30. august: Den hellige Rosa av Lima

I de tradisjonelle tidebønnene leser vi i dag om den hellige Rosa av Lima:

The first flower of holiness in South America was the maiden Rose. She was born of Christian parents at Lima and in her cradle early gave signs of her future sanctity, for the child’s face was wonderfully transformed into the likeness of a rose, and this gave her her name. Lest she be compelled by her parents to marry, she secretly cut off her lovely hair. The austerity of her life was most singular. She took the habit of the Third Order of St. Dominic and followed the difficult path of St. Catherine of Siena. For fifteen years, she would suffer terribly for hours at a time from desolation of spirit and from aridity, and bravely bore agonies more bitter than any death. Through frequent apparitions, she enjoyed a wonderful companionship with her Guardian Angel, St. Catherine of Siena, and the Virgin Mother of God, and she was privileged to hear Christ say these words, Rose of my Heart, be thou my bride. Famous for many miracles both before and after her death, she was enrolled in the list of holy Virgins by Pope Clement X.

I den nye kalenderen feires hun ikke i dag, men er valgfri minnedag 23. august. Katolsk.no skriver bl.a. om denne flyttingen:

… Rosa var den første person i Amerika som ble helligkåret. Året etter ble hun utnevnt til skytshelgen for Peru. Det ble senere utvidet til hele Mellom- og Sør-Amerika, Filippinene og til og med India. På grunn av navnet blir hun også (uoffisielt) betraktet som skytshelgen for blomsterhandlere og gartnere. I Roma er et eget kapell viet til henne i kirken Santa Maria sopra Minerva. Tidligere ble hennes fest feiret den 30. august, mens den nå feires 23. august i nesten hele verden. I hjemlandet Peru minnes hun fortsatt den 30. august. Dødsdagen 24. august er opptatt av den hellige Bartolomeus. Hennes attributter i kunsten er blomster og Jesusbarnet, og hun avbildes ofte i Dominikanerdrakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen