Den nye pavens enkle liturgiske stil

Da pave Frans kom ut på balkongen onsdag kveld, la «kjennere» merke til at han ikke hadde på deg den tradisjonelle røde mozettaen, og at han bare hadde på seg stolaen under selve velsignelsen – begge deler ulikt alle tidligere paver. Bloggen PrayTell skriver ganske balansert om dette (i motsetning til flere tradisjonalistiske nettsteder, som er i harnisk over flere ting):

The official choir dress of the pope is a white cassock with a white watered silk fascia (sash). Over that, a rochet (a surplice for prelates with longer narrower sleeves). Over rochet is worn red-silk mozetta (red shoulder-length cape), then stole, then gold-corded gold pectoral cross. …

When Bergoglio was elected pope, he wore a white simar. But interestingly, he didn’t wear the rochet or mozetta or gold-corded gold pectoral cross – the choir dress of a pope. He simply wore a simar (which has a little shoulder cape) and what appeared to be his own pectoral cross. He put the stole on only for the blessing, and then took it off while still in public.

Etter messen i det sixtinske kapell torsdag har det igjen vært en debatt om den nye pavens enklere liturgiske stil. Igjen debatteres dette ganske balansert på PrayTell – som egentlig er en nokså progressiv blogg, med der også mer konservative stemmer deltar i debatten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen