsing Marie

 2. Malgorzata Alicja Ciombor

  Jeg som en god katolikk kondolerer det hele kristne-katolske samfunnet for bortgangen av Arnfinn Haram. Gud velsigne deg og alle gode og humane mennesker som du var.

  Hvil i freden kjære Arnfinn.

 3. Torkild Masvie

  Veldig trist tap for alle kristne i Norge.
  Hilsen Torkild Masvie
  Hovedpastor Mesiaskirken Oslo/Bergen

 4. Odd Bjarne Bruun

  Bare for 3 uker siden var han gjest i vårt hjem. Arnfinn var også kjent i Harstad distriketet fra sin tid som marineprest i Ramsund i 1980. Nå kom han tilbake for å holde foredrag i Harstad kirkeforum, preke i Harstad kirke og celebrere messe i St. Sunniva katolske kirke i Harstad. Vi kjørte først til Ramsund og besøkte gammelklokkeren, Petter, som det ble et rørende gjensyn med. Arnfinn sang i hjemmet der «Takk min Gud for alt som hende», Da han kom inn i kapellet hvor han startet som prest ble han synlig berørt og knelte ned ved alteret og ba ei takkebønn for de år som var gått, bygde og folket her som elsket Arnfinn. Så gikk ferden videre denne helga med foredrag , gudstjenester og turer ut til havet. Det siste bildet jeg tok av ham er når han vandrer ved stranden på Elgsnes og skuer utover havet. Det ble også et gripende gjensyn med Trondenes kirke. Flere gjanger sa han til meg denne helga: «Nå er ringen sluttet». Han skrev det også på bloggen sin på Evenes flyplass da han reiste: «The mission is acomplished «.
  Oppdraget er fullført. Odd Bjarne Bruun
  Rip.

 5. Dette er et stort tap for Kirken i Norge. Det slår meg hvor meget han har betydd for kristne fra mange og ulike kristne sammenhenger, og hvor viktig hans ord og ikke minst eksempel har vært i det offentlige rom.

 6. Dette var både trist og uventet.

  Pater Arnfinn Haram var en mester i å «legge ut teksten» for det kristne budskap. Man kunne fornemme hans dype tro og overbevisning, noe han formidlet på en slik måte, at selv ikke-troende ble berørt. Som prest innenfor Dominikanerordenen O. P. – (Prekerordenen), hvor han var prior for klosterkommuniteten på Majorstuen, ble hans kloke lederskap vel verdsatt.

  Man kunne være uenig eller enig med Pater Haram; alt etter som hvilket tema han tok opp – for han var en allsidig prest og forkynner, såvel som en aktiv- og meget skrivefør samfunnsdebattant, som mente mye om mangt og meget. Men engasjert, ja – det ble man alltid av hans skrevne ord. Spesielt vil undertegnede fremheve hans velformulerte anekdoter og reiseskildringer, både fra hjemtraktene, såvel som fra paterens tjenestereiser ut i Europa. – Fred over hans minne.

  Reqiescat In Pacem

  Tor

 7. Ragnhild Aadland Høen

  Tusen hjertelig takk for at du delte dette, Odd Bjarne Bruun. Utrolig sterkt å lese det. Jeg får mer og mer inntrykk av at selv om hans død kom helt uforberedt på oss, så hadde Jesus mildt forberedt fr. Arnfinn på det som skulle skje. Jeg tenker da på både det du skriver her, men også på hans siste messe.

  Jan Schumacher var til stede ved søndagens Corpus Christi-messe i St. Dominikus, og han forteller i en kommentar på Eyvind Skeies blogg: «Jeg fikk oppleve å være til stede på den siste messen Arnfinn forrettet i St Dominikus igår, og fikk motta sakramentet av hans hånd. Hans preken står som et sterkt minnesmerke over livet hans og hans utgang. Han avsluttet prekenen med å minne oss om at vår siste time kan komme før vi aner det, og om å stå for sin Skaper omsluttet av de helliges bønner og forenet med Kristus i sakramentet. En nærmest profetisk avslutning.
  Vi feiret Corpus Christi igår, der det siste Arnfinn gjorde var å lede oss i tilbedelse av sakramentet, Kristi nærvær i kirken og i våre liv. “Hellig stund! I denne handling mottar vi vårt livs forvandling; det som skjer, er skjult i tiden, men skal åpenbares siden” Reqiescat in pace!
  Med hilsen
  Jan»

  Jeg vil få avslutte med noen nydelige ord av min venninne Sunniva Vang Kristiansen: «Vi vil savne deg dypt. Men du har endelig funnet fred hos din aller kjæreste Jesus! Må englene gå deg i møte, kjære Arnfinn!»

  Vennlig hilsen
  Ragnhild H. Aadland Høen

 8. FRED

  Fred
  kvar kom du frå?

  du kom
  ikkje som sum
  av mine tankar
  ikkje som nei
  til mine lengsler
  ikkje som ja
  til mine rop
  ikkje som trøyst
  til mi fortviling
  eller som eit ljos
  i mørkret

  du berre kom
  som ein stor fugleveng
  og dekte meg
  bar meg
  inn i eit høgare rom
  inn i noko anna
  som ingen kan nå
  eller skiple

  er det
  Du?

  Arnfinn Haram ’07

 9. Veldig trist. Et stort tap for oss katolikker i Norge og for brødrene i St. Dominikus. Nå kan jeg ikke lenger bli grepet av hans prekner og hans vakre sangstemme.

 10. Bjørn Erik Straume

  Det er et stort tap for oss alle at p. Arnfinn Haram har gått bort. Han var et særskilt varmt og godt menneske og en person som jeg er svært glad for å ha kjent.

  Jeg så alltid fram til å møte deg og mest likte jeg nok å lytte. Du hadde alltid slike inspirerende og hjelpende ord som skapte lyspunkter i tilværelsen. Et spesielt tydelig tegn på din store sjenerøsitet var den gang under den svært improviserte velsignelsen av leiligheten da vi sto og kjempet for å holde latteren tilbake. Vi ønsket slett ikke å støte deg, men du bare smilte og sa at det gjorde ingenting fordi det som skulle skje under velsignelsen skjedde uavhengig av vår væremåte.

  Under den siste prekenen snakket du om at vår siste time kan komme når som helst og om å stå for sin Skaper omsluttet av de helliges bønner forenet med Kristus i sakramentet. Jeg gleder meg allerede til å se deg igjen en dag. Takk, kjære p. Arnfinn. R.I.P.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen