Kardinal William Levada åtti år

Katolsk.no skriver her om kardinal Levadas 80-årsdag 15. juni, bl.a.:

Onsdag den 15. juni 2016 fylte den amerikanske kardinalen William Levada åtti år. Han ledet fra 2005 til 2012 Troslærekongregasjonen i Vatikanet som kardinal Joseph Ratzingers etterfølger. ….

William Levada var erkebiskop av San Francisco da pave Benedikt XVI (2005-13) i mai 2005 utnevnte ham som sin etterfølger som prefekt for Troslærekongregasjonen, som kardinal Ratzinger hadde ledet siden 1981. Levada var den første amerikaner i dette innflytelsesrike vervet. Han ble født den 15. juni 1936 i Long Beach i California, og allerede fra 1976 til 1983 arbeidet han som saksbehandler i Troslærekongregasjonen og fikk da sin sjef Ratzingers tillit.

I motsetning til sin forgjenger Ratzinger sto Levada ikke i offentlighetens søkelys, men virket heller i det stille. I hans embetstid ble ekskommunikasjonen av Pius X-brødrene opphevet og de vanskelige og hittil resultatløse diskusjonene ført om tradisjonalistenes gjenforening med Den katolske kirke. Han la ned sitt embete da han var 75 år gammel, med sviktende helse og manglende motivasjon. Han vendte tilbake til USA, hvor han bor i Menlo Park i California. Hans etterfølger ble den tidligere biskopen av Regensburg, kardinal Gerhard Ludwig Müller (69). …

His_Eminence_William_Cardinal_Levada

engelske Wikipedia står det svært mye om ham – han var i mange år erkebiskop i min amerikanske hjemby, Portland – bl.a.:

William Joseph Levada (born June 15, 1936) is an American cardinal of the Roman Catholic Church. From May 2005 until June 2012, he served as Prefect of the Congregation for the Doctrine of the Faith under Pope Benedict XVI; he was the highest ranking American in the Roman Curia. He was previously the Archbishop of Portland (Oregon) from 1986 to 1995, and then Archbishop of San Francisco from 1995 to 2005. Levada was elevated to the cardinalate in 2006. The cardinal’s resignation as prefect for reasons of age was accepted on Monday, July 2, 2012 (having reached 75 years of age in 2011 …

… In 1987, Levada and six other bishops were chosen by Cardinal Ratzinger to edit the forthcoming Catechism of the Catholic Church. When the Catechism was completed in 1993, the first English translation was very loose and used a great deal of inclusive language. Along with Archbishop Eric D’Arcy of Hobart, Australia and Fr. John Wall, Levada insisted that this be replaced with a more literal translation, and it was a new and more literal translation that was published in English in 1994. Levada also authored the glossary for the second edition of the Catechism. …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen