Erkebiskop Gänswein uttaler seg om kommunion for gjengifte

Det danske Katolsk Orientering har i sitt siste nummer følgende hovedoppslag:

Ingen uoverensstemmelse mellem de to paver om kommunion til gengifte
Det siger pave emeritus personlige sekretær ærkebiskop George Gänswein.

Flere medier har i den senere tid antydet, at der skulle være en uoverensstemmelse mellem pave Frans og pave emeritus Benedikt XVI’s syn på spørgsmålet om gengifte fraskiltes adgang til kommunionen. Det afvises nu af den tyske ærkebiskop George Gänswein i et interview i det tyske ugemagasin Christ & Welt, hvor han kalder denne påståede uoverensstemmelse for ”kunstig”.

”Jeg deler ikke denne opfattelse”, siger han. ”Det er en kunstig modsætning, som ikke eksisterer. Paven er den øverste garant og beskytter af Kirkens lære og samtidig dens øverste hyrde og præst. Der er ikke en modsætning mellem undervisningen og den pastorale omsorg – de er tvillinger”.

Ærkebiskop Gänswein kalder det ”absurd” at hævde, at pave Frans læremæssige udtalelser skulle modsige hans forgængere. ”Én ting er tydeligt at understrege den pastorale indsats fordi situationen kræver det. Noget helt andet er at ændre undervisningen. Jeg kan kun agere pastoralt følsomt, konsekvent og samvittighedsfuld når det sker på grundlag af den fulde katolske lære. Sakramenternes indhold er ikke overladt til præsternes eget skøn, men er blevet givet af Vorherre til Kirken. Det gælder navnlig ægteskabets sakramente”.

Ærkebiskoppen afviser også at Benedikt XVI skulle havde ændret konklusionen i en artikel om kommunion for gengifte fraskilte fra 1972 med det formål at påvirke sidste års ekstraordinære synode om familien. ”Revideringen af den nævnte artikel fra 1972 var afsluttet og sendt til forlæggeren lang tid inden synoden. Enhver forfatter har selvfølgelig lov til at rette i sine egne tekster. Enhver velinformeret person vil vide, at pave Benedikt ikke har delt konklusionerne i den omtalte artikel siden 1981, altså i mere end 30 år! Som præfekt for Troslærekongregationen har han tydligt givet udtryk for dette i forskellige kommentarer”.

Gänswein afviser også rygtet om, at flere bekymrede kardinaler skulle have bedt pave emeritus’ om at gribe ind under den ekstraordinære familiesynode som ”rent opspind”. ..

LES ALT SAMMEN HER – erkebiskopen uttaler seg også om pave Benedikts abdikasjon om mulige stridigheter i kurien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen