Ble festen for Paulus’ omvendelse feira i din menighet sist søndag?

OPPDATERING:
Jeg flytter datoen for denne innlegget fra 25/1 til 29/1, for å prøve å få noen flere svar: Hva opplevde du sist søndag? (Så langt ser det dårlig ut med Paulus; han er visst nesten ikke blitt feira.)

På en blog blir leserne i dag spurt hvilken messe som ble feira i deres menighet, 3. søndag i det alminnelige kirkeår eller festen for Paulus’ omvendelse, og blir bedt om å fortelle litt om messen – om preken og musikk bl.a. Siden nordmenn (og -kvinner) ofte ikke øsnker å skrive mye personlig på nettet (den amerikanske bloggen har allerede 40 svar), ber jeg leserne svare på en enkel spørreundersøkelse lenger nede på sida.

Pga Paulus-året har Vatikanet sagt at man kan feire enten Paulus eller den vanlige søndagen i kirkeåret denne dagen, og på katolsk.no ble søndagen presentert slik, nokså nøytralt:
3. SØNDAG I DET ALMINNELIGE KIRKEÅR
Jona 3,1-5.10; 1 Kor 7,29-31; Mark 1,14-20
APOSTELEN PAULUS’ OMVENDELSE
Apg 22,3-16 eller Apg 9,1-22; 1 Kor 7,29-31; Mark 16,15-18

Jeg henvendte meg til bispedømmet for å høre hvordan Vatikanets regler om at «en messen kunne feires for Paulus’ omvendelse» betydde om det var bare én messe i hele menigheten som kunne feires for Paulus, eller en i hver kirke/kapell, en på hvert språk etc. – men jeg har ikke fått svar på mitt spørsmål. Jeg har hørt at i St. Paul menighet i Bergen ville man i alle fall feire Paulus i alle messer, i Stavanger tror jeg de fleste messene var vanlige søndagsmesser, men jeg feiret selv den norske høymessen for Paulus’ omvendelse.

Nå vil jeg gjerne høre hva som skjedde i andre menigheter:

[poll=8]

6 hendelser på “Ble festen for Paulus’ omvendelse feira i din menighet sist søndag?”

 1. Jeg er for tiden på pakkereise (for første gang; en noe blandet opplevelse) i Puerto Rico på Gran Canaria. Da det ikke er spesielt vanskelig å finne et messested her i Spania gitt jeg pliktoppfyllende til messe i Arguineguin som også er Sjømannskirkens tilholdssted her på øyen. Den katolske kirken i Arguineguin betjener også turiststedet Puerto Rico og sognepresten i sognet feiret i følge resepsjonisten messe i kapellet her i går, lørdag klokken seks, mye på samme måte som prestene i Stavanger betjener Egersund, Jørpeland osv, så det hørtes familiært ut allerede.

  Da jeg kom til Arguineguin var det ikke vanskelig å finne kirken, det virker som de fleste kirker på øyen er plassert på samme sted i forskjellige byer, rett overfor rådhuset, i tillegg har jeg lært meg en svært nyttig frase på spansk, donda esta iglesia, og med det kan jeg komme langt. Messen startet ikke før 11.30, og frem til da virket det som en person som var nødt til å ha vært kantor brukte kirkerommet som øvelseslokale for alle barnene som skulle i messen en halvtime senere, altså, ikke på langt nær den lavmælte roen som vi finner hjemme. Nuvel. Noe mer sjokkerende var vel fraværet av vievann ved inngangen. Jeg gikk flere runder rundt i kirken for å lete, men noe vann fant jeg aldri. Etterhvert fikk jeg presset meg ned i en benk, det kan virke som trengselen er stor andre steder enn i Stavanger også. Arket for turistene, som faktisk het pastores des turistas eller noe slikt fortalte meg at det var 3. søndag i kirkeåret som sto på programmet. Det var litt skuffende, Pauli omvendelse er en dag som betyr mye for meg personlig, og jeg skulle gjerne sett den feiret.

  Det som egentlig var det mest interessante var at for første gang var jeg faktisk vitne til den typen fredshilsen noen kritiserte sterkt her tidligere. Folk gikk rundt omkring og klemte og kysset og alt mulig, presten inkludert. Det må ha vært nærmere 400 mennesker i kirken, og han rakk godt og vel halvparten før han gikk opp igjen i koret. Det var veldig distraherende faktisk. Da jeg tidligere leste kommentarene til de som mente nettopp det, at slikt ville være forstyrrende tenkte jeg at de måtte være enkle å vippe av pinnen, men nå må jeg faktisk si meg enig i deres vurderinger, hele opptrinnet var irriterende og burde vært fjernet. Måten fredshilsen håndteres på hjemme er langt bedre.

  På den mer postive siden holdt presten en glimrende preken, og jeg forstår et minimum spansk, likevel gav den meg mye. Han var svært selvsikker og meget karismatisk i sin talemåte. Videre må jeg trekke frem denne kantoren igjen, når de etter messen sang en spansk versjon av down by the seashore, hele, ABSOLUTT hele menigheten sang, og det virkelig runget i et temmelig fattislig kirkerom ble jeg virkelig revet med. Beveget om man vil. De hadde en glede, og ikke minst en evne til å uttrykke denne, på et vis vi godt kunne lære litt av oppe i stive Norge.

 2. Anna
  Spørreundersøkelsene skal brukes til å få tilbakemeldinger fra leserne – på en enkel måte; man slipper å skrive en kommentar.

  Så langt ser det ut til at skuffende få messer i går markerte festen for Paulus’ omvendelse, bare ca 20 %. Jeg/vi får vente noen dager til for å se om denne tendensen holder seg.

 3. Er det ikke sånn at en helgen «utgår» hvis den faller på en søndag? Trist for Paulus, særlig siden det er Paulus-år i år, men sånt kan skje den beste….

 4. Maria_k
  Men i år var det slik at Vatikanet hadde gitt spesiell/ ekstraordinær tillatelse til å feire Paulus denne søndagen, siden det er Paulus-år. (Noen helgenfester er høytider, men ikke Paulus’ omvendelse, og da skal de feires også på søndager – bortsett fra advent og faste.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen