Tilbake fra Tunisia

I går kveld kom vi tilbake fra to uker i Tunisia – første gang jeg var i et afrikansk land. Vi reiste dit først og fremst for å se på gamle romerske ruiner – pluss for å få litt sol og varme, de siste tre dagene var på et badested ved Mahdia. (Det var varmere enn vi hadde tenkt, alle dager mellom 35 og 40 grader.)

Vi besøkte disse arkeologiske stedene:
Kartago
Kerkouane (en punisk by)
Oudna
Bulla Regia
Dougga
Thuburbo Majus
Maktar
Sbeitla
El Jem

Vi var også en hel dag i det kjente Bardo-museet utenfor Tunis.

14 hendelser på “Tilbake fra Tunisia”

 1. Arne Knut Røv

  Velkommen hjem!

  Og når man har fått pustet ut og pakket ut, ser jeg frem til å få Deres kommentarer til domfellelsen i den såkalte «Hamar-saken», som involverer pater Kanoza.

  -akr

 2. Takk for velkomst, men jeg har ingen andre kommentarer til «Hamar-saken» enn det som bispedømmet har sagt (og som jeg slutter meg til):

  «… man setter arbeidsmiljøloven foran Grunnlovens prinsipp om religionsfrihet. Det er og må være Kirken selv som har myndighet til å fastsette vilkårene for å kunne fungere som prest. Den katolske prestetjeneste er ingen normal sivil ansettelse, men en livsgjerning og et kall. En ordensprest har selv frivillig bedt om å få avlegge løfter om blant annet lydighet til sine overordnede. Så lenge den aktuelle prestens orden har kalt ham tilbake til Polen og han ikke etterkommer dette, ei heller benytter seg av de kirkelige ankemulighetene, kan han ikke lovlig forvalte sakramentene for menighetens lemmer. Uten denne kirkelige autorisasjonen/jurisdiksjonen har Oslo katolske bispedømme kirkerettslig sett ingen mulighet til å la ham tjenestegjøre i Norge. Derved er dommen ikke bare oppsiktsvekkende, men også i realiteten et forhold Den katolske kirke i Norge ikke har kirkelig myndighet til å gjennomføre. Menigheten vil derfor som nå måtte bli betjent av andre prester i bispedømmet.»

  Les hele uttalelsen her: http://www.katolsk.no/nyheter/2008/07/15-0001.htm

 3. Velkommen tilbake til sivilasjonenen, pastor Moi! Ble det mange myggstikk? Når det gjelder sol og varme, så har vi hatt tropevarme her i Stavanger også..

  Men du har muligens sett mer interessante og arkeologiske ting på din ferd enn hva jeg og mine medsammensvorne har sett på vår ferd til de oppskrytte strender her på nordjæren, høhø!

 4. «Hmmm jeg håper det hele ender med en Kanoza-gang (tilbake til Polen?)… ;o)»

  Jeg har tenkt i de samme baner,,,,,,,,,

  Det ser ut som om en LO-advokat, og Oslo Tingrett, vil prøve å forandre den katolske Kirkes lære. Dette kan koste flesk (fullstendig meningsløst), men allikevel interessant hvis saken havner i Stasbourg !!

 5. Hm. Hjelp meg litt her. Jeg kjenner saken bare fra den knappe informasjonen bispedømmet selv har gitt. Hva dreier dette seg om egentlig? Forsøker Robert Kanoza å overprøve et lydighetsløfte han selv har avgitt ved å appellere til Arbeidsmiljøloven? Er mannen fra sans og samling? Og selve domsavsigelsen? Er det bare dumskap fra denne LO-advokatens side, eller et tegn på noe adskillig mer alvorlig? Slutter meg til håpet om en Kanoza-gang, tilbake til Polen. Dette har vi ikke bruk for.

 6. Hva som feiler denne pateren, har man ikke lov til å uttrykke offentlig i Norge lenger !

  Det som imidlertid er alvorlig, er at rettsapparatet ikke har avvist saken. Hva har dette kostet norske skattebetalere ? Hva kostet aktoratet, fri rettshjelp for pateren, og ikke minst bortkastet tid og krefter for dommerpanelet ? Vi vet meget godt at det tar meget lang tid før alvorlig kriminalitet kommer opp for domstolene, ofte mere enn et år. Domstolen har altså valgt å bruke tid og skattebetalernes penger på rettsaken mot OKB, enda pateren var kallt hjem til Polen av ordenprovinsen.

 7. For én gangs skyld fullstendig enig med Anna. LO er tydelig av den mening at Kirken gjerne må ekskommunisere ne prest, men at dette ikke på noen måte skal ha noe å si for mannens status som katolsk prest. En svært oppsiktsvekkende domsavsigelse; her vil jeg tro at dommen er basert på mangelfull forståelse av hva det innebærer å være katolsk prest. Merkverdig!

 8. Er han ekskommunisert? Det håper jeg da virkelig ikke. Vi får fortsette å be for ham og be for at dette vil løse seg til det beste for alle (med untak av LO kansje!)

 9. Noe til ettertanke

  Selv om alle er katolikere i bloggen må vel ikke alle på liv og død forsvare OKB.
  Hvorfor ble han kalt tilbake?
  Var han sykemeld da han ble kalt tilbake?
  Har han bedt om å løse saken innen kirken?
  Har bispedømme sparket tyven som pateren avslørte og løste et problem for hele kirken?
  Er det lov å stjele fra kollekten mm?
  Er det rettferdigheten som bør seire?
  Det er så mye fakta dere må kunne for å kunne i det helle tatt uttalle dere om saken

  Og til slutt lurer jeg på siden det er sensur på bloggen er det bare de som er imot pateren som kommer på siden her?

 10. Mari,
  Det er sensur fordi det har vært veldig upassende ytringer her. Og da sikter jeg ikke til meninger som er uenige. Som du ser kom jo ditt innlegg med her. Spørsmålet jeg stiller meg i denne saken er om hvorvidt det skulle blitt blandet inn verdslige instanser? Det er der jeg ser at det har blitt gjort en feil. mer info om saken bør jeg faktisk ikke vite, det bekymrer meg fint lite.

  Men dette er bare min mening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen