En veldig stor dag for katolikkene i Sverige

16juni_hesselblad
I dag er Elisabeth Hesseblad blitt helligkåret – og det er over 600 år siden det sist skjedde for en svensk katolikk. Slik skriver NRK om dette:

Hesselblad levde fra 1870 til 1957 og er blant annet kjent for å ha gjenopplivet den gamle Birgittinerordenen etter reformasjonen. Ordenen ble grunnlagt i 1370 av hellige Birgitta, som Vatikanet gjorde til helgen allerede i 1391.

Under en høytidelig seremoni i Vatikanet med flere tusen mennesker til stede helgenerklærte paven den svenske kvinnen. Til stede var både slektninger av hovedpersonen, den svenske erkebiskopen og landets kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Etter at paven leste opp kanoniseringen av Elizabeth Hesselblad ble svenskens relikvier båret fram av en ung kubansk gutt. Han har vært en stor del av årsaken til at Elizabeth Hesselblad nå er kanonisert.

Alle som kanoniseres må være forbundet med mirakler. For Elizabeth Hesselblad sin del handler det om at gutten som toåring led av en hjernesvulst, og hvor han etter en vanskelig operasjon kom til hektene igjen etter at priorinnen på byens Birgittinkloster ba en bønn for ham.

Vatikanet skriver slik om den hellige Elisabeth:

”Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Sverige den 4 juni 1870 som det femte av tretton barn. Hon döptes lutherskt och emigrerade till Amerikas Förenta Stater när hon var 18 år gammal. Under många år (från 1888 till 1904) arbetade hon flitigt som sjuksköterska på Roosevelt Sjukhuset i New York. Då hon mötte de sjuka och lidande patienterna förfinades hennes mänskliga och andliga känslighet och hon blev allt mer lik sin landsmaninna den heliga Birgitta. Ända sedan sina ungdomsår längtade Maria efter att få se Kristi hjords enhet. Vägledd av en lärd jesuit studerade hon den katolska läran och hon tog genom ett medvetet beslut emot hela den katolska tron. Hon döptes, under villkortet om hennes tidigare dop inte var giltigt, på den Saliga Jungfru Marias Upptagning till Himmelens Högtid år 1902. 1904 flyttade hon till Rom och med särskilt tillstånd från den helige påven Pius X fick hon bära den heliga Birgittas dräkt i det hus är helgonet hade levt sitt jordiska liv men som nu hade övertagits av karmeliter.”

”Vägledd av den Helige Ande grundade hon dem romerska grenen av den heliga Birgittas orden (1911) som ett svar på tidens tecken och omständigheter. Hennes apostolat inspirerades av drömmen om ’Ut omnes unum sint’ (’Att de alla må bli ett’) och detta fick henne att ge sitt liv till Gud för att återförena Sverige med Rom. Med stort mod och tillförsikt återförde hon birgittasystrarna till Sverige, först till Djursholm 1923 och sedan till Vadstena 1935.”

”Hela hennes liv kännetecknades av ständiga kärleksgärningar. Under Andra Världskriget gav hon många förfölja judar en tillflyktsort och hon förvandlade de birgittinska konventen till platser där hennes andliga döttrar delade ut mat och kläder till de nödlidande. Den 24 april 1957, efter ett långt liv präglat av lidande och sjukdomar, dog hon i den heliga Birgittas hus i Rom. Hennes birgittinska systrar, prästerna och de fattiga, som vördade hennes som de fattigas moder och andliga vägledare, vittnade alla om hennes helighet. Hon saligförklarades av den heliga påven Johannes Paulus II den 9 april under Jubelåret 2000.”

Avisa Dagen skriver også om dette, og tar med bildet fra dagens messe (under).

16juni_hesselblad_p_frans

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen