31. desember: Hl Sylvester I

Sylvester_I_and_Constantine

Den hellige pave Sylvester I feires i dag – mest i de Tysktalende land, uten at jeg vet hvorfor. Wikipedia skriver om ham:

Pope Sylvester I served as pope from 31 January 314 to 31 December 335, succeeding Pope Miltiades. He filled the See of Rome at an important era in the history of the Catholic Church, yet very little is known of him. The accounts of his papacy preserved in the Liber Pontificalis (7th or 8th century) are little else than a record of the gifts said to have been conferred on the Church by Constantine I, but it does say that he was the son of a Roman named Rufinus.

During his pontificate were built the great churches founded at Rome by Constantine, e.g. the Basilica of St. John Lateran, Santa Croce in Gerusalemme, St. Peter’s Basilica, and several cemeterial churches over the graves of martyrs.

Sylvester did not himself attend the First Council of Nicaea in 325, but he was represented by two legates, Vitus and Vincentius, and he approved the council’s decision. …

… In the West, the liturgical feast of Saint Sylvester is on 31 December, the day of his burial in the Catacomb of Priscilla. This is the last day in the year and, accordingly, in German-speaking countries and in some others close to them, New Year’s Eve is known as Silvester. In other countries too, the day is usually referred to as Saint Sylvester’s Day or the Feast of Saint Sylvester. …

Vi kan også lese om ham på katolsk.no – der det legges en del vekt på at han ikke var så viktig:

… Tjue dager etter at pave Miltiades døde, ble Sylvester den 31. januar 314 valgt til biskop av Roma og dermed Kirkens 33. overhode. Selv om han var pave i nesten 22 år av keiser Konstantin den Stores regjeringstid (306-37), en periode hvor kirken utviklet seg dramatisk, synes han å ha spilt en ubetydelig rolle i de store begivenhetene som fant sted. Bare et par ganger dukker han frem fra historiens mørke, og da fremstår han ikke udelt positivt. …

3 hendelser på “31. desember: Hl Sylvester I”

  1. Ja, det stemmer. Tsjekkere snakker ikke om Nyttårsaften, men om å «feire Silvester». Om kvelden går man i kirke og Te Deum synges (full avlat). På valfartsteder og i mange menighetskirker har man midnattsmesse. Jeg var 2x til midnattsmesse på det moraviske hovedvalfartsted den natten. Jernbaner sendte ut ekstra tog for å håndtere pilegrimer, det var til og med et vakkert historisk tog. Kirken (Vår Frue av St. Hostyn) ligger på en fjelltopp. Det var mange minusgrader, halvmeter snø. Likevel stappfult, vanskelig å komme inn selv om man var tidlig ute. Biskopen prekte noe oppbyggelig om Vår Frue og om hvor flott det er å ikke skåle med champange, men være i en messe på et valfartsted isteden. Sannelig. Beste minner.

  2. Jeg mente bare å si at dagen ikke kalles for «Nyttårsaften» men «Silvester»,og det av alle tsjekkere, ikke bare katolikker. Resten av det jeg skrev har ingen tilknytning til St. Silvester, bare gode minner fra den dagen fra mitt fromme fedreland…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen