Fin tur til Ryfylke – Årdal og Hjelmeland


I går, pinsedag, var jeg på en tur til Hjelmeland, for å holde katolske messe i Hjelmelands nyoppussede kirke (midt i bildet) – etter invitasjon fra et par av katolikkene som bor der inne, og etter godkjenning av sokneprest og sokneråd. Messa var fin, ca 10 lokale katolikker møtte opp, noen katolikker fra Stavanger ønska seg en søndagstur, og ca 20 andre interesserte kom – bl.a. to lutherske prester.

Det vakte mange minner å komme tilbake til plasser jeg hadde besøkt flere ganger tidlig på 70-tallet – flere venner fra gymnaset på Bryne kom fra dette området. Jeg hadde bl.a. vært til gudstjeneste i Hjelmeland kirke én gang før; pinsedag 1973.

På vei innover stoppa jeg også og så på Årdal gamle kirke, ei svært særprega kirke fra tidlig 1600-tall.

1 hendelser på “Fin tur til Ryfylke – Årdal og Hjelmeland”

 1. carbomontanus

  Den der var interessant, Pastor.

  Vi har besøkt Skåra kirke øst for Vänern, jeg tror den er til Laurensius. Men den ligger på veien mellom Gotland og opp Klaraälven , over Trysil og …..Røros? og til Nidaros.

  Muligens er den også til St Olav for han kom den veien til Stiklestad, og Skåra kirke har iallefall betjent valfarten fra Gotland til Nidaros og vært bispesete.

  Det er groveste laftetømmer opp til minst en alen, av fineste kvistfri kirkekvalitet som man finner i Årestua fra Setesdal på Bygdø. Og meget interessant, kløverblads- tønnehvelv i liggende plank. Og helt bemalt innvendig som gamle Årdal. vi hadde ikke tid til å se alle bildene og husker bare Laurensius. Et besøk verd. Utvendig helkledd med spon. Alder som stavkirkene.

  Bindingsverks og takkonstruksjonen du viser fra Årdal tilsvarer kirken i Ottersberg av samme alder, til Christopherus og for de veifarende. Utmurt bindingsverk. Den er satt opp av Gustav Adolf «troens forsvarer» som var på Borgen for å fete seg opp for kampens hete. Borgen kasserte salt- tollen til Bremen og var meget lukurativ.

  Biskopen av Bremen satt der i perioder så han slapp å selge avlat.
  Bremerne er praktiske sånn, og unngikk på den måten alt det gnålet etter penger i kjerka med velting av border og sparking i duekassene og piskeslag og værste bannord midt i synet på presteskapet. De unngikk scener som i det gamle Jerusalem ved å la biskopen være expert på jordens salt fra Lüneburg.

  Årdal viser samme stil og i treverk som Ottersberg og samtidig. Fagfolk kan ha vært der via Bremer Hansa. Om ikke heller Sogningene har vært ute på bygdene ved Bremen.

  Hilsen
  Sverre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen