Langfredagens bønn om jødenes omvendelse – Aftenposten roter

John Allen skrev i går (innsiktsfullt som vanlig) at pave Benedikt har revidert Langfredagens bønn om jødendes omvendelse i den tradisjonelle latinske messen. I den nye messen har bønnen lenge hatt en mildere form. Slik er forandringa blitt:

In its original form, the prayer read as follows, in an English translation from the Latin:

«Let us also pray for the Jews: that our Lord and God take away the veil from their hearts; that they too may acknowledge Jesus Christ to be our Lord. Almighty eternal God, who also does not repel the Jews from your mercy: graciously hear our prayers on behalf of the blindness of that people; so that once the light of your truth has been recognized, which is Christ, they may be rescued from their darkness.»

In the revised form, the prayer now reads, once again in English translation:

«Let us also pray for the Jews. May the Lord our God illuminate their hearts so that they may recognize Jesus Christ as savior of all men. Almighty and everlasting God, you who want all men to be saved and to gain knowledge of the truth, kindly allow that, as all peoples enter into your Church, all of Israel may be saved.»

As is clear from comparing the two versions, Benedict has removed some of the language that critics found offensive: references to lifting «the veil from the hearts,» the «blindness of that people,» and the «darkness» of the Jews. As is also clear, however, the new version does not retreat from asking that Jews may recognize Jesus Christ as Savior, so that it remains a supplication for conversion.

Les mer av det John Allen skriver (et stykke ned på sida) – om at få vil være helt fornøyd med pavens avgjørelse her (siden han har valgt en middelvei). Likevel er det grunn til å protestere på Aftenpostens håpløse dekning av denne nyheten i dag, de vet nok ikke forskjellen på den nye og den gamle (latinske) messen, og oppfører seg som om paven har skjerpet den nye bønna (som han ikke har rørt).

5 hendelser på “Langfredagens bønn om jødenes omvendelse – Aftenposten roter”

 1. Hehe, her roter Aftenposten noe enormt. Mildt sagt!

  Personlig tror jeg ikke det var lurt å gjøre som paven her gjorde, men det er naturligvis legitimt for Il Papa å gjøre det.
  Slik jeg ser det, så gir paven etter for press fra lobbygrupper som hører til andre religioner. Abe Foxman og B’Nai B’rith har ingenting med hvordan katolikker ber.
  Jødenes bønner i Talmud er 1000 ganger styggere mot kristne, så herr Foxman bør holde sin vantro kjeft og feie for egen dør før han kritiserer andre.
  Dessuten er det etter min mening ikke noe lurt tidspunkt av paven å forandre dette nå, like etter at TLM er frigjort. Det er den endeløse forandring og ustabilitet som har ført oss dit vi er idag mht trospraksis og katastrofalt røde tall i den faktiske medlemsboken. Dette kan være tungt å svelge i mange kretser.

  På den andre siden, så er det slik jeg ser det ikke noe svært problematisk ved den nye bønnen, fordi den bekrefter hva den gamle sa med nye ord. Den kan være litt flertydig i det siste leddet (forstås slik at jødene ikke trenger å konvertere før i endetiden), men legger man godviljen til, så er den ok.

  Det jeg synes er så rart, er at etter 40 år med misbruk i Novus Ordo har man ikke klart å gjøre noe med selv det minste av dem, men det er megen handlekraft ute og går når det gjelder TLM.
  Det minste man burde ha gjort, er å endre Novus Ordo-bønnen også og sette inn den nye bønnen som gjelder for TLM.

 2. Forøvrig så har rabbien i Roma protestert kraftig, som Andreas sier i en annen tråd.
  Abe Foxman også, slik jeg nevnte over.
  At noe irriterer denne lobbygruppen er et meget godt tegn. Allverdens rabbier og representanter fra andre religioner skal ikke sitte der og diktere hva katolikker skal tro!

 3. Pass deg nå, Trond, så du ikke blir tatt av inkvisisjonen.
  Neida, spøk tilside; jeg er enig i ditt siste forslag. Vi kunne bruke samme bønn i Novus Ordomessen som den som nå altså gjelder for TLM. For den som måtte være interessert kan man nå meget fornøyelig følge med hos Sedevakantistene. De tar denne forandring meget, meget ille opp.

 4. Knut Erik,

  Jeg har også fått med meg larmen i sedevacantistenes leir…;)
  Det var til å begynne med larm andre plasser også (inkludert spontan uro hos meg selv før jeg fikk satt meg skikkelig inn i sakene), men den har lagt seg.

  Jeg så nylig denne pressemeldingen fra de Transalpine Redemptoristene (SSPX-redemptoristene):

  In what concerns the Solemn Prayers of the Good Friday Liturgy, the Transalpine Redemptorists will obey with submission the newly promulgated Prayer for the Jews as ordered by His Holiness Pope Benedict XVI on February 4th 2008.

  Fr. Michael Mary, C.SS.R.
  Vicar General
  8 February, 2007

  Jeg har vært på besøk hos disse munkene og det var en dyp åndelig opplevelse. I dag er de over 40, medregnet noviser og postulanter. Det er ikke verst, siden de begynte med 2 mann i 1995 eller 1996 og den tradisjonelle(!) redemptoristregelen er MEGET streng og krevende.
  Her er en reportasje om dem på BBC: http://www.youtube.com/watch?v=d20nzljVYPM

 5. Tusen takk for den linken Trond!
  Bløthjertet som jeg er har jeg sippet meg gjennom flere youtube videoer nå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen