Hvordan opplever folk den tradisjonelle latinske messen?

Father Z. har på sin blog spurt leserne hvordan de i utgansgpunktet opplevde den tradisjonelle latinske messen – NB han ba bare de som ikke var vokst opp med den å svare.

I have a favor to ask those of you who did NOT grow up with the older form of Mass. If sometime along the way you decided to check out the older form of Mass, the «Tridentine» Mass, I am interested in your experience and reactions.

* Were you «hooked»?
* Are you hooked now but it took a while?
* Were you indifferent («What’s the big deal?»)
* Were you put off and don’t want to go back?
* What was it that captured you?
* What repelled you?
* Do you go now? Often? Exclusively? Rarely?

Så langt har han fått 141 svar (22/8 er det blitt 233 svar). Noen likte den tradisjonelle messen fra første stund, andre ikke så veldig godt, de foretrekker den nye messen «verdig feiret». Men når den nye messen ikke blir feiret skikkelig (som vel er Kirkens hovedproblem) er det mange som søker etter alternativer.

LES SVARENE HER.

3 hendelser på “Hvordan opplever folk den tradisjonelle latinske messen?”

  1. Det kan virke på kommentarene at det er lurt å være forbredt på at en vil være litt forvirret i begynnelsen, men at det nok går seg til når en finner raskt frem i missalen.

  2. Akkurat. Et godt poeng, Christian.
    Dessuten er det et uhyre viktig å få frem at teologien bak Novus Ordo Missæ representerer et brudd med tradisjonell katolsk teologi om det hellige messeoffer, slik den er beskrevet ved konsilet i Trento. (Jfr kardinalene Bacci og Ottaviani i deres brev til pave Paul XI. Ottaviani var til og med prefekt for Det Hellige Kontor, som inkvisisjonen sorterte under, i åresvis) Dette handler ikke om gyldighetsaspektet, naturligvis. Bare så det er sagt.

  3. Trond
    Når du skriver at «teologien bak Novus Ordo Missæ representerer et brudd med tradisjonell katolsk teologi om det hellige messeoffer», så overdriver du nok en del.

    Den nye messen har lagt vekt på også andre aspekter ved messen, men har ikke forandret noe i synet på messeofferet. At noen prester de siste 40 åra har nedtona messens offer dramatisk, betyr ikke at de har rett. Men det betyr vel at messeteologien etter Vatikankonsilet har vært altfor åpen for feiltolking og misforståelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen