Marsipan – hva har det med Venezia å gjøre?

Marsipan kommer av ordene «Marci panis» – nederst i posten står forklaringa.

Markus’ navn forbindes ofte med Venezia, fordi (sier historien) to kjøpmennen i år 828 røvet hans relikvier fra Alexandria for at de ikke skulle skjendes av de fremstormende muslimene. Da de kom til Venezia med sin dyrebare last den 31. januar 828, ble relikviene skrinlagt i den opprinnelige San Marco-kirken. Denne var forløperen for dagens katedral, som ble bygd mellom 1063 og 1073. Markus ble dermed byens skytshelgen, noe han fortsatt er, og den store plassen foran katedralen er på mange måter fortsatt byens sentrum.

Markus’ minnedag er 25. april. Dagen er også avmerket på den norske primstaven. I vesten er hans fest feiret siden 800-tallet. I øst ble han tidligere feiret den 23. september, mens nå feirer både kopterne, syrerne og bysantinerne ham den 25. april. Translasjonsfesten til Venezia er 31. januar. Andre Markusfester feires 25. juni (Venezia), 11. januar (grekerne) og 26. mars (kopterne). Informasjon hentet fra www.katolsk.no.

I Venezia velsignes på Markus’ festdag de så kalte Markus-brød (Marci panis), som er opphavet til ordet Marsipan.

(På bildet står jeg foran Markus-katedralen i Venezia, i juni 2000.)

6 hendelser på “Marsipan – hva har det med Venezia å gjøre?”

 1. Theodor Bjørnsen

  Dette er, med respekt å melde, nærmest historiforfalskning. Marsipan har mye eldre røtter og det var blant annet brukt i offeret til krigsguden Mars – (Mars er forøvrig roten til navnet Marcus), og nok et bevis… trenger jeg å si mer?

 2. Jeg hadde tatt denne informasjonen fra den kilden jeg refererte til, og vi snakker vel om opprinnelsen av ordet, ikke selve søtsaken.

  Det er tydeligvis litt uklarhet ut og går om etymologien, så det passer vel dårlig å bruke ord som historieforfalskning.

  Englesk wikipedia sier:
  the ultimate etymology is unclear; for example, the Italian word derives from a Middle Latin word meaning «small box» and originally having the meaning of a coin on which a figure of a seated Christ was imprinted. Among the other possible etymologies set forth in the Oxford English Dictionary,

  Men norsk wikipedia sier:
  Marsipan (av latin Marci panis, Markus’ brød) er en masse laget av malte, skåldete mandler og melis, med litt eggehvite.

 3. Theodor Bjørnsen

  Beklager at jeg ble noe spiss i forrige (forsøkte – RED. Jeg tok bort: «Mitt argument var at «marsipan» ikke har noe som helst verken med apostelen Markus eller kristendommen å gjøre – men det har jo heller ikke katolisismen». RED.) innlagte kommentar. Jeg skal forsøke å ikke gjenta det. Det jeg mente at produktet marsipan kommer fra den gammel-romerske avgudsdyrkelsen – tilbedelsen av krigsguden Mars – og ikke har noe som helst med Markus og kristendommen å gjøre. Å forsøke å «kristeliggjøre» marsipanet ved å kalle det for Markusbrød – gagner ingen.

 4. Jeg har aldri skrevet eller tenkt noe som kan «kristeliggjøre» marsipan. Jeg nevnte bare som en interessant kuriositet at selve ordet (ifølge noen) kommer fra Marci pane – Markusbørd.

 5. Kan det tenkes at Theodor Bjørnsen og Lars Toralf er en og samme person. Morsommt innlegg Fr. Odvar. Interesangt å vite hvor navnet kommer fra.

 6. De er helt sikkert ikke samme person, men likheten mellom dem er at de begge ganske kategorisk avviser at «katolisismen har noe med kristendommen å gjøre», og slik skiller de seg tydelig ut fra mengden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen