Underlig felleskristen markering i Oslo

Det har over flere år et sted i Oslo blitt arrangert en felleskristen gudstjeneste 2. pinsedag. Jeg har (med glede) vært med flere ganger, og ble invitert også i år – men måtte trekke meg.

Arrangørene hadde nemlig ganske overraskende (for meg) bestemt seg for å inkludere en nattverdfeiring i gudstjenesten; de burde vel ha visst at dette ville ekskludere katolikker og de ortodokse? Men selv om arrangørene var erfarne prester i Den norske kirke, hadde de visst ikke tenkt på det, og de mottok min beskjed om å trekke meg fra arrangementet med en viss overraskelse.

I planleggingen av gudstjenesten hadde de faktisk gitt meg en plass i gudstjenesten knyttet til selve nattverden: «Vi ønsker å gi mulighet for velsignelse / personlig forbønn ved alteret samtidig med nattverdutdelingen. Fint om du (sammen med flere andre) kan delta som forbeder.» I denne gudstjenesten har DNKrk strukket seg langt i retning av de karismatiske og såkalte «born-again-kristne» – det ser man både i liturgien, som inkluderer moderne «lovsang», og dette ekstra ikke-sakramentale leddet knyttet til nattverden – og da virker det ekstra underlig at de skulle be en katolsk prest ta en del i nattverdhandlingen.

11 hendelser på “Underlig felleskristen markering i Oslo”

 1. Det var et veldig flott arrangement – etter gudstjenesten. Mye fin sang fra mange land og ulike kirker, men den katolske kirke var ikke med i det hele tatt! Har alle takket nei?? Ingen av våre nasjonale grupper deltok. Har invitasjonen nådd frem til dem?
  Og gudstjenesten var som en luthersk høymesse. Snodig når det skal være «felleskristent».

 2. De kom sent igang med invitasjonene i år, hørte jeg, og så vidt jeg vet har ingen katolske grupper blitt invitert (for noen år siden deltok det mange kaldeiske katolikker). Jeg (som har vært kontaktperson i St Hallvard kirke) hørte første gang om årets arrangement ca 10 dager før. Først sa jeg ja til å delta, men måtte takke nei da jeg hørte at det skulle være nattverd.

 3. St. Olav menighet var med for to år siden. Da gikk vi i prosesjon fra Trefoldighetskirken til Stortinget. Mye moro med eritreiske trommer osv.

 4. OK, da har jeg misforstått. Det jeg var på i år vår i Domkirken. Med Pinsefestival i parken utenfor etterpå. Mange menigheter hadde stand, matservering osv. Og så var det en stor scene der ulike sang- og dansegrupper fra menighetene opptrådte.

 5. Jan Wilhelm Werner

  Flott gudstjeneste i Bergen på Kristkirketomten på Bergenhus samme dag. 300 personer fra forskjellige menigheter. Mange katolikker. 8(?) geistlige inkl to katolske og to kvinnelige prester. Katolsk kor. Frelsesarmeen orkester, mange språk. Godt å være katolikk innimellom våre nære og fjernere brødre og søstre. Men naturlig nok ingen nattverd. Synd at dette ikke gikk i Oslo.

 6. Jeg husker godt denne økumeniske gudstjenesten på Kristkirketomten fra mine 10 år i Bergen; flott at den fortsetter og at oppslutningen er god.

  Men nå har vi altså fastslått at Den norske kirke inviterer til felleskristen/ økumenisk gudstjeneste både i Oslo domkirke, i en kirke sør i Oslo og på Selja (info via Facebook), der det i praksis er «en vanlig luthersk høymesse der vi andre får bidra med musikk og tekstlesning».

  Jeg må si at dette overrasker og skuffer meg – og er dette en forandring de siste 3 – 5 årene? – for en slik felles protestantisk gudstjeneste stenger jo både katolikker og ortodokse ute.

 7. Har til og med hørt om en velvillig luthersk prest som tilbød seg å feire katolsk messe for eventuelle polakker i sitt sogn. :-)

 8. Jan Wilhelm Werner

  Vi får være proaktive og informere om de begrensninger økumenisk arbeid likevel har. Vi kan ikke hoppe bukk over teologiske ulikheter. Det må være selvsagt at «minste felles multiplum» faktisk er rammene. Bønn, sang, skriftlesning, preken, tilpasset trosbekjennelse, etc. Alt dette gir rom for gode felles aktiviteter, mens vi lever med den smerten en splittet kirke har.

 9. Myrull, en Luthersk prest kan delta i en katolsk messe bare som «seerne». Han/Hun kan ikke feire i en katolske messe sammen med andre katolske prester, pga (b.a.) at prestene i Protestantiske kirke ikke tror på den ekte tilstedeværelsen av Jesus i Eukaristien. Jeg blir veldig overrasket hvis en katolsk prest inviterer en Luthersk prest å feire en Katolsk messe.
  Jeg dessverre ser at avstanden mellom Den Katolske Kirke og Den Norske Kirke er store og store hvert år (når det gjelder økumeniske) pga b.a. den seksuell frihet i Den Norske Kirke i de siste årene (likekjønn vigsel, kvinner prester, osv.).

 10. Pastor Oddvar: det er riktig at en slik gudstjeneste stenger andre ute. Som ortodoks kristen kan jeg ikke delta i den som annet enn en «kikkende på besøk».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen