FASTE

I dag er det askeonsdag og årets fastetid begynner. Det er kanskje noen som ikke riktig vet hvorfor vi faster eller hva slags regler katolikker har for fasten. Den danske biskop Kozon skrev følgende klare regler til fastetiden i fjor:

Fastetiden
Askeonsdag og langfredag, som innleder og avslutter fastetiden, er både abstinens- og fastedager til minne om Herrens egen faste, lidelse og død. Å faste og avholde seg fra kjøtt på disse to dagene er en alvorlig forpliktelse for katolikker.

Å faste betyr at man høyst spiser ett fullt, men enkelt måltid om dagen og lar de øvrige måltider være et minimum, hvis ikke man helt unnlater dem. I hele fastetiden bør man bestrebe seg på å samle seg mer om alt som kan fremme ens trosliv, og mer iherdig å øve kjærlighetens gjerninger. Man bør om mulig unngå fester og overdrevne fornøyelser, da fastetiden er en alvorlig tid. Det gjør ikke noe om vi opplever at fastetiden har en viss karakter av strenghet, nettopp fordi vi ønsker å samle os om Jesu lidelse. Så meget desto mer vil vi kunne oppleve påskens store glede, og vårt trosliv vil få et dypere innhold.

Hvem er forpliktet?
Personer fra 14 år og oppover er forpliktet av bestemmelsen om at fredager er botsdager og askeonsdag og langfredag er abstinensdager; fra man er fylt 18 til man er fylt 59 år er man også forpliktet til å faste. Foreldre oppfordres til å snakke med sine barn om betydningen av å overholde Kirkens bestemmelser på dette området, og til å markere bots- og fastedager i familien.

4 hendelser på “FASTE”

  1. Det finnes ulike måter å faste på, Storstrand, selv om man er diabetiker! Man kan spise enklere, billigere mat. Man kan holde seg unna ulike matslag. Eller man kan faste fra TV, data, blogger, aviser, etc. Det finnes forøvrig en egen kokebok for fasten, så selvmotsigende det i enkeltes ører må høres, og matrettene i den kan veldig lett tilpasses en diabetiker. Hilsen en med diabetes type 1.

  2. Lars-Toralf
    I vår tid er det veldig tydelig at katolske regler om faste og lignende ting er veldig milde. Mennesker som er syke (og også gravide) er unntatt fra ting som det er vanskelig for dem å gjennomføre.

    Hovedsaken for katolikker er likevel å gjøre bot; som en anger over sine synder og en sterkere identifisering med Kristi lidelse og død for oss. Og bot kan man gjøre ved å avstå fra mange forskjellige ting, som også Bjørn Olav nevner.

  3. Hva kan jeg spise , ja mat og nei mat i all sin enkelhet, i en tradisjonell sammenheng ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen