The God who is There – and He is not Silent

Jeg har skrevet flere ganger før at jeg i yngre år ble svært påvirka av den kristne tenkeren Francis Schaeffer og hans arbeid på L’Abri. Se her: L’Abri er 50 årSchaeffers siste bok, les den på norsk herÅ vise kjærlighet og sannhet samtidig. Schaeffers tre hovedbøker: The God who is There, He is There and he is not Silent, og Escape from Reason (pluss nesten 20 flere), leste jeg svært grundig i yngre år.

Jeg ble minna om alt dette da jeg leste det Erling Rimehaug skrev om Schaeffer i Vårt Land nylig:
En enkelt bok fikk meg til å ta med familien og reise til Sveits for et flere måneders opphold. Boka het He is there and He is not silent, og forfatteren var Francis Schaeffer.

En hel vår satt jeg ved hans føtter i den vesle landsbyen Chesiers i de sveitsiske alpene. Ikke bokstavelig talt, for han var sterkt svekket av sykdom. Jeg fikk et par timers personlig samtale med ham der han lå i senga. Og et par kvelder satt jeg foran peisen og lyttet til hvordan han svarte på spørsmål fra tilreisende fra hele verden. Ellers satt jeg i det vesle studierommet i Huemoz med utsikt mot Mont Blanc mens jeg lyttet til kassetter med Schaeffers undervisning. Og deltok i de seminarene som gikk på l’Abri, stedet Schaeffer hadde bygd opp.

Hva var det som fikk meg til å bryte opp og ta med meg kone og tre barn til Sveits? Jo, omsider var det en kristen tenker som ikke sa at du ikke må stole på tanken, men bare tro. Omsider var det en konservativ kristen som var åpen for kulturen. Omsider var det et sted hvor det var lov til å stille alle spørsmålene, ta mot alle impulsene.

Rimehaug skriver sitt stykke fordi Schaeffers sønn, Frank(y) Schaeffer, skrev en slags biografi av foreldrenes liv i fjor. Det kan nok være av en viss interesse å lese sønnens nokså negative minner, men tilknytningen til USA’s ytterste høyre som Rimehaug ut fra biografien skriver noe om, mener jeg er et blindspor, og ikke så interessant.

1 hendelser på “The God who is There – and He is not Silent”

 1. Rolf Ö - Sverige

  Oddvar !
  Intressant att Francis Schaeffer och dennes skrifter och tankar tycks leva i Norge, betydligt starkare än i Sverige. Här är intresset för Schaeffer ganska så svalt och inte speciellt stort – Knappast någon tycks vårda arvet efter honom. Nordiska L´Abri håller (tycker jag) en alltför stilla och låg profil – i denna sak….!? Mitt «intresse» för Schaeffer går i vågor ….ibland söker jag på «Schaeffer» och det var då som Din text kom upp.
  I början av 2000-talet tog jag kontakt med författarna till nedanstående uppsatser och fick faktiskt papperkopior från både Finsådal och Eriksen. Berit Dale har jag bara sett (fragmentariskt) på mikrofilm.
  Har Du några tankar kring varför «filosofi» står starkare i Norge än i grannlandet, även i kristet/kyrkligt sammanhang.
  Jag vet att på unirversitet/högskolor i Norge så läser alla någon form av «filosofiutdannelse»
  kanske detta är – en – orsak………..!?

  * Francis A. Schaeffers apologetikk : en presentasjon og kritisk analyse med særlig hensyn til bøk ene «The God who is there», «Escape from reason» og «He is there
  Finsådal, Reidar -1979
  * Begrunnelse for etikk som argument for kristen gudstro : en tolkning og en vurdering av et hovedtema i Francis Schaeffers apologetikk /
  Eriksen, Per -1987
  * En analyse og vurdering av dr. Francis A. Schaeffers apologetiske argumentasjon
  Dale, Berit -1979

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen